Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Бозата със софийските данъци

Съгласно Закона за местни данъци и такси /ЗМДТ/ от тази година общините сами определят местните данъци и такси, като за минимална долна граница са взети ставките от 2007, а за максимална граница 2 пъти повече /за данък недвижими имоти и данък по възмездно придобиване на имущество/ и 3 пъти повече /за данък МПС/.

Отново съгласно ЗМДТ, чл.1, ал.4 през годината не се правят промени на данъчни ставки. Като изключение и само за 2008 в ПЗР на ЗМДТ е дадена възможност данъците да се определят до 29.02 2008, като това е преклузивен срок.

Предвид тези разпоредби, на 28.02.2008 на заседание на СОС бе приета Наредба за размера на местните данъци и такси, в която бяха приети:

две предложения на общинските съветници на БСП: увеличението на данък сгради да е 25 % вместо 33 %, а увеличението на данък по възмездно придобиване на имоти да е отново 25 % вместо 0 %. Логиката е допълнителен приход от 42 млн.лв, които изцяло да отидат за ремонти и строеж на детски градини и училища

предложение на ДСБ, с което данък на автомобили до 5 години да се увеличи с 0 %, до 10 години- с 30 % и над 10 години- с 60 %.

Заседанието на СОС бе оставено при спрял часовник, с цел на 06.03.2008 да се продължи с гледане на бюджет на Столична община.

Впоследствие се оказа, че съгласно ЗМДТ може да се диференцира данъка на МПС по киловати /конски сили/, но не и по години на старост на автомобила, т.е. решението на СОС е НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

За да поправи грешката, на 06.03.2008 СОС реши да прегласува Наредбата за местни данъци и такси, като промени текстовете в частта данък МПС, вдигайки данъците с 25 % за всички автомобили.

Казус: Ако наредбата не бе промемена, ще падне в съда заради незаконосъобразни текстове. След като се промени на 06.03.2008, твърдейки че сме при спрял часовник и всъщност сме все още 28.02.2008, съдът ще го приеме ли?

Наредбата може да бъде обжалване в 7-дневен срок от областния управител, а след това и от всеки гражданин или организация. Към момента няма никаква яснота:

кой ще обжалва и дали само отделни текстове или цялата наредба

какво ще реши съдът:

а. да признае спирането на часовника

б. да отмени наредбата в частта данък МПС = загуба на приход от 8 млн.лв.

в. да отмени цялата наредба = загуба на 41 млн.лв. /по оценка на общината/ или 58 млн.лв. /по моя оценка/

В резултат, в момента е блокирана работата на нотариусите, на съдиите по вписвания и на самата общинска данъчна администрация- не знаят какви данъци да събират и дали няма да се наложи да връщат след това, поради което просто връщат хората.

При положение, че се отмени цялата наредба, остават в сила данъците от 2007, оттам и загубата на приходи и съответно ще се наложи актуализация на бюджета. Според зам.кмета по финансите Минко Герджиков, общината ще компенсира липсващите приходи с допълнителни приходи от други пера. Въпрос: защо тези приходи не са заложени в бюджета тогава?

Причини да се стигне дотук:

Изключително слабо администриране на процеса на приемане на наредбата и бюджета. В ключовия месец февруари нямахме заседание на СОС поради дълги отсъствия на кмета Борисов, председателя на СОС Андрей Иванов и председателя на бюджетна комисия Орлин Алексиев- било поради отпуски, частни командировки, приемане на ГЕРБ в ЕНП или просто мач на Реал Мадрид. /Това е все едно при приемане на държавния бюджет през декември да ги няма едновременно премиера, председателят на парламента и председателят на бюджетна комисия- звучи абсурдно/ Като резултат на заседанието на 28.02.2008 в дневния ред имаше около 40 точки, от които 5-6, които сами по себе си заслужават по едно заседание- бюджет на Столична община, Наредба за местни данъци и такси, Програма за приватизация през 2008, Одобряване на кредит на Софийска вода, Одобряване на годишната задача по чистотата. Като не забравяме, че крайния срок бе 29.02.2008 и при тази липса на дискусия и скорост на приемане, вероятността нещо да се обърка бе голяма- И ТО СЕ ОБЪРКА.

Изключително слабо администриране на процеса на предложения за промени в бюджета– въпреки че общинските съветници имаха 2 месеца за това, последното предложение бе направено от страна на общински съветник на ГЕРБ в 09.30 на 06.03.2008, само 30 минути преди заседанието на СОС, на което се приема бюджета. Това накара и зам.кметът Минко Герджиков да изрече фразата “ГЕРБ торпилира бюджета на София”.

Как стоят нещата към днешна дата:

Пълна неяснота какви данъци ще има в София за 2008

Оттам пълна неяснота по приходната част на бюджета, със заложен риск между 41 млн.лв и 58 млн.лв.

Оттам пълна неяснота по разходната част- кое точно ще махаме, ако ни липсват 40-50 млн.лв.? Ще искаме от държавата?

Пропусната възможност да се приемат предложенията на БСП за затягане на контрола по приходите

Като следствие от горното, пропусната възможност да се приемат предложенията на БСП за 14 млн.лв. за строеж на 10 детски градини, 30 млн.лв. за ремонт на училища и 10 млн.лв. за ремонт на детски градини. Така поне един ппроблем в София щеше да е решен в края на 2008.

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*