Георги Кадиев

Имаме право на промяна

БСП обвини Андрей Иванов от ГЕРБ в конфликт на интереси

Жельо Бойчев и Георги Кадиев алармираха за конфликт на интереси при вече бившия председател на СОС и председател на ГЕРБ заради кредит, теглен от сина му

Общинските съветници от БСП Жельо Бойчев и Георги Кадиев алармираха днес за конфликт на интереси при вече бившия председател на СОС и председател на ГЕРБ в София Андрей Иванов.

През лятото на 2011 г. в периода, когато СОС взема решение за свикване на извънредно общо събрание на Общинска банка с цел връщане на управлението на мажоритарния собственик – Столична община, тогавашният председател на СОС Андрей Иванов лобира за получаване на кредит на фирма „96 АГРОГРУП“ ООД, в която участие има синът му, на стойност 6 млн. лв. от банката.

Оценката на обезпечението било съмнително: няколко пасища мери – 12 дка общо, на които средната цена по кредита е около 500 лв. на кв. м.

Това обяснява защо Андрей Иванов се забави с подписване на решението за свикване на извънредно Общо събрание, вследствие на което то се провали, заради неспазване на законоустановения срок от 1 месец, заявиха общинските съветници от БСП.

Крайният срок на погасяване на кредита е 4 години и не е ясно към този момент дали се обслужва. Смятаме, че има потенциален конфликт на интереси, посочи Георги Кадиев.

Такъв кредит се отпуска със 100% участие на УС на Общинска банка, а когато сумата на кредита е на 1 млн. лв. и със съгласието на БНБ. Няма вариант да се получи този кредит, ако кредитоискател не беше за сина на Андрей Иванов, допълни Кадиев.

„Председателят на СОС Елен Георгиев и кметът Йорданка Фандъкова знаят за случая от няколко месеца и след като не вземат отношение по него означава, че разпъват чадър над него. Ръководството на банката е сменено и ще искаме от ръководството на общината да се изяснят всички факти около случая, искаме бърз“, заяви Бойчев.

Фирма „96 АГРОГРУП“ има главоломната дейност и оборот за 2010 г. от 7 хил. лв. , а кредитът е за 6 млн. лв. с обезпечение пасища, което е нечувано, отбеляза Кадиев. Сигурен съм, че е имало политически натиск , „чадър“ и лобиране, обобщи той.

Двама души са гласували заема от УС на Общинска банка, които и сега са в нейното ръководство – единият е изпълнителният директор Георги Беловски, а вторият – Васил Тренев, уточни Кадиев. От ГЕРБ в момента имат пълно влияние в банката, назначили са ново ръководство, проверени са всички проблемни кредити, но не и този, добави Жельо Бойчев.

Свидетели сме на поредната политическа инсинуация,

срещу мен и общинските съветници от ГЕРБ, чрез която БСП и нейната градска организация се стреми да реши тежките вътрешнопартийни проблеми, които се очертаха преди техния конгрес, заявяви Андрей Иванов в декларация, разпространена от пресцентъра на ГЕРБ.

Според декларацията през септември  2011 г. фирма „96 Агрогруп“ получава стандартен, инвестиционен кредит от Общинска банка – за изграждане на ново, производствено предприятие, с пазарна лихва и отпуснат при стандартните условия на банката.

Предприятието се изгражда в с. Караново, близо до Нова Загора, с предмет на дейност изкупуване на селскостопанска продукция и замразяване на плодове и зеленчуци. То е вече изградено, оборудвано, в тестови период и по план предвижда в него препитание да намерят около 60-70 души. Изгражда се подобно на повечето предприятия в България, с около 80% капитал от кредита от банката и 20% собствени средства.

Според Иванов обезпечението по кредита, което включва и самото вече изградено предприятие, надхвърля многократно изнесеното от Кадиев. Оценката на обезпечението, като част от процедурата за отпускане на кредита, е последователно разглеждана от Кредитния и УС на банката.

„За отпускането на кредита има и становище на БНБ. Спазени са всички процедури. Кредитът и в момента се обслужва редовно. Конфликт на интереси няма, но независимо от това възнамерявам лично да поискам произнасяне на комисията за конфликт на интереси към Народното събрание по случая“, заявява Иванов.

БНБ категорично възразява

срещу всеки опит банката да бъде превръщана в обект на безотговорно партийно говорене, написаха в съобщение от централната банка.

От БНБ припомнят, че банковите кредити се одобряват от органите за управление на търговските банки съгласно техните вътрешни правила. Напомняме, че политическата конфронтация и банковата тема нямат нищо общо – редките изключения от това правило не са донесли нищо добро на България, пише в съобщението.

Източник: vesti.bg

Категория: Новини

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*