Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Георги Кадиев: Председател на БСП да се избере на вътрешнопартийни избори

Фокус: Г-н Кадиев, как ще коментирате лидерската битка между Георги Първанов и Сергей Станишев?

Георги Кадиев: Не виждам нищо лошо в нея, дори напротив – колкото по-публична е тя, колкото повече кандидати има, толкова по-силно състезание, толкова по-добре за БСП. Не вярвам на конгреси, на които се отива с един кандидат и той печели със сто процента от гласовете. За мен правилният избор е на вътрешнопартийни избор и всеки, който иска да бъде кандидат (всеки има право да бъде такъв, включително и Първанов, включително и Станишев), да има достатъчно време, няколко месеца, за да обиколи страната, партийните организации и да предложи своето виждане за развитието на БСП.

Аз дори бих предложил – на този конгрес да не се избира лидер, а да бъде взето решение за промяна на Устава, в което да се дава право на вътрешнопартиен избор да се направи избор на председател. Спокойно можем да направим това нещо два-три месеца по-късно. А в тези два-три месеца – юни – юли – всеки един от кандидатите да има правото да обикаля страната и да излага вижданията си.

Много бих искал – дискусията да не бъде личностна, защото тя в момента започва да става такава. Кой цепи БСП, кой не цепи БСП – това е личностна дискусия. Не бих искал да бъде и дискусия по въпроса за управлението на ГЕРБ, защото ние си го знаем. Там кой знае какво ново няма да кажем.

За мен истинската разлика в кандидатите за лидер трябва да се появи, когато те започнат да развиват тезите си – какво трябва да се случи с БСП, как да се реформира тя.

Давам пример: Много бих искал основните организации на БСП вместо да се занимават с неща, които са относително далеч от тях и за които нямат достатъчно информация – примерно „Белене” или плоския данък – да играят ролята на квартални съвети. Те да дават на общинските съветници, на кметовете тези проблеми, които са много близо до тях. Дали ще е дупка на улицата, дали ще е детска градина, в която няма достатъчно места, дали ще е счупена лампа някъде, някакъв ремонт… Нещо такова е много по-ценно и много по-близо до решаване на проблемите на хората, и много по-важно за една политическа партия, отколкото изкуствена дейност на основни партийни организации, които се занимават с въпроси далеч над тяхната компетентност. Защото – не може в дадено село да спорят – дали да има „Белене”, или не. Съгласете се, че за това трябва толкова много информация, която нито един от нас няма.

Много бих искал – да се преосмисли основно работата на Изпълнителното бюро. Дали то трябва да бъде орган, който прави политика, или орган, който координира политики? Защото – имате Парламентарна група, която прави политика в парламента, имате общински съветници, които правят политика в съответните общински съвети, имате кметове. Според мен – Изпълнителното бюро трябва да бъде основно координиращ орган, а не да се държи като Политбюро от времето на Тодор Живков. Включително, трябва да бъде и доста по-малко по състав и хората, които работят там, да работят там, а да не са едновременно и депутати, и членове на Изпълнително бюро, и общински съветници, и кметове, и какви ли не. Това да бъде тяхната работа.

Много бих искал да поспорим и по въпроса за финансирането на БСП. В момента около 60% от бюджета на БСП се разпределя централно от „Позитано”, и около 40% – от областните съвети. Аз лично считам, че по-голяма част трябва да се даде на областите и по-малко на централно ниво. Но, както казах, някак си вместо да спорим за тези неща, спорът отива натам – кой цепи БСП и кой не цепи БСП. За мен самият разговор за това вече разцепва БСП.

Фокус: Какъв лидер е необходим на БСП, според Вас?

Георги Кадиев: Ако трябва с една дума да го кажа – естествен лидер. Затова съм и много против – Георги Първанов имаше една теза в началото: Да седнем ние със Сергей и да се разберем – кой трети да е лидер на БСП. Това за мен е неприемлива теза, защото хубаво, те ще се разберат, ами ние – останалите членове на БСП? Ние с кого ще се разберем? Трябва да бъде човек, който си е заслужил мястото, който си го е спечелил. Той може да бъде подкрепян от един или друг решаващ фактор в БСП или някакво голямо име. Но – да бъде избран на вътрешнопартиен избор и хората да са си дали гласа за него; не конгресът, защото конгресът е манипулируем – всички го знаем това, хората обаче долу не са толкова манипулируеми. Те много често гласуват за кауза, те гласуват за това – кой наистина искат да видят за председател на БСП. И който и да бъде избран, той ще може да каже: Уважаеми другари, аз ви дължа много, дължа ви благодарности за подкрепата, за всичко, но в крайна сметка аз бях избран от хората и съм длъжен на първо място пред хората. Това е много лесният начин той да се еманципира от всякакви хора, които се опитват след това да го манипулират и да твърдят, че те са му изработили победата.

В това отношение Сергей Станишев е абсолютно прав, че ако следващият лидер бъде избран с договорки, на него ще му трябват няколко години, за да се отдръпне и да може да води собствена политика. Дотогава постоянно ще му дърпат ушите и ще му казват: Ти помниш ли ние как те направихме председател? Това е последното нещо, от което има нужда БСП в момента, затова моята формула е съвсем проста: Вътрешнопартиен избор, всеки, който има смелостта, желанието, се явява, излага си тезите в рамките на два месеца из цялата страна, казва какво иска да промени, включително казва и екипа си. Някъде Георги Първанов го беше споменал това нещо и аз съм абсолютно съгласен с него, че тази битка за председател на БСП не трябва да бъде само на политики, а включително и на екипи. Всеки си вади екипа и хората, когато гласуват, вече знаят какво да очакват.

Като бях кандидат за кмет преди няколко месеца, извадих екипа си, ако си спомняте – може би две седмици преди изборите; именно затова, защото исках хората да знаят кой какъв заместник-кмет ще бъде. Благодаря на тези, които се съгласиха тогава, знаейки, че шансовете не са кой знае колко големи, все пак да застанат до мен и да си поемат отговорността от това, което направим на изборите.

Фокус: Какви биха могли да бъдат другите кандидатури за председател?

Георги Кадиев: Всеки, който иска, да се явява. Той трябва да убеди партията, че е достоен, за да бъде следващ лидер, тоест трябва да бъде по-добър от всеки друг. Не знам какви биха могли да бъдат. Ако чакате от мен да ви кажа имена, аз не знам имена в момента. Това е рисков ход. Можеш да загубиш с много. Може да ти остане клеймото, че едва ли не – си надскочил себе си, и си някакъв кариерист или нещо такова, което често се случва. Не знам кой би направил това, но за мен това е правилният път. Избор на конгрес, според мен, няма да даде достатъчно тежест на следващия председател, който и да е той. Сега, доколкото разбирам, ще правим промени в Устава. Аз лично с удоволствие бих предложил – да се направи промяна, с която председателят да се избира с вътрешнопартиен вот. В момента сегашният Устав не го позволява, което е другото странно нещо, защото сегашният устав позволява кандидат за президент, кандидат за кмет, кандидат за общински съветник, кандидат за народен представител да бъде избиран с вътрешнопартиен вот, но кандидат за председател на партията – не. Каква е логиката – не знам, тогава, когато са го писали този устав – и аз самият не съм обърнал внимание. Но мисля, че трябва да направим стъпка и в тази посока.

Фокус: Тази година е особено важна, с оглед на това, че е последна преди редовните парламентарни избори през 2013 г. Каква ще излезе БСП от конгреса и има ли риск да се разцепи партията, с оглед на това, че и Станишев, и Първанов са категорични в заявката си за лидерския пост?

Георги Кадиев: Не, не мисля, че ще се разцепи, но има опасност да се раздели на лагери и то вече се вижда, за съжаление. Просто лагерът, който не спечели, да остане в трибуните и да наблюдава какво се случва в партията и в държавата, вместо да участва дейно в това. За да избягаме от това, според мен, трябва много ясно да отидем на конгреса с мисълта, че който и да спечели, останалите няма да се сърдят, и няма да се цупят, а ще работят така, както биха работили, ако бяха спечелили те.

Фокус: Какво е състоянието на софийската градска организация на БСП една година преди изборите?

Георги Кадиев: Проблемите, които има в цялата страна в БСП се проявяват и в нея. Това е най-вече – тежък възрастов състав. По една статистика от 2009 г., 45% от членовете на софийската градска организация са над 70 години. Това означава, че след пет години или десет години, голяма част от тези членове няма да ги има. Ако няма попълнения отдолу, а то за съжаление няма чак в такива мащаби, каквито аз бих искал, и особено го няма средното поколение – на 40-годишните, тогава има всички опасения в София БСП да се свива и електорално, и като състав.

Второто, което трябва да се случи в София, е сериозна подмяна на лицата, на кадрите, защото има голяма част от кадрите, които са от много години. Сравнено с други областни градове, мисля, че София е пред тях. Дори и резултатите на кметските избори го показаха. Виждате, и в Русе, и в Бургас, и в Пловдив, и във Варна, и в Стара Загора, БСП показа резултати от порядъка на между 10 и 18 процента. В София направихме 23%, което все пак за мен е сериозен успех, имайки предвид това, че София никога не е била червен град, за разлика от Бургас, примерно. Но това в никакъв случай не трябва да ни успокоява. Ако легнем на тези лаври, след две години или след една година на парламентарните избори ще имаме чувствително по-лоши резултати. Трябва реформа, трябва сериозна промяна и аз много искам БСП-София да бъде винаги не просто някакъв придатък на „Позитано”, а да бъде позитивният контрапункт, да има достатъчно тежест и достатъчно мисъл, с която да може да опонира на „Позитано” и в същото време – да допринася за това БСП да бъде по-силна. БСП е силна с това, че хората в нея са различни. Тя е силна с това, че те имат различни мнения и са демократични. В момента, в който те започнат винаги да се съгласяват с централната власт, тогава вече голяма част от силата на БСП се губи.

 

Източник: аг. Фокус, Яница ТАНЕВА

Категория: Новини

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*