Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Георги Кадиев: Ако Миков не направи радикални промени, догодина ще бъде сменен

Интервю от 24 часа

– Г-н Кадиев, има ли бунт на “богатите младоци” в БСП?

– Не. Има много ясен сигнал. И той не е на така удобно опакованите като “богати младоци”, а на хора, които искат промяна – включително и цели общински организации, като тази в Разград.

Когато си загубил 50% от гласовете си само за 1 г., не можеш да се правиш, че нищо не е станало. Сигналът, който изпратихме всички, е много ясен – БСП има нужда от радикални промени, а не нещо козметично или мимикрия.

– Ще направи ли Миков радикални промени?

– Той поиска 1 месец. Би трябвало да е разбрал, че това е първият му и последен шанс да върне БСП в правия път. Защото има 1 г. до местните избори и никой няма да понесе още една тежка загуба, никой няма да го извини. Трябва да свикнем с мисълта, че вече всяко ръководство на партията е конкретно и лично отговорно за всички избори, през които минаваме. И както е практиката в западните държави – губиш избори, подаваш оставка веднага.

– Това не е практика, характерна за БСП, както видяхме през годините.

– Трябва да се научим да се случва така. Защото отговорността за изборите се поема от конкретни хора. Когато един от тях отговаря за организационната дейност и организацията наистина е зле, той си отива и идва друг.

– Имате ли личен конфликт с Димитър Дъбов?

– Нямам личен конфликт с никого, не съм наричал никого “фараон” или “феодал”. За мен е срамно по партийни събрания да се наричаме другари, а след това да си измисляме други имена. Просто искам хората, които отговарят за дадена дейност, да си вършат работата. А понеже Дъбов не си свърши работата – той категорично трябва да си отиде. Това важи и за Катя Николова, и за Евгений Узунов. Очаквах като някакъв морален акт цялото ИБ да подаде оставка и след това председателят да предложи ново, а не наследено от Станишев. Може това да се случи след 2 седмици, ще видим.

– Вашата битка май вече се превръща във война, в “разбомбване” на БСП, както се изразяват ваши колеги?

– Най-лесно ще “разбомбим” БСП, като просто си тръгнем от нея.

Като си тръгнат младите хора и когато за БСП започнат да гласуват не 6% от хората до 30 г., както беше на тези избори, ами 0,5% – те изведнъж ще разберат, че бъдещето не е тяхно, а на младите. И трябва да се грижат за тях.

– Има ли организирана акция на “богатите младоци”, заедно ли действате с Кирил Добрев и Страхил Ангелов?

– Нека първо уточним какво означава “богати младоци”. Първо, ние сме много различни. Не искам да бъда опакован в една панделка с всички млади хора – всеки от нас си има индивидуалност. Второ, аз съм спечелил пари толкова, колкото ми позволяват възможностите и уменията. Въпросът не е колко пари съм спечелил, а колко съм откраднал. И това е въпрос към всички политици. За себе си мога да гарантирам, че не съм откраднал нито лев.

– А кой е откраднал?

– Не съм аз човекът, който ще хвърля обвинения. Нека всеки сам да си зададе този въпрос. Но да ме обвиняват, че съм правил някакви заговори със силата на “богатите младоци”, за мен е унизително за самата БСП.

– Какъв ще бъде краят на тази война?

– Това не е война, по-скоро е битка на поколението фейсбук срещу поколението пишещи машини. В световен план поколението фейсбук побеждава, така ще стане и в БСП. Ако Миков не направи такива промени, следващата година ще бъде сменен и той, защото БСП ще върви надолу. И ако Миков иска да остане в историята на БСП, трябва да прави промените сега и веднага. Сега е неговият шанс и ако не се възползва, никой няма да му е виновен.

– Вашите колеги ви наричат “вечния кандидат за постове” – къде ли не сте се кандидатирали. Очаквате ли да получите пост в новото ръководство?

– Разликата между мен и повечето хора от ръководството е, че когато съм бил кандидат, аз съм заставал с лице към избирателя и съм искал неговото доверие. Не съм чакал някой да ме посочи и да каже – ето, този е абониран за първото място.

Ето, и на тези избори от 9-и станах втори, защото хората са видели нещо в мен и са ме оценили. Това са над 6000 гласа и повечето от тях не са от БСП. И оттук нататък ми остава да съм силен депутат. Но искам да има и силна партия зад мен, която няма да ме кара да гласувам за Пеевски, а ще правим смислена политика.

– Дон Кихот в политиката, така ли?

– Не е лошо да има донкихотовци. Може би понякога наистина съм прекалено идеалистично настроен, но никога не съм играл извън правилата, не съм купувал гласове. И най-хубавото нещо, което се случи за БСП на тези избори, бе именно преференциалният вот.

– Но Миков отправи остри критики към всички, които играха преференциално.

– Има 49 кандидати от левите листи, които са минали 7%. От тях 15 са водачи на листи, но останалите не са. Всеки от тях е допринесъл с гласове. А ако я нямаше защитата на водача на листите, в 20 от районите БСП щеше да има друг водач. Това е знак, че хората мислят и не си дават доверието просто така. Че търсят личности и промяна.

– Но май партиите са склонни да отменят преференциите?

– Това ще бъде огромна грешка и ще направя всичко възможно да не се случи. Самите хора няма да го позволят – все пак 1,1 млн. гласуваха преференциално, ще стават и повече. Може системата да има несправедливости, но това не означава, че след като водата е мръсна, трябва да изхвърлим и бебето. По-скоро преференцията трябва да се развива – да се намали прагът и да се премахне бетонирането на водача.

– Какви трябва да са отношенията ви с АБВ в парламента? Миков засега каза “не” за сътрудничество, прав ли е?

– Нормални, все пак огромната част от АБВ доскоро беше в БСП. Но в никакъв случай не трябва да се върви към обединяване от типа на гръцкия ПАСОК, поне не в следващите 10 г. Защото, ако това се случи, сигналът, който ще изпратим, ще е ясен – напускайте БСП, правете си партия и се върнете при нас, за да се обединим. А след 10 г., дори и да се стигне до подобна коалиция, тя ще изисква Първанов да направи крачка назад например. Ще изисква и определени хора от БСП да направят крачка назад. Както в Реформаторския блок – трябваше да си отиде Иван Костов, за да стане този съюз. Но е рано да се мисли за това сега.

Затова може да имаме общи действия с АБВ по отделни въпроси и законопроекти в парламента, но да се дава ясно и разграничителната линия.

– БСП трябва ли да участва в правителство с ГЕРБ? Вие бяхте един от първите, който заговори за германския модел и широката коалиция, темата става все по-актуална сега. Дори едва ли не ви обвиниха, че оказвате вътрешен натиск върху БСП за коалиция с ГЕРБ. Така ли бе?

– Това беше опит на определени хора, водейки собствените си мънички преговори с ГЕРБ за спасяване на собствената си кожа, да се оправдаят с мен.

– Кои хора си спасяват кожата с преговори с ГЕРБ?

– Предполагам, че има такива. Не знам кои. Но след като са се загрижили за натиска на Кадиев…

Не, няма никакъв натиск, просто си излагам мнението. Бях склонен да мисля, че вариантът е само и единствено с участието на БСП в някакъв тип програмно правителство с ограничен мандат от 1-2 г., в който участват с подкрепата си 4-те големи партии като равностойни партньори. Всяка от тях съзнавайки, че губи с това участие, но в същото време създавайки конституционно мнозинство с над 160 депутати, което може да прави сериозни реформи. Там всички щяхме да се чувстваме неуютно, но това щеше да е най-хубавото на това правителство – всеки щеше да гледа другият какво прави и да го контролира. ГЕРБ обаче тръгнаха в друга формула – “Ние сме центърът на правителството” и добавяме гласове до 121, но решенията се взимат от ГЕРБ. В такава ситуация е очевидно, че БСП не може да участва по никакъв начин. И единствената опция, която ни остава, е да бъдем силна опозиция.

ВИЗИТКА

Роден на 20 август 1966 г. в Бургас

Завършил е международни отношения в Москва. Има магистратури по дипломатически науки и международни отношения в университета “Лестър”, Великобритания, и по публична администрация в Харвард

Беше зам.-министър на финансите в кабинета “Станишев” до 2007 г. След това до 2013 г. бе общински съветник в Столичния общински съвет. През 2009 г. бе кандидат на БСП за кмет на София

Депутат от БСП втори мандат. Този път от 9-о се изстреля до 2-ото място с преференции

Категория: Новини

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*