Георги Кадиев

Имаме право на промяна

БСП спечели или загуби от преференциите. В числа

В помощ на Изпълнителното бюро, моят кратък принос към анализа на резултатите от предизборната кампания за БСП 2014:
Сравнение на резултатите 2013 с 2014 по области показва най-значителен спад на гласовете за БСП в Перник, София 25 МИР и Монтана. Това са и трите най-силни МИР за АБВ. Извън тези области БСП губи най-значително подкрепа в Бургас и в Пловдив-град. Това са и единствените два МИР, в които БСП няма нито един кандидат с над 7% преференциална подкрепа.
Преференциалният вот в цялата страна мобилизира допълнително електората и основно заради него спадът в резултатите на партията не е още по-голям. Друго обяснение за слаб резултат би било липсата на силни, ярки личности в листите, които да мотивират хората да гласуват за БСП като цяло. При изчисление на средното съотношение на резултатите 2013 и 2014 между МИР-ове със силен преференциален вот и със слаб такъв можем да стигнем до оценка, че ярки личности в листите на БСП и преференциалният вот са предотвратили допълнителен спад от порядъка на 38 000 гласа.
Други области с по-отчетливо слабо представяне на БСП на фона на предходни резултати са Хасково и Русе.
Едновременно с това БСП запазва относително голяма част от подкрепата си в областите Благоевград, Видин, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Пловдив-област, София-област, Ямбол и при гласовете, подадени извън страната. Това са основно области със силна подкрепа и широки твърди ядра като във Видин, Кюстендил, Пловдив-област, София-област. От друга страна това са и региони, където кандидати на БСП правят отчетливо силни преференциални кампании като Благоевград с 3 кандидати, събрали над 7% преференция, представляващи общо 35,5% от гласовете за БСП в областта; Габрово с 2 кандидати със силни преференции, събиращи общо 20% от вота за БСП и силна кампания от страна на водача на листата; Кюстендил с 2 кандидати с високи преференции с общо 27% от вота за БСП; Ловеч с 3 кандидати с над 7% преференции с общо 31% от вота за БСП в областта; Пловдив-област с 3 кандидати с високи преференции, събиращи общо 33,4% от вота за БСП като преференции; София – област с 2 силни преференциални кандидати, събиращи 20% от вота за БСП като преференции; и по-слабо изразена тенденция при Ямбол с 2 кандидати с над 7%, събиращи 16,7% от вота като преференции.
Ясна е тенденцията, че преференциалният вот, където се е случил, е спомогнал за ограничаване на отлива на гласоподаватели от БСП. При директно сравнение на резултатите на БСП по МИР спрямо 2013 и броят използвани преференции се вижда известна тенденция, че при по-високи преференции, като цяло БСП губи по-малко гласове спрямо 2013 (тенденцията се вижда от правата линия на графиката. Абсцисата показва процентът използвани преференции от избирателите на БСП, ординатата – отношението на гласовете 2014 към 2013)

1376335_10204996834701091_2356526226001292642_n
Трябва да се отбележи все пак, че има значително разлики между отделните МИР и особено ясно контрастиращи са т.нар. смесени райони. Ако те биват извадени от графиката (Кърджали, Разград, Силистра, Търговище и Шумен), вече тенденцията се откроява много по-силно. Според осреднената зависимост, ако БСП е използвала преференцията още по-интензивно и още 20% са гласували преференциално, БСП щяхме да спечелим допълнителни 32 000 гласа.

 

По официални данни на ЦИК 1 121 624 души са използвали преференция, или 32,04% от гласувалите. При избирателите на БСП 43,2% от гласувалите са ползвали преференция. Представители от всички основни партии в отделни райони са избрани преференциално, без да броим случаите като 9:9 или 18:18.
От парламентарно представените партии 369 кандидати минават прага от 7% в своите МИР. Депутати, които са предизвикали разместване в листите с преференциите си са общо 23. При ГЕРБ са най-много разместванията – 14, но 9 от тях се дължат на „феномена“ 9:9. Подобна е ситуацията и в ДПС, където има 3 преференциални депутати, 2 полагат клетва, 1 е поради съвпадението 18:18. При БСП няма случаи 22:22 и всички 5 преференциално избрани депутати полагат клетва. 1 преференциално избран депутат е избран с листата на ББЦ. Преференции има при Реформаторския блок, но те не водят до изместване на депутати, защото само в София 24 МИР Мартин Димитров от трети става втори, но РБ така или иначе реализира 3 мандата в този МИР.
Преференциалният вот в сегашния му вариант е много труден за реализиране поради редица ограничения. 7% бариера сама по себе си е много висока за големите избирателни райони поради 2 причини: от една страна в големите райони броят на избирателите е много по-висок, отколкото в малките; и от друга страна в тях кандидатите, които се конкурират за преференция са много повече. На теория е възможно всички кандидати в Кюстендил да са преминали 7% бариера и дори да си поделят по 12.5% от вота, защото броят на кандидатите в листата е едва 8. В район като София 23 МИР с 32 кандидати в листата, конкуренцията е 4 пъти по-голяма. В допълнение в малките райони броят на избирателите е много по-нисък. Така например представител на БСП в Кърджали събира 9,42% преференция с 464 гласа.
Преференцията е допълнително затруднена заради гарантирането на мястото на водача на листата чрез прехвърлянето на гласовете без преференция към водача на листата. Така на практика малките райони са с нисък праг за преференция, но не реализират по 2 мандата за една и съща партия и де факто преференцията става невъзможна. Ако водачите на листи можеха да бъдат измествани, 20 от 31 водачи на БСП биха били изместени от първото си място.
И въпреки тези ограничения за преференциите в малките населени места, все пак остават сериозни различия за реалното случване на преференциите между отделните МИР. В Ямбол например БСП реализира 2 мандата, т.е. пренареждане със 7% е възможно и при достигане на 969 гласа. Докато в 23 МИР за пренареждане в БСП са нужни 2,3 пъти повече гласове – 2 254 гласа. А за пренареждане в същия район за ГЕРБ са нужни 5 241 гласа. Всичко това показва необходимостта от промени в преференциалният вот по посока на по-широка достъпност и може би цялостно премахване на прага за пренареждане на листата.

В най-общи линии избраните преференциално кандидати могат да се разделят на две групи: популярни в медиите лица и местни фигури, известни и одобрявани в своите райони и/или подкрепени от структурите на партиите.
Примери за популярни медийни лица с висока преференция са Стефан Данаилов, Весела Лечева, Мартин Димитров.
Примери за популярни местни фигури, успяващи да мобилизират електорат около себе си на местно ниво са Николай Григоров в Габрово, Даниел Йорданов в Добрич или Деян Дечев в Сливен.
Примери за МИР-ове, където много отчетливо е работено не само за гласуване, но и за преференция и от структурите на БСП са в Благоевград, където 65% от гласувалите червено са гласували с преференция и Пловдив- област, където 60% от гласувалите за БСП са използвали преференция.

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*