Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Внесеното тази сутрин предложение до Столична община за създаване на поне една стена специално за улично изкуство

ДО СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
Копие: г-жа Йорданка Фандъкова
Кмет на Столична община
Д О К Л А Д
от Георги Кадиев – общински съветник
ОТНОСНО:   Предоставяне на стена от Столична община за нуждите на графити артистите в София
УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,
На 19.06.2011. паметника на Съветската армия осъмна променен. Преобразяването на част от войниците в композицията на герои от американски комикси бе широко отразено от българските и чуждестранни медии. Акцията на анонимния извършител провокира голяма част от софиянци и даде нов повод да се отвори дебата за паметника.
Независимо от съдбата на паметника и на резултата от акцията едно е сигурно – случилото се показа, че в София има хора, които са способни да творят и хора, които са способни да оценят уличното изкуство.
Успях да проведа среща с двама от българските графити артисти с международно признание. Според самите тях уличното изкуство в София може да бъде подпомогнато от Столична община, като за нуждите на този вид артисти бъдат предоставени специални площи. Площите трябва да отговарят на следните изисквания – стените да бъдат с гладка повърхност, максимално високи и широки (изключително подходящи са циментовите блокове), да се намират на открито (подлезите не са подходящи поради лошото осветление). Отново според самите тях, един начален жест на общината може да бъде изграждането на специална стена 2 на 20 метра. Като подходящи места за изграждането на тази стена бяха посочени пространството около НДК и пространството до рампата за скейтбордисти до паметника на Съветската армия.
Считам, че Столична община трябва да подкрепи развитието на този вид изкуство в София защото по своята същност то е обществено достъпно, а и както се разбра и ценено от много наши съграждани. Друг аргумент в подкрепа на това предложение са и думите на самите графити артисти, че колкото повече възможност имат да упражняват изкуството си, толкова повече по-младите ще могат да се учат да рисуват, а не просто да драскат по стените.
Приложение:          1. Проект за решение.
Вносител: ……………………..
/Георги Кадиев/
Категория: Блог
  • Pdonov казва:

    Здравейте подкрепям изграждането на такава стена за този вид изкуство но не там където предлагате (НДК и парка около паметнеика на съветската армия )намерете друго място .Стената може да я направите от фибро циментови плочи или от плочи магнезиев оксид за да могат да се подменят от време на време тези плочи са най подходящи за външни условия това са плочи от ново поколение и не са кой знае колко скъпи разработени са от Американците а ги произвеждат Китайците те заменят външните изолации и гипсокартона който е отживелица вече ,не горят и влагата не им действа също студ и пек това са новите технологии

  • Opa Olq казва:

    Не е толкова важен материалът, от който са направени, а теи, които искат да  могат да изразят себе си като същевременно не пречат на хората около себе си и не обиждат никого

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*