Георги Кадиев

Имаме право на промяна

ГЕРБ изхранва тлъстите котараци от общината

Георги Кадиев е кандидат на БСП за кмет на София. Той е роден на 28 август 1966 г. Завършил е международни отношения в Москва. Има още две магистърски степени – по публична администрация от Харвард и по дипломатически науки и международни отношения от Лестър Юнивърсити, Великобритания. Работил в големи компании и институти в САЩ и Полша. Зам.-министър на финансите от 2005 до 2007 г. Общински съветник от БСП в София, бе и шеф на Борда на директорите на столичната “Топлофикация”. Говори английски, немски, руски, полски и виетнамски. Женен, с 3 деца.

– Г-н Кадиев, още ли смятате, че децата на софиянци, които не са си платили парното, не трябва да ползват детските градини?

– Това е радикално решение. Беше част от пакет мерки, които предложих преди година. Трябва да има контрол върху тези, които не си изпълняват задълженията – към бюджета на страната, към община или нейни дружества. Защо другите да плащат заради тях?

Най-лесният начин да се събират парите – а в случая със софиянци, които не са си платили парното, те са над 230 млн. лв., е, като им бъдат отказвани услуги, докато не платят. Например не се издават удостоверение за липса на данъчни задължения или скица за строеж. Това е пътят, но никой не поиска да го обсъди. Общината не я интересува – “Топлофикация” вече е държавно дружество, да си трошат главата. И държавата не я интересува, че общината не може да си събере вземания. Накрая плащаме всички.

– Защо избрахте стратегията да се мерите с Бойко Борисов, а не с кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова? Не е ли прав той, че като го каните на дебат, повтаряте грешката на Станишев от кампанията през лятото?

– Защото няма смисъл през ден да ми подхвърля реплики и да се бия със сянката му. Като ще е така, сядаме на една ръка разстояние и говорим очи в очи. Поне ще е ясно кои са истинските кандидати. И второ, ясно си спомням как той преди година обясняваше на тогавашния премиер Станишев, че е съгласен на дебат само при положение, че се говори за проблемите на София. Е, те не се решават и до ден днешен.

– Унизително ли е да те победи жена?

– Аз харесвам жените. Разликата между мен и г-жа Фандъкова е, че тя е статуквото, аз съм промяната. Ако софиянци искат да разберат какво се случва в общината, да се разбият десетилетни корупционни схеми там, им трябва външен човек, не един от участниците в 19-те години десни управления. Нали не мислите, че ако Борисов е правил поразии, Фандъкова ще ги покаже? Нито тя неговите, нито той на Софиянски, нито Софиянски на Янчулев… Синджир марка, казва народът.

Премиер от ГЕРБ, вътрешен министър от ГЕРБ, кмет от ГЕРБ е чадър над тлъстите котараци около общината. Защо десните не издигнаха кандидат? Сметнаха две и две и решиха да не дразнят излишно ГЕРБ и да рискуват малките и големи далаверки, в които са се оплели.

Така че определено не възприемам изборите като място за поставяне на нов рекорд – жена за първи път или пък червен кмет за първи път. Много бих искал софиянци да гледат кой от кандидатите може да свърши работа за конкретното нещо, което на тях не им харесва в София.

– Вие каква конкретна работа ще им свършите?

– Например ще спра отвратителните мръсни бетонобъркачки и камиони да се мотат в центъра в най-натоварените часове. Сметта ще се прибира нощем, магазините ще се зареждат нощем. Найлоновите пликове ще станат хартиени – след като в “Макдоналдс” могат да го правят, всички ще го правят. Парковете ще са окосени, а не да свалям кърлежи от децата ми, все едно сме в Бангладеш. Детските площадки ще имат огради.

Искам лампите да светят, фонтаните да работят, да виждате кварталния полицай. Таксата битови отпадъци да е според изхвърления боклук. Да махна каруците от столицата, кучетата, нахалните миячи на стъкла на автомобили. Автобусите да са на метан, новите сгради да са със задължителни слънчеви батерии. Да не губим нито метър зелена площ, а не главният архитект да предлага 30-етажни офис сгради на мястото на Софияленд.

Това са малките, ежедневни неща. Разбира се, мечтая и за една знакова сграда, един знаков фестивал, един хубав парк за излети и колоездене край София, велоалеи, нова данъчна система, модерен бюджет, край на концесиите.За мен като един нормален жител няма нищо по-неприятно сутрин пред мен в задръстването да се нареди мръсен бетоновоз, от който тече вода. Това го няма в нито една столица. В интерес на истината групата съветници на БСП предложи ограничения, успяхме да ги прокараме и 2 месеца в центъра нямаше камиони или ако влизаха, плащаха по 300 лева на ден за винетка. После обаче дойдоха строителните фирми и излобираха ГЕРБ – криза било, скъпо било, помагайте. И го отмениха.

– Колко струва такова “излобирване”?

– Не го гледахме като фискална мярка, въпросът беше да се спрат големите машини на строителните фирми от 8 сутринта до 8 вечерта, за да се освободи движението. При всички случаи общината загуби и пари, защото за двата месеца бяхме събрали 100 хил. лв. А дали е имало конкретно плащане там, не мога да кажа. Предполагам, че нещо са се разбирали…

– Можете ли да посочите други случаи, в които бизнесът е победил интереса на гражданите?

– Спомняте си как двама общински служители и трима частници разпределяха край една маса линиите на градския транспорт: “Ти тази, ти онази, а към Банкя автобусите да са по-шик, че кметът така иска.” В крайна сметка единият – зам.-кметът Велизар Стоилов, си тръгна. Изпържиха го, така да се каже, а другият – ръководителят на “Столичен автотранспорт”, и до днес си е на работа и ни лук ял, ни лук мирисал. Ще го махне ли г-жа Фандъкова? Защото аз ще го махна първия ден, преди обяд.

Или пък извозването на боклука от София към Силистра. Шефът на общинската “Чистота – Искър”, която спечели да кара балите, дал поръчката на подизпълнителска фирма. А пък тя случайно е на дъщерята на негов съдружник в частния бизнес. Класически свински черва, обаче човекът си е на работа и си свирка.

Има само един начин – взаимен контрол. Мен като кмет на София от БСП да ме е страх да бъда корумпиран, защото министърът на вътрешните работи от ГЕРБ само това чака. Премиерът на държавата да го е страх да бъде корумпиран, защото тогава аз ще го разкъсам публично. Всъщност, ако ГЕРБ са разумни, ще осъзнаят, че пълната власт не е здравословна и за тях. Нека погледнат правителството на СДС от 1997-2001.

– Но точно сега БСП е в тежка криза, която ще повлияе и на вашия резултат. Да не би тази кампания да е само част от друг ваш проект, например да станете шеф на БСП – София?

– За мен най-големият проблем в момента не е вътре в БСП някой да си спечели доверие, да си изгради някакъв миникулт. Проблемът е да се извоюва доверие извън БСП, в обществото. Изборите на 15 ноември ще са лакмус дали хората харесват такъв тип говорене, такъв тип политика, каквато предлагам.

Никога не съм си поставял за цел да правя партийна кариера, още по-малко да заемам мястото на Овчаров, Станишев или когото и да е. Моята сила е другаде. Винаги съм се движил по трудния път. Нито имам известни родители, нито някой ми е вземал изпитите в Москва или Харвард. В Министерството на финансите имах може би най-трудния ресор – приходната част. Като кандидат за народен представител се явих само като мажоритарен, без да се слагам на този и онзи да съм в листите. Да ви кажат Станишев или Борисов дали някога съм поискал от тях каквото и да е. Бях готов да мина през вътрешни избори за кандидат на БСП за кмет на София.

Ако бяха лесни изборите, щеше да има поне 50 кандидати и някой друг да седи срещу вас сега. Кой ти отпуска такава далавера…

– Именно. Защо поемате обречена кауза?

– Защото не е обречена. БСП трябва да покаже характер в тази ситуация, не да се крие в храстите като десните. Освен това аз наистина искам да стана кмет и да променя София радикално. Знам как да го осигуря финансово и да контролирам как се изпълнява. Искам парите на хората да са пред техните очи, да виждат какво се случва с данъците им от прозореца.

– Тази седмица Станишев трябва да предложи новото си Изпълнително бюро. Ще го подкрепите ли?

– Реформата в БСП още не е започнала. Новият състав на бюрото ще е първият ориентир дали тя се случва. Конгресът остави крайно неприятно чувство у мен. Апаратни машинации, гласуването на председател, което не беше направено по честен начин -кандидатите да имат еднаква стартова позиция. Сега важното е накъде тръгва БСП. Ако е в посока изграждане на лидерски тип партия като ДПС, ГЕРБ или ДСБ, няма как да го подкрепя. Силата ни никога не е била в това. Тя е в разнообразието на идеи, дори с риска понякога да липсва дисциплина.

Източник: в-к 24 часа

Категория: Новини
 • dzver казва:

  Кадиев, много си ми симпатичен, обаче като ти прочета биографията и ми иде да се гръмна. Москва и Харвард – комунистическа номенклатура трето поколение.

  Не виждам шанс да харесам вашата партия, докато натуралния ви електорат не ви скъса членските книжки на всички синове, внуци, членове на младежки и антифашистки клубове, не ви прати обратно в Москва, откъдето сте допълзели и не си основе БСП отначало, по кръчмите и селските мегдани, с обикновени кариеристи от народа.

  С принцове, целуващи спящи красавици и подготвяни по 20 години за държавни лидери, без оглед опит и способности, не става.

  • Христо казва:

   е, затова пък с бракувани пожарникари, бивши мутри, чистачи на Маджо или с политикономисти сигурно става! Въпросът е какво обаче? Става далаверата, става мутризацията на МВР, става всичко което облагодетелства онези криминални субекти, които 20 години мачкат и унижават обикновения човек…

  • Georgi Kadiev казва:

   Дзвер, толкова съм далеч от комунистическа номенклатура, че не можеш да си представиш. Дори не съм от София, каква номенклатура. Отслужих си като момченце, не като разните други. Да не говорим, че никога не съм бил член на БКП, всъщност бях на 23 години, когато настъпиха промените, втори курс в Москва, с най-трудния възможен език- виетнамски. Не стига, че кофти език, ами и страната тогава беше глуха соц.провинция. Номенклатурите им даваха неща от типа на норвежки и холандски, приятелю. Баща ми беше военен от ВВС, пенсионира се като подполковник, майка ми работеше като най-обикновен служител в Бургас. Ако мислиш, че БСП ми е взимала изпитите да вляза в Москва, Лестър или Харвард… де да беше така. Истината е, че имах късмет и много учене, печелех си стипендии като всеки друг нормален българин. Никой не ме е подготвял за нищо, освен аз самия. Ще ми се БСП да имаше политика за израстване на хора, но факт е, че такава няма.

 • gkadiev казва:

  Дзвер, толкова съм далеч от комунистическа номенклатура, че не можеш да си представиш. Дори не съм от София, каква номенклатура. Отслужих си като момченце, не като разните други. Да не говорим, че никога не съм бил член на БКП, всъщност бях на 23 години, когато настъпиха промените, втори курс в Москва, с най-трудния възможен език- виетнамски. Не стига, че кофти език, ами и страната тогава беше глуха соц.провинция. Номенклатурите им даваха неща от типа на норвежки и холандски, приятелю. Баща ми беше военен от ВВС, пенсионира се като подполковник, майка ми работеше като най-обикновен служител в Бургас. Ако мислиш, че БСП ми е взимала изпитите да вляза в Москва, Лестър или Харвард… де да беше така. Истината е, че имах късмет и много учене, печелех си стипендии като всеки друг нормален българин. Никой не ме е подготвял за нищо, освен аз самия. Ще ми се БСП да имаше политика за израстване на хора, но факт е, че такава няма.

 • gandalff84 казва:

  Г-н Кадиев,
  Случайно попаднах на вашата биография и понеже доста ме впечатли, не мога да не ви задам един въпрос.
  Как е възможно човек с вашия интелектуален капацитет, а и на вашите години, да членува и да е при това виден активист в една политическа партия, (политиката е нещо изключително неморално и мръсно) която историчеси е доказала, че е довела на страната само беди и нищо хубаво? Партия част от интернационал, които е довел до икономическа, морална и духовна разруха във всички страни където се установил (като почнем от Куба, през Русия и стигнем до Корея), къде по-рано къде по-късно, но винаги с един и същи резултат. Партия, която е подложила на репресии собствения си народ в мащаби в пъти по-големи от тези срещу които се е борила. Партия, чиито лидери са били готови да заличат суверенитета и да ни направят васал на друга страна и то доброволно. Просто недоумявам какъв морал трябва да има човек зада позволи името му да се свързва с политическа сила с такова минало и моля ви не ми отговаряйте, че БСП няма нищо общо с БКП. Това твърдение е толкова вярно колкото и факта, че КГБ няма нищо общо s ФСС (Федерална Служба за Сигурност).

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*