Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Въпроси до г-жа Фандъкова

До г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

КМЕТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Чрез г-н Андрей Иванов

Председател на СОС

ОТНОСНО: УВЕЛИЧАВАНЕ НА ДАНЪК НЕДВИЖИМИ ИМОТИ И ТАКСА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ В РАЙОН МЛАДОСТ

Уважаема г-жа Фандъкова,

В предаване във вечерните новини на Нова Телевизия на 2 март 2011 бе показан репортаж за увеличение на местни данъци и такси в кв. Младост 4.

Според репортажа, при панелен апартамент от 65 кв.м. има ръст на данък недвижими имоти и такса битови отпадъци с 30 %, без да има каквото и да е презониране в район Младост.

В официално писмо до медията, Столична община обяснява това с “грешка, тъй като определени жилища години са били облагани като в по-ниска зона”. Репортажът може да бъде видян на http://play.novatv.bg/play/242200/?autostart=true

Във връзка с репортажа, моля да отговорите на следните въпроси:

–          Колко жилища и в кои квартали са били таксувани като Зона 4, след като са Зона 3?

–          Каква е годишната финансова загуба за Столична община от неначисляване на дължими данъци и такси?

–          Кое е служебното лице, допуснало тази грешка и какви наказания предвиждате?

–          Известни ли са на администрацията на Столична община подобни случаи и в други райони на столицата и в кои?

–          Какви мерки предприемате за недопускане на подобни пропуски, грубо ощетяващи бюджета на Столична община?

С уважение,

Георги Кадиев

Общински съветник

Категория: Блог
 • Гост казва:

  Всичко, което прави общината е с цел да прибере, колкото се може повече пари дори с цената на лъжи, че не цдига данъци и такси, а го прави тихомълком

 • Petar84 казва:

  Все едно Данчето ще отговори нещо. По-добре да питате г-н Иванов, той и без това коли и беси в СОС!

 • Malta казва:

  Живея в Младост 2 – там данъкът ми е вдигнат също около 40% за жилище основно – 88 м2. Имам и още един апартамент в Младост -3 – 63 м2, не основно жилище – и неговият данък също е вдигнат и сега двата са с почти еднакъв данък. Как стана така??

 • Христина казва:

  То Данчетооще не ми е отговорило (отново) на една жалба от януари…
  Има време…скоро й изтича мандата… Може и да се покаже, пък и да отговори?!?

 • Христина казва:

  И на мен ми стана мн. интересно, как толкова години се „търпи“ тази грешка и няма ли общината, след като си събере данъците все някоя година да е на минус, за да корегира „ГРЕШКАТА“?!? Това е толкова нереално обяснение и толкова зашито с бели конци, колкото и самото управление на София, откакто си имаме гербери…@

 • Kalina казва:

  Живея в жк Банишора и ви гарантирам че нашия данък не е повишен с 40 до 60% както беше обявено, а с 100% . Докога ще търпи тоя прост народ / и аз включително/ а не скочи да покаже , че не е съгласен с този тест за оцеляване с който експериментират върху нас…

 • Vali26_vc казва:

  Уважаеми Г-н Кадиев,

  Аз съм от кв. Младост 4. Имам следният проблем:
  Моята данъчна оценка в момента е по-голяма от реалната пазарна цена. ( без да броиме спекулантите ). Квадратен метър от данъчната оценка е около 550 EUR – ново строителство. В момента ново стоителство в Младост 4 може да се намери и под 450 EUR м2.

  ГЕРБ съветниците са гласували промяна на зоните в София, без особен обществен дебат. В следствие на това ж.к Младост 4 попада от 4-та в 3-та зона наравно с Младост 1, 1А – изравнявайки коефициент на местоположение ( данъчна оценка на имоти) с един единствен агрумент, да е справедливо.

  Дали според вас местоположенито на Младост 4 е еднакво справедливо с това на Младост 1,1А
  В Младост 4:
  – Няма общински паркове
  – дори и в съседни квартали,няма спортни комплекси, стадиони, басейни, тенис игрища и др.
  – Няма болници и общинска администрация
  – Най-важното: НЯМА МЕТРО
  Някои от ГЕРБ спомена, отдавна е трябвало да се изравнят данъците. Аз искам да припомня Метрото трябваше отдавна да е изградено и в 2008 да стигаше в кв. Младост 4.
  – РАЗХОДИТЕ и ВРЕМЕТО за транспорт са значително повече:
  Разстоянието от моят блок в кв. Младост 4 до метрото в Младост 1 е около 4-5км.
  С публичният трянспорт от Младост 4 до Младост 1 метрото отнема 40 минути. в двете посоки: 80минути дневно. 266 часа годишно ( х 5лв/ч работно време ) + 200 лв за допълнителни дневни билети.
  Това прави общо = около 1500лв – в повече разходи за човек годишно.
  От т.н. според ГЕРБ справедливото „Еднаквото Местоположение/зониране“. Тези огромни допълнителни разходи за транспорт справедливи ли са ?

  – След построяването на Бизнес парка. По основният бул. Александър Малинов се наблюдават почти постоянни задръствания. В пиков час може да прекарате близо час до като стигнете от/до бул. Цариградско Шосе.

  Има ли корупция в ГЕРБ:

  – Моля задайте въпроса към ГЕРБ: защо Метрото по първоначален план трябваше да е 2008г стигнало до Младост 4, покривайки нарастналият трафик и задръствания в следствие на новият Бизнес Парк. А в место това се приоритизира към „Летището“ – в последствие се разбра че по случайност минава през новите моловете на цариградско шосе. Какво е използвано за мотивация на това „приоритизизране“ на метрото – и преди и сега няма проблем с трафика към и от Летището. Дали това не е ясен пример за лобиране/корупция не в полза на хората а в полза на финансовите лобистки интереси?

  С Уважение,
  Семейство Цолови, ж.к. Младост 4

  П.П. Ако метрото стигаше в Младост 4, бих приел тяхният аргумент за справедливост. Но в момента не мога.

 • Dima_todorov казва:

  Вие госпожо Калина, не трябва да се оплаквате, а до скачате от радост до небето, защото от старото зониране (1998 г.) до сега са Ви вземали данък и такса смет с 50 % по- малко отколкото е трябвало. Това е така защото сте били в трета зона, а погрешно са Ви изчислявали данъчната оценка като за четвърта зона. Голямата разлика сега от 78 % се получава, защото от четвърта зона са прехвърлили квартала във втора зона. Ако до сега си бяхте плащали като в трета зона, то сега увеличението щеше да бъде само 18,5%. Много интересен ще бъде отговорът на въпроса, който г-н Кадиев е поставил, а именно: Колко са недовзетите данъци, поради тази умопобъркваща грешка на управляващите общински некадърници и кой е отговорен за това?

 • Dima_todorov казва:

  Замисля ли се някой от общинските съветници, приели новото зониране, че с него изменят данъчните оценки, а юристите на това му викат „материален интерес“? От него зависят хонорарите на нотариусите, хонорарите на адвокатите, съдебните разноски при водене на съдебни дела, такси за вписване и сигурно още много неща. На кого пълнят джобовете тези общински съветници? Вероятно повечето от тях са юристи, прависти и тем подобни и пълнят своите джобове? Убеден съм, че е така!!!

 • Poena казва:

  Защо, г-н Кадиев, излъгахте, че в СОС е било гласувано ПОВИШЕНИЕ на данъците, след като е било гласувано ПРЕЗОНИРАНЕ? Или не знаете разликата?
  С тези лъжи си правите антипропаганда. :)

 • Dima_todorov казва:

  Изглежда Вие не знаете разликата. Презонирането автоматично води до увеличаване на данъците. По-добре си седнете на д-то и вижте в ЗМДТ как се определя данъчната оценка.

 • Емил Измирлиев казва:

  ПИТАЙТЕ Я ДАЛИ Е ПРОЧЕЛА КНИГАТА „БАНДИТСКАТА ТОПЛОФИКАЦИЯ“ – ПОДАРИХ Й Я ЛИЧНО НА 18 ДЕКЕМВРИ 2010 Г.-ДАДОХ Й И ТЕЛЕФОНА СИ, А ОТ ТОГАВА НЕ СЪМ ЧУЛ ЗВУК ОТ НЕЯ – САМО ДЕТО Е КАЗАЛА В ЕДИН СТОЛИЧЕН ВЕСТНИК, ЧЕ ЩЯЛА ДАСЕ БОРИ ЗА ВРЪЩАНЕТО НА ДОВЕРИЕТО НА АБОНАТИТЕ КЪМ ТОПЛОФИКАЦИЯ! КОГА ГОСПОЖА ПАРНО Е СПЕЧЕЛИЛА ДОВЕРИЕТО НА РОБИТЕ СИ, ЧЕ ДА СИ ГО ВРЪЩА!

 • Meryp казва:

  Голяма част от съгражданите ни недоволстват от повишението на данъците с новото- старо зониране. А аз и хората, който живеем в старата част на Овча купел, може би и тези в кв. Левски бяхме доволни от новото-старо зониране. Причината е, че данъка при нас е като за „курортна зона“ и наистина е много висок. Говоря за суми от 500 до 1000лв. Ако имаше на какво да се стъпи- улица, улично осветление, транспорт, детска площадка, нямаше и да си помисля да се оплача. За съжаление при нас „курортна зона“ е в кавички. Сега отново сме с висок данък и живеещи в ужасни условия. Явно този факт е отчетен и данъците бяха смъкнати, но само за да бъдат върнати отново. Единственият човек, който чух да засегне бегло проблема, с който се сблъскахме ние бяхте Вие. Затова потърсих имато Ви в Гугъл и излезе този блог. Много съм ядосана на съседите си, затова че чакат някой да недоволства вместо тях, но явно това си наша черта. Мисля, че вече разбирам, защо политиците се възпозват от народа си, просто защото народа в повечето случай е безгласен по собствено желание. Нямаме отношение към живота си, затова живеем зле.
  И като задаваме въпроси, моят въпрос до кмета на София е: Каква е причината за толкова висок данък в старата част на Овча купел? От къде до къде е тази “ курортна зона“ и какви са характеристиките и?

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*