Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Георги Кадиев: Да привлечеш противникови гласове само три месеца след предните избори никак не е лесна работа

От: Денят започва по БНТ


Изборите не са провал, резултатът не е лош, коментира в студиото на „Денят започва“ Георги Кадиев, кандидат-кмет на БСП, за който са гласували 27.71 на сто от хората в София. Този резултат е по-добър от този, който имахме преди 2 години и от този преди 4 години и почти толкова добър, колкото беше на Стоян Александров, който е кандидатът за кмет на столицата от БСП с най-добър резултат, поясни Кадиев.

Трудно се обръща една тенденция, особено когато преди 3 месеца си загубил тежко избори, но мисля, че успяхме да покажем, че БСП може да събира гласове не само от своя собствен електорат, а и от странични гласоподаватели. Ако аз ценя нещо в тази кампания – това са тези 7-8-10 % от мойте гласове, които са дошли от други политически партии, от които според социолозите 8 % са от ГЕРБ, каза Кадиев. Сами разбирате, че да привлечеш противникови гласове само три месеца след предните избори никак не е лесна работа. Това е тенденция и показва, че това е пътят, по който трябва да се развива една политическа партия – тя не може да се капсулира в себе си и да разчита само на своите гласове.

Пълен текст на разговора

Водещ Марин Маринов: Продължаваме с Георги Кадиев. Добро утро отново, аз съм Марин Маринов. Вие сте със сутрешния блок на БНТ. Всъщност с човека, който няма да решава тези проблеми, които бяха поставени от гражданите. Здравейте, г-н Кадиев.

Георги Кадиев: Добро утро.

Водещ: Между другото много активни бяха нашите зрители. Не знам дали всички от тях са гласували, дали вчера със същия патос, с който поставиха проблемите, са отишли да пуснат бюлетина в урната.

Г. Кадиев: Предполагам, че повечето не са. На моя сайт имаше над 10 хиляди човека, които го посетиха. Над хиляда зададени въпроса. Аз отговорих на над 300 въпроса, но лично аз считам, че не повече от 100 – 150, може би 200 човека от тях са отишли да гласуват. Хората имат проблеми, включително и съвсем нормални проблеми от типа на къде ще е спирката, какви са дупките на улиците, но някак си не виждат решението в политиците, поради което и бойкотират цялата политическа класа.

Водещ: Точните данни са въз основа на 100 процента от протоколите, от избирателните протоколи – 23.18 процента активност, избирателна активност. За вас са гласували 27.71 процента. За Йорданка Фандъкова – 66.23 процента. Вие, така, предварително още анонсирахте, дори във вчерашния ден, си спомням, казвахте, че вашата така цел минимум е да стигнете до балотаж. Всичко друго е неуспех. Провал ли е това, което се случи?

Г. Кадиев Не, в никакъв случай не е провал. Резултатът не е лош. Той е по-добър, отколкото имахте преди две години избори за кмет. По-добър, отколкото имахме преди четири години. И почти толкова добър, колкото беше на Стоян Александров, който е най-добрият резултат. От друга страна, аз умишлено си поставих много висока цел. Спомняте си изборите започнаха с едни прогнози – четири на едно, пет на едно, шест на едно. В крайна сметка се получи. . .

Водещ: Все по. . . две цяло и нещо. . .

Г. Кадиев: . . . две цяло и три към едно, да. Трудно се обръща една тенденция, особено когато само преди три месеца си загубил тежко избори. Но мисля, че успяхме да покажем, че БСП може да събира гласове не само от своя собствен електорат, а и страничен електорат. Ако аз ценя нещо в тази кампания, това са именно тези седем, осем, десет процента от моите гласове, които са дошли от други политически партии, от които според социолозите 8 процента от ГЕРБ. Сами разбирате, че да привлечеш така противникови гласове само три месеца след предните избори никак не е лесна работа.

Водещ: Това са 5-6 хиляди гласа обаче, като ги направим от. . .

Г. Кадиев: Няма значение. Това е тенденция. Това показва, че това е пътят, по който трябва да се развива една политическа партия. Тя не може да се капсулира в себе си и да разчита само на своите гласове. Задължително трябва да се отваря настрани, да събира близка периферия, далечна периферия, ако иска да изглежда сериозна и да печели избори.

Водещ: Излиза, че е било успех вашето представяне, така поне твърди Румен Овчаров – че този резултат е успех за социалистите. Така ли е?

Г. Кадиев: Сега, аз съвсем умишлено си дадох минималната летва, защото съм се нагледал на избори, на които излизат политици накрая и обясняват, въпреки че са паднали с много и тежко, обясняват как това е успех. За мен това не е успех. За мен, аз лично съм неудовлетворен от този резултат. Разбира се, няма никакъв повод за паника, напротив, почти 30 процента, при положение че преди два месеца сме имали 18 процента, виждате, че е добър резултат. Но за мен истинският добър резултат щеше да бъде да стигна на балотаж, което не се състоя до голяма степен поради това, че имаше много малко разпиляване на гласове. Както виждате, един трети кандидат с два процента и нещо и оттам нататък няма нищо. Тоест, ако нещо се открои на тези избори, това е, че има две сериозни партии в България в момента – едната е БСП, другата е ГЕРБ. И двете в момента са, така, в така двубой една срещу друга.

Водещ: А от това, което казахте, че сте привлекли други гласове на хора, които са гласували на парламентарния вот за други партии, какъв извод правите – че се обръща тенденцията ли или?

Г. Кадиев: Предполагам, че част от тях са чисто мажоритарни гласове към мен, което за мен е огромно задължение, защото аз отговарям с всичките си действия оттук нататък пред тези хора. Те са гласували за някой друг, сега са избрали мен, въпреки. . . прескочила са една психологическа бариера, което не е лесно – да гласуваш за червен кандидат в София, и аз съм длъжен да им върна тази тяхна инвестиция, нека така да го наречем, с поведението си в общинския съвет, като общински съветник. За всички останали, които са гласували за мен, било чисто червени гласове, било членове на семейства, бивши членове на БСП, също е огромна отговорност, защото ние показахме, че консолидацията е около една идея, не около личността Георги Кадиев, тя не е толкова важна, консолидацията е около идеята да бъдем алтернатива. Абсолютно задължително според мен всяка една политическа партия се нуждае от това да има алтернатива. Не е хубаво да имате хегемония на една партия над всички политически нива. Аз много разчитах, че София ще демонстрира различност не само в експертния смисъл на думата – желание да изглежда различно след две години, а и в чисто политическия смисъл на думата, като символ на демократичността, на това, че имаме различни партии, които управляват на различни нива.

Водещ: А защо. . . казвате алтернатива, защо електоратът, защо хората не ви припознават като алтернатива, не припознават БСП като алтернатива? Вие казвате, направихте сравнение с предишни кметски избори, но ако се върнем, резултатът на БСП на парламентарните избори преди няколко месеца, той е по-нисък сега, сега е по-нисък резултатът, отколкото през юли месец.

Г. Кадиев: Като проценти е с 10 процента по-висок. Тогава имахме 18 процента.

Водещ: Не, като абсолютна бройка хора, които са отишли до урните и са пуснали бюлетини, това имам предвид.

Г. Кадиев: Като абсолютна бройка гласове нормално е да. . .

Водещ: Загубили сте гласове. БСП е загубила гласове от юли до ноември в София.

Г. Кадиев: Нека да погледнем цифрите – 110 хиляди гласа имахме през юли, сега имаме 71 хиляди и малко.

Водещ: За това говоря, това имам предвид.

Г. Кадиев: А в същото време обаче погледнете от другата страна. ГЕРБ – 300 хиляди, 100 хиляди – СДС и ДСБ, станаха 400. Да речем, 20-30 „Атака“. . .

Водещ: Те също за загубили. Добре, освен БСП те също са загубили.

Г. Кадиев: Те са загубили много повече от нас.

Водещ: Така.

Г. Кадиев: От техните 420 000. . .

Водещ: От това следва ли, че вие сте спечелили. В смисъл, че те са загубили повече, отколкото вие сте загубили. Това ми е въпросът.

Г. Кадиев: От това следват две неща. Първо, има бойкот на политическата система и това е наказание за всички нас – и за БСП, включително, и за мен, включително. Фактът, че толкова малко хора са излезли да гласуват, сравнено само с преди 3 месеца – два пъти по-малко. И все пак, в тази ситуация ние сме загубили далеч по-малко, отколкото нашите противници, което за мен означава, че нашата концентрация е била по-добра, нашето желание да покажем характер и отпор е било по-добро, отколкото в другите партии.

Водещ: Знаете тезата на премиера обаче, на лидера на ГЕРБ, че всъщност те са спечелили с толкова, с колкото трябва. В смисъл електоратът на ГЕРБ е мъдър. Той излиза и побеждава с толкова, с колкото трябва. Ако е имало по-сериозна алтернатива срещу Йорданка Фандъкова, щял да се мобилизира повече и да победи с повече.

Г. Кадиев: Това. . . всъщност всеки може да обяснява, всеки има неговата версия. Аз ви казах, каква е моята версия. За мен хората са демотивирани поради факта, че не виждат решаване на проблемите си. Три месеца управление на ГЕРБ. . . всъщност хубаво хвърляш вината върху предните, но хората не виждат как ти решаваш проблемите днес, защото бюджет 2010 г. е слаб бюджет и хората го разбират. В него няма антикризисни мерки, няма политики за стимулиране на един или друг сектор на икономиката. Няма ги държавните инвестиции като антикризисна мярка. Намаляване на пари за здравеопазване. Намаляване на пари за образование. Да не говорим за всички останали сектори. Хората разбират, че само с приказки не става. Трябва и работа.

Водещ: Разбират, казвате. А тревожи ли ви в БСП това, че това разочарование в политическата класа, това, за което говорите, не се прелива в подкрепа за вас? София винаги е била труден град за БСП. Но виждате какво се случва във Враца, в Правец. Да не изреждам всички населени места.

Г. Кадиев: Да, аз периферно ги наблюдавах Враца и Правец. В Правец, доколкото знам, ние дори нямаме и кандидат. Но за София мен ме тревожи, разбира се. Въпреки, че е труден град. Въпреки че тук никога не сме имали кой знае колко високи резултати, най-високият е 28 и стотни от Стоян Алексанадров, въпреки всичко това аз лично, разчитах, че този път ще направим далеч по-добър резултат. Дори, съзнавайки естествено, че е много трудно, но все пак разчитах и на балотаж.

Водещ: А защо се случва така? Защо разочарованието от политиците не прелива в подкрепа към вас?

Г. Кадиев: Защото това не е нещо, което се обръща като тенденция за 3 месеца, затова, за тези неща трябва време. Освен това, аз никога не съм искал да събирам протестния вот. Това е най-лесният начин да спечелиш избори. Качваш се на една вълна, протест срещу предните, независимо какъв си ти. Самият факт, че ГЕРБ спечели като протест срещу тройната коалиция, а не толкова като качество на управлението на София. . . Ако беше толкова качествено управлението на София, сега щяха да имат 98 процента и щяха да имат много повече гласове. Защото в крайна сметка тези 23 процента, ако вземете процента на ГЕРБ спрямо 23 процента, прави примерно 10 процента от гласоподавателите в София или 12, което е крайно ниско и в никакъв случай не е този кредит на доверие, който трябва на един политик за непопулярни мерки. А факт е, че следващата година би трябвало според мен да има доста непопулярни мерки.

Водещ: А дали това не е така, защото хората очакват от БСП друга политика, други послания, промяна, ясна оценка за управлението на тройната коалиция, ясна визия оттук нататък накъде трябва да върви България? Дали това не е причина за факта, че тази вълна продължава да залива и София, и Враца, и Правец, макар и с не толкова висок. . .

Г. Кадиев: Вълната вече е преминала пика си и това си пролича много ясно.

Водещ: Да де, но си е покрила общините. Печели ги от първи тур.

Г. Кадиев: БСП има своите проблеми, които трябва да решава, и една от. . .

Водещ: Натам се опитвам да. . .

Г. Кадиев: Една от целите ми в тази кампания беше да покажа, че и БСП може да бъде различна, освен това, че София може да бъде различна. Освен това, че българската политика може да е различна. Различна в смисъл да покаже друг тип лица, да покаже друг тип говорене, да покаже друг тип поведение, да покаже друг тип предложения към избирателите. Обръщане към, пак ви казвам, към периферни партии или групи от обществото, към които ние досега не сме се обръщали. Защото към младите хора, към тези, които са. . . дори и към велосипедистите в София, дори и към тези, които искат да карат ролери в София, дори и към тези, които искат да се разхождат по Витоша – това са все неща, които ние малко. . . В предни години винаги се насочвахме към пенсионери, трудово заети. В случая се опитахме да разперим ветрилото и мисля, че доста гласове сърбахме оттам. Но за това ни трябва време.

Водещ: Една пета, според данни на „Алфа рисърч“, нямам ги пред мен точните резултати, но около една пета от населението в активна възраст, между 18 и 60 години, 61 години. В смисъл 19 процента от гласувалите са за вас между 18 и 30. Между 30 и 61 – около 20 на сто.

Г. Кадиев: Тоест общо около 40 на сто в трудоспособна възраст, което е добре, като имате предвид, че БСП винаги е била възприемана като партия на хората в. . .

Водещ: Не, не ги сумирайте, защото, ако се сумира на. . . ще стане над 100. Така, че. . . В смисъл в тази възрастова група около. . . от 18 до 30 – около 19 или 20 сто за вас, другата – 19 на сто за вас, от 30 до 61. В смисъл това е. . .

Г. Кадиев: Приблизително 40 процента от 18 до 60. Аз просто събрах двете, защо да не ги събирам?

Водещ: Ами защото, ако се съберат пък другите, които са повече, в смисъл . . .

Г. Кадиев: Това няма. . .

Водещ: . . . ще станат 160 на Фандъкова. Както и да е. Състоянието на БСП отрази ли се върху. . . проблемите вътре в БСП, дебатът, който се водеше и на, така, заседанието на конгреса, отрази ли се върху. . .

Г. Кадиев: Безспорно. Ако кажа, че не се е отразило, просто няма да е вярно. Винаги, за да изстискаш максимума, ти е необходим подем. Подем на доверието на хората към собствената ти партия, на доверието към теб, както и вяра в това, че можеш да успееш, защото тази мотивация – няма смисъл да гласувам, защото така или иначе ще загубим, я има. Няма, няма какво да го крием това нещо. Сега, само от конгреса до днес сигурно станаха 5 или 6 минискандала в БСП, които за мен не бяха решаващи, но те в никакъв случай не мотивират нашите избиратели.

Водещ: Те отблъснаха ли, отблъснаха ли избирателите и има ли между тях, между тези 40 000, които са се загубили между парламентарния вот и кметския. . .

Г. Кадиев: Вижте, те са повече от 40 000, защото, ако приемем, че от 70 000 примерно 10-15 хиляди не са гласове на БСП, всъщност, да речем, че са гласували 55 000, което е точно половината от това, което имахме юли месец. Вярно е, че тогава мотивацията беше съвсем друга. Тогава беше на живот и смърт, както се казва. Тогава из цялата страна активността беше по-висока. Но факт е и че тези минискандали в БСП също демотивираха. Аз много искам тези избори да бъдат първата стъпка към консолидация на БСП, и то консолидация, пак казвам, около една политика – идеята да бъдеш истинската алтернатива на ГЕРБ в държавата, а не толкова около личността Х, У или Z.

Водещ: Вашето място в тая консолидация, в тоя процес на консолидация?

Г. Кадиев: Ами, БСП никога не спи, както се казва. Дори и днес имаме пленум в 14.00 часа, на който ще се решават няколко тежки неща. Възможно е да се стигне дори и до избори на ново изпълнително бюро. Не знам, ще бъде четен доклад за изборите от предния пленум. Така че аз нямам време дори и един ден да. . .

Водещ: Ново изпълнително бюро казвате. Трябва ли, необходимо ли е това?

Г. Кадиев: Не, не, зависи от доклада, с който ще излезе контролно-ревизионната комисия, който ще покаже дали е имало . . .

Водещ: Да, да за оспорването на . . .

Г. Кадиев: . . . нарушение или не е имало.

Водещ: Аз питам в политически план.

Г. Кадиев: Да дам оценка дали ни трябва ново изпълнително бюро? Ние избрахме. . .

Водещ: Въобще трябва ли промяна в БСП. Вашите. . . в смисъл вашите амбиции, политически, оттук нататък. Спряга се името ви за, така, надпревара за лидер на софийската организация, за цялото БСП.

Г. Кадиев: Нека кажа за лидера, защото ту ми го спрягат името за председател на висшия съвет на БСП, ту за градския съвет на БСП, а това, което аз казвам е, че решението в крайна сметка е на членовете на тази партия.

Водещ: А вашите амбиции? А за вашите амбиции, които не се случиха?

Г. Кадиев: Моите амбиции бяха насочени към изборите в София.

Водещ: Те приключиха.

Г. Кадиев: Съвсем ясно и конкретно, без да си поставям никакви по-далечни цели.

Водещ: Те приключиха. Оттук нататък ви питам за политическите ви амбиции.

Г. Кадиев: С абсолютна сигурност да бъда алтернатива на сегашния кмет и на сегашното управление в Столична община поради факта, че съм общински съветник от най-голямата опозиционна група. С абсолютна сигурност да успеем да изградим аз и колегите ми в общинския съвет виждането за различния начин, по който трябва да се управлява София. Не казвам управление в сянка или пък кмет в сянка, но алтернатива. Този сайт и тези хора, които четяха на него, даваха предложения, това всичко тепърва предстои да бъде разработвано допълнително и да се разраства.

Водещ: Алтернатива на ГЕРБ и на настоящия министър-председател, алтернатива на настоящия лидер на БСП и на ръководството на БСП?

Г. Кадиев: Лидер на БСП беше избран преди 20 дни. Така че е несериозно за мен да си избираме лидера и да говорим за това нещо през 2 месеца. Той би трябвало да има поне една година да покаже качествата, които има вече в нова ситуация. Той наистина е бил 8 години председател преди това. Нека да има възможността да се докаже вече в нова ситуация на опозиция.

Водещ: Тоест през тази една година вие няма да се заявявате като алтернатива на този лидер.

Г. Кадиев: Разбира се, не и като персонална алтернатива. Бих искал по-скоро да демонстрирам, както го направих и по време на кампанията, друг тип поведение.

Водещ: А за председател на софийската организация? Там имате ли амбиции?

Г. Кадиев: Ами, как да ви кажа. Не е позицията мечта в живота ми в никакъв случай. Това е тежка работа, също както и работата кмет на София. Там също не е нещо, което. . . да те посрещат с цветя всяка сутрин.

Водещ: Но не го отхвърляте, не го отхвърляте като възможност.

Г. Кадиев: Не го отхвърлям като възможност, защото предизвикателството е много голямо. Аз никога не съм вървял по лекия път. Както виждате, мажоритарен избор преди 3 месеца, мажоритарен избор сега. Ако исках да минавам по лекия път сигурно щях да си намеря някакви други пътеки.

Водещ: Обмисляте тази възможност. Така усещам по гласа.

Г. Кадиев: Ами, нека да речем, че не я отхвърлям.

Водещ: Не я отхвърляте, мислили сте върху това.

Г. Кадиев: Мислил съм, да, разбира се, но мислил съм най-малкото защото тя означава сериозен дългосрочен ангажимент, който засяга и семейството, и децата, и всичко това. Това не е нещо, което решаваш просто ей така.

Водещ: Добре. Последно вчера на пресконференцията Бойко Борисов като че ли по различен начин говореше за различни хора от БСП. Като че ли показа добрите, лошите. Изказа се много добре за вас. Ласкае ли ви тази оценка?

Г. Кадиев: Не, той даде неговата личностна оценка за мен като личност, което е хубаво. Аз също уважавам отделни хора във всяка една политическа партия. За мен обаче е важна политическата оценка. Аз съм част от БСП и съм част от алтернативата на настоящото управление. Бих казал – единствената алтернатива, която има в момента.

Водещ: Добре. Много ви благодаря за този разговор.

Източник: БНТ

Категория: Новини

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*