Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Георги Кадиев: Общината даваше по 100 лева за ловене на куче

От сметките за бензина, излиза, че „Екоравновесие“ е ходело до Китай и обратно, за да ги хваща

– Господин Кадиев, какво става в столицата на България? Кучета разкъсаха световноизвестен професор.

– Може ли през ХХІ век кучета да изядат човек в европейска столица, която кандидатства за столица на културата? Срамна работа! Дори не е срамна, направо – престъпление. Аз им предложих в бюджета да отделим още 2 милиона лева за строителство на приюти – отказаха.

– От колко години работи “Екоравновесие” в София?

– Ако не се лъжа – от 2000-та или от 1999 година.

– Колко пари ежегодно се отделят за нейната дейност?

– За миналата година – около 1,5 милиона лева, за тази – около 1 милиона лева.

– Имате ли информация, че на кучета само са правени оперативни разрези, без да бъдат кастрирани?

– Да. Или се отделя само единия яйчник на женското куче, което намалява възможността за забременяване, но не я изключва. Показах и един абсолютно скандален договор от 2010 година, за който трябваше да си отидат доста хора. Той е между Столична община и общинската фирма “Екоравновесие”. В документа е регламентирано, че общината заплаща на “Екоравновесие” допълнителната услуга от залавяне на 50 кучета срещу 5 хиляди лева. По 100 лева на куче! Само да ги заловят и да ги закарат до кастрационния център. Там отделно вече е заплащането към кастрационния център. Имаше разбивка на тези 5000 лева. Най-скандалното беше, че там за бензин имаше 1700 лева за залавяне на 50 кучета. 1700 лева са около 700 литра бензин, това са 700 километра. Ще отидете до Китай и ще се върнете. Това залавяне на 50 кучета, дето ей-тука, ако се завъртя край президентството, ще ги заловя с 2 литра бензин. Това е корупцията. От тези 700 литра бензин поне 600 са си ги прибрали тия хора там и са си ги разделили по някакъв начин.

– Къде отиват парите от “Екоравновесие”? Кой беше управител на тази компания?

– Преди Мирослав Найденов не знам кой е бил. Той е бил само около 2 година – от 2007 докато стана министър през 2009-а. “Екоравновесие” трябва да бъде закрита. Това не е решение. Ако питате мен, всички кучета ги залавят днес и ги закарват в зала “Армеец” – гордостта на Бойко Борисов и докато не намерим решение с тези кучета – да седят там. Това да стане най-големият кучкарник в София. Не може да са на улицата.

– Убийството на кучета също не е решение!

– Не е решение, но има една коренна разлика между моето разбиране и разбирането на кмета Йорданка Фандъкова. Ние се сблъскахме по време на кампанията (Георги Кадиев бе кандидат на БСП за столичен кмет – б.р.). Нейното разбиране е, че кучетата трябва да се залавят, кастрират и връщат обратно там, откъдето са взети. Смятам, че те трябва да се залавят, кастрират и настаняват в приют, а не връщани обратно. Връщането обратно по никакъв начин не им помага. Те ще живеят още 4-5-10 години, пак ще изядат някой, защото и кастрираните кучета хапят…

– Във Виена има поговорка, че е щастие да си куче или котка в австрийската столица, защото грижите са невероятни.

– Доста често съм ходил, но не съм виждал кучета и котки по улиците.

– Грижата към животните не позволява да има безпризорни…

– В Берлин има специална програма, предложих да направим и тук такава, съгласно която общината плаща на хора, които осиновят куче някаква сума. Има хора в България и в София, които харесват кучетата, биха си осиновили и ако им дадеш един допълнителен стимул, да ги освободиш от данък няколко години, кастрираш го за своя сметка, обезпаразитиш го, дадеш му и някакви пари там – само и само да го няма това куче на улицата. Ето ви един вариант. Другият вариант – почвате да стимулирате връзки с международни организации, за да ги изнасяте извън България. Това се случва, между другото, но не достатъчно. На година мисля че около 500 кучета се осиновяват в чужбина.

– Какви са приоритетите в бюджета на София?

– Според мен, те винаги говорят за едни и същи приоритети, най-вече – инвестиционната програма. Там проблемът на бюджета на София е, че инвестиционната програма първо е слаба, второ – не се изпълнява. М.г. беше изпълнена около 70% от нея. Говорим за едни кръстовища на две нива поне от 3 години и от 3 години ги имаме в бюждета. Едва сега започват да ги правят, даже взехме кредит от Европейската инвестиционна банка. Говорим за това как ще строим нови детски градини, а всъщност надграждаме само по една стая или по една група към съществуващите детски градини. Проблемът с 10 000 липсващи места в детските градини си стои.

– Но постоянно се отчитат нови места…

– Ами, отчете се, че миналата година 1500 места са създадени, но при положение, че имате 10 000 липсващи и те всяка година тези 1500 веднага се заместват от нови липсващи си стои.

– Заседанията на Столичния общински съвет ще продължат ли да бъдат все така “засекретени”?

– Фандъкова е виновна за това. Аз внесох миналата година два доклада, сега един колега – общински съветник Борис Цветков, внесе друг доклад за достъп на гражданите – и трите пъти ги отхвърлят без никакви аргументи. Наистина няма аргументи. Аргументът е, че можело да следят по интернет заседанията на Общинския съвет, което обаче е трудно. Първо – връзката постоянно прекъсва и непрестанно имаме оплаквания, че обикновено първия половин час на всяка сесия не се предава. Той е най-интересния, защото там са въпросите към Фандъкова и започва да се предава от 10,30 нататък. Освен това – навсякъде, поне на мен до колкото ми е известно, и в Берлин съм гледал, и в Брюксел, и в Страсбург, и в България на повечето места – има определено място, където гражданите могат да влизат. Може да го направите на квоти – 10 души, другата седмица – други 10. Хората правят екскурзии – отиваш да разгледаш сградата на Общинския съвет, качваш се на един балкон и слушаш какво си говорят общинските съветници. Ние тук сме го затворили с железни врати. Докато са те няма да го променят.

– А какво стана с делото срещу вас?

– Аз имам две дела. Едното е наказателно от т.нар. “брокери”, второто е гражданско за нанесена вреда от тях за 150 хиляди лева – всеки от тях иска по 50 000 лева. Както е написано в тяхната жалба – “за нанесен душевен смут”. Ударили са го на печалбарство (усмихва се – б.а.). Второто, гражданското дело, беше спряно, тъй като трябва първо наказателното да завърши и тогава да започне гражданското. Наказателното беше спряно от съда, с аргумента, че съм бил в имунитет, когато съм казвал тези неща – по време на предизборна кампания. В момента е в процес на ново стартиране, тъй като имунитетът ми е изтекъл. Очаквам да започне. Ще започне, ще се срещнем в съда с тях. Чак когато завърши наказателното, тогава ще започне гражданското. Аз мисля за наказателното дело да призова за свидетели и президента Росен Плевнелиев, и премиера Бойко Борисов, и Андрей Иванов (бившият председател на Столичния общински съвет – б.р.), и Цветан Цветанов, защото те всички са участници в тази сага. Тя е тръгнала от Плевнелиев – той е човекът, който се е оплакал от тримата “брокери”. Толкова с делото, чакаме развитие.

Източник – argumenti-bg

Категория: Новини

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*