Георги Кадиев

Имаме право на промяна

ГЕОРГИ КАДИЕВ: СЛЕДВАЩО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ ЩЕ Е ФАТАЛНО

– Господин Кадиев, миналата седмица обявихте инициатива, че ще поискате от Столична община, родители да бъдат обезщетявани със 120 лв., тъй като децата им не са приети в градини. Докъде стигна тя?

– Предстой още днес в Столична община да бъде разгледана. Инициативата беше част от моите предизборни обещания и сега я изпълнявам. Логиката е следната. Над 13 000 деца в Столична община не са приети в детски ясли или градини, въпреки че са кандидатствали. Родителите на всяко дете, което е влязло заплащат 60 лв., но още 120 лв. дава общината като субсидия, защото издръжката на едно дете в градина на месец е 180 лв. Тоест родителите на децата, които не са класирани са наказани два пъти – веднъж тяхното дете не е прието в детска градина, а и те не получават тази субсидия от 120 лв.

Затова ние от групата на БСП считаме, че е социално справедливо тези родители да бъдат компенсирани, като това ще дисциплинира и общината да строи по-бързо детски заведения, за да избегне такива излишни компенсации.

Това би струвало на общината 19 млн. лв. на година. Считаме, че сега е удачно нашето предложение да се приеме, защото се гласува бюджетът за следващата година.

– В тази връзка финансовият министър Симеон Дянков обяви, че между първо и второ четене на държавния бюджет, може да бъдат отпуснати 30 млн. лв. за строителството на детски градини в страната.

– Тази сума е за цялата държава. Доколкото разбирам за София от тях ще бъдат отделени около 1/3 от парите, за да бъдат построени 7 градини. Ако приемем, че средно в едно детско заведение са по 200 деца, говорим за около 1500 деца. Виждаме, че градините не са достатъчно при положение, че имаме над 13 000 деца извън системата.

Ние винаги сме залагали на идеята, че трябва да имаме много ускорени темпове, защото от момента, в който се появи проблемът с детските градини, тези които не са приети винаги си стоят около 10 000, независимо от усилията, които се полагат. А те са – добавяне на нови групи, сгъстяването им и пр.

Очевидно това е една “язва” в живота на София и очевидно трябва да бъде решена с много по-радикални проблеми.

Според мен сега в София има два ключови проблема – липсата на места в детските градини и кучетата на улицата. И за двете трябват много пари. Много е по-важно това да се реши, отколкото тези подлези и надлези, които правим за 50 млн. евро. Ефектът от тях общо взето, че се освобождава едно кръстовище и 100 метра по-надолу пак се запушва движението в друго кръстовище.

– Споменахте за проблема с кучетата. През последната година имаше фрапиращи инциденти с тях, имаше дори смъртни случаи.

– Имаше буквално изядени хора. По официални данни на общината има над 400 души, които са потърсили лекарска помощ след ухапване от бездомно куче. Двама загинаха. Поискахме много ясна отговорност и уведомихме прокуратурата, която да търси отговорност на кмета на общината г-жа Йорданка Фандъкова. Тя отговаря за реда съгласно Закона за местно самоуправление и местна администрация, както и госпожа Мария Бояджийска. Както виждате обаче резултатът към момента е нулев.

– Защо?

– Според мен управляващите в общината считат, че едва ли не никой не е виновен. Да, наследен проблем е още от предните кметове, но това не означава, че сегашните управляващи, не трябва да го решат. Вярно е, че и по времето на Стефан Софиянски, както и при кметуването на Бойко Борисов, имаше проблем с бездомните кучета. Но те не намаляват. Малко над 10 000 си стоят.

Самата концепция за справяне с тях беше погрешна години наред – кастрирай и върни обратно на улицата. Оказа се обаче, че кучето не става по-малко агресивно от това и има среден живот от 5 години на улицата. Идеята е то да пази територията си и да не идват на негово място други кучета. Но това означава ли, че трябва да го чакаме 5 години да умре и евентуално да не дойде друго куче на негово място?!

Концепцията трябва да бъде кастрирай и отдели в приют, а не върни обратно на улицата. Въпрос на финансови средства е, признавам. Но Столична община можеше да ги отдели, а не да си отидат двама души заради бездействието на г-жа Фандъкова.

Не може в европейска столица, която претендира да бъде столица на културата, да има 10 000 кучета на улицата и гражданите да живеят в страх, да не знаят дали ще бъдат нахапани или нещо повече – дали ще оживеят.

– Последните дни по повод националния протест на БСП, който се проведе миналата събота в центъра на София, висши представители на ГЕРБ се похвалиха, че “София е модел за подражание”.

– Трябва да признаем, че има и положителни неща, които се случват в София. Метрото е едно от тях. Направи се и известно облагородяване на парковете, но все пак темповете, с които става всичко това, са ужасно бавни. Всеки съседен град, в който отидете – вземете Скопие, например. Виждате едно страхотно околовръстно шосе, една инфраструктура.

Да не говорим за градове като Истанбул, съседни на България азиатски градове, които изглеждат далеч по-добре от София.

За мен с този 1.3 млрд. лв., какъвто е бюджета на столицата за година, би трябвало да се прави много повече.

За догодина, например, парите за София са със 100 млн. лв. по-малко. Иначе като данъчни приходи са същите, но не са достатъчни. Ще направим предложение за увеличение на данъчните приходи.

От 2007 г. насам не е пипан никакъв данък, защото управляващите ги е страх, защото почти всяка година има избори. Нищо не се случва в София, както виждате като реформи.

Нито с районирането, нито с новия начин на изчисляване на битовите отпадъци и пр. Въведоха обаче някакъв вид наказателен данък за това, че живееш в центъра на София, като направиха и нова зелена зона.

– Казвате, че парите на София са много. Къде обаче отиват те?

– Огромната част се изразходват неефективно. Примерно, за кърпене на дупки всяка година отделяме 30-40 млн. лв., а на следващата година дупките се появяват отново. Една голяма част “изтичат”, тоест буквално се открадват.

Корупцията, както показва случая са фирма “Карат С”, е на много високо ниво и тя е дирижирана отгоре. Никой не си мисли, че някакви заместник-кметове в са тръгнали да подаряват 3 млн. лв. на тази фирма. Това очевидно им е подсказано отгоре. И, когато имате корупция, която е стройно структурирана като пирамида, тоест горните нива заповядват на по-долните и т. н., тогава вече говорим за буквално бандитска община.

– Докъде стигна случая с “Карат С”, защото въпреки вашите сигнали, няма наказани?

– Имаше някакви жълти картони. За 3 млн. лв., с които се ощетява общината, се даде последно предупреждение на двама зам.-кметове. Дори за кумова срама не им удържаха по 5 лв. от заплатите, а в същото време там имаше съвсем груб опит 2.6 млн. лв. да бъдат надплатени на “Карат С”, защото е спонсор на ГЕРБ.

Парите, които фирмата, която концесионира автобусни линии в столицата, е дала като спонсорство, трябваше да бъдат върнати от бюджета на Столична община. След това управляващите потърсиха изкупителни жертви, намериха двама от Центъра за градска мобилност, които са правили сметките. Няма значение дали те са ги правили грешно или вярно, над тях имате контролни нива и когато те не си вършат нива, както е зам.-кметът Дончо Барбалов (по финансите). За какво ни е такъв кмет?.

Докладът по случая е от юни месец. Сега сме ноември. Питам за пет месеца не успяха да проверят какви са лихвите ли?

Желанието на администрацията от самото начало е да се платят на “Карат С” 3 млн. лв. И да се изчисли дали това са лихви за 3, 4, 6 или 12 месеца, за да може да се вкара такъв доклад. Когато предварително защитавате интересите на фирмата, тоест разбрали сте се с нея колко да й платите, и от там тръгвате да смятате, за мен това е форма на политическа корупция. Поръчката със сигурност е от най-високите нива.

– Докога ще бъде това? Има някаква форма на насищане, на “преяждане”, а в същото време няма наказан, няма осъден за корупция.

– За съжаление скандалите в България са толкова много, че хората претръпнаха, привикнаха. Около някои от политиците има толкова много, че вече ги наричат “тефлонови политици“, защото нищо не ги хваща вече. Например, г-н Цветан Цветанов. Той толкова е обвързан със скандали, че каквото и да се случи с него, българите си казват – това е поредният скандал.

Мисля, че е време за едно изцяло ново поколение в политиката. И ако нещо ми липсва в БСП, това е влизането на нови поколения в нея като водещи лица.

Станах член на БСП през 2005 г. Лицата, които водеха тогава партията, са същите, които я водят и днес. Минаха все пак 7 бурни години от живота на България, и няма как да не се появят нови лица.

Нагледал съм се и наслушал на хора, които ни казват: “Хубаво е това, което ни говорите, но не ви вярваме.” А, не ни вярват, защото лицата, които представят тези идеи, вече не са носител на общественото доверие. Това беше и смисълът на моята кандидатура за председател на БСП. Да има промяна, да се вкарат нови поколения на партията. Разбира се със запазване на баланса между нови и по-опитни политици.

Това, което виждаме в момента, е едно силно замразяване на развитието на БСП.

– Възможен ли е този баланс?

– Да, разбира се. БСП имаше четири прекрасни години като опозиция, за да направи реформата в себе си. Защото подобна реформа се прави, когато си в опозиция. Когато управляваш нямаш време да гледаш себе си.

– Защо не се случи това?

– Нямаше достатъчно критична маса, която да иска реформа в партията. Това не става от един или двама. Не е дошъл момента, явно. Аз обаче не мисля така. Ще ви дам и конкретен пример. Какво се случи с младежкото БСП. То остаря с 5 години, но не виждам нови младежи, такива, които да заменят предишните.

Липсва подмладяване в партията, демографския проблем в партията е много голям. В този смисъл и това, което каза Георги Първанов на миналия конгрес, че партията е запушена, е вярно. Остават шест месеца до изборите. Изтърван е моментът да се отпушва партията.

За тези 6 месеца трябва да се направи всичко възможно да се спечелят изборите, защото следващо управление на ГЕРБ, би било фатално за България. След изборите обаче са нужни реформи в БСП.

Това, което ми се иска да стане е, БСП да се отвори откъм експерти. Според мен в момента поради липсата на реформа, левицата трудно би могла да управлява сама, дори и да спечели изборите. Тя не е готова да управлява сама. Затова тезата за привличане на външни експерти е правилна, според мен. Това е и начинът на отваряне на БСП към обществото.

Георги Кадиев е общински съветник от БСП. В кабинета “Станишев” беше две години зам.-министър на финансите, но заради несъгласия с тогавашния министър на финансите Пламен Орешарски подаде оставка. Миналата кампания за кмет на София бе кандидат на БСП за поста. Беше номиниран от софийската градска организация и за лидер на партията.

Интервюто е дадено за Аргументи-бг

Категория: Новини

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*