Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Г-н Премиер, а обещаните 617 млн лева?

В нощта на изборите на 5 юли 2009, по време на пресконференция на победителите от ГЕРБ, тогавашният кмет и настоящ премиер тържествено обеща: “50 % от заработените от софиянци данъци ще се връщат на столицата!”

Гледам да си спазвам обещанията. Например казах, че ако не отида на балотаж на кметските избори, за мен това е загуба. И го признавам- не изпълних целта. Загубих, няма какво да се обясняваме. Няма драма, животът продължава.

Затова и помня чуждите обещания. Затова нека видим как ще се изпълни това обещание на г-н Борисов в Бюджет 2010.

По сметките на зам.кмета Минко Герджиков през 2008 само около 23 % от данъците на софиянци са се върнали обратно на общината. Не е ясно как е правена сметката, но човек може да се досети.

През 2008 ТД на НАП- София са събрали общо 4.785 млрд лева. От тях 1.89 млрд лева ДДС, 702 млн лева данък печалба на фирмите /ЗКПО/, 697 млн лева данък общ доход / ЗДДФЛ/, 1.294 млрд лева осигуровки, 98 млн лева данък при източника и глоби, 58 млн лева други данъци /най-вече хазарт/ и още 46 млн лева други приходи.

Да оставим настрана осигуровките. Да оставим ДДС, данък хазарт, данък при източника, други неданъчни приходи. Да речем, че те не са “данъците на софиянци”. Нека вземем само данък печалба на фирмите, регистрирани в София, и данък общ доход на работещите софиянци. За целите на анализа нека се абстрахираме от факта, че част от тях са жители примерно на община Елин Пелин или Перник и само работят в София. Общата събрана сума по тези два данъка е 1.399 млрд лева. Ако трябва да върне на София 50 % от нея, това са 700 млн лева.

Сега нека видим какво се случва в Дирекция “Големи данъкоплатци и осигурители” на НАП, където са 679 фирми от цялата страна, от които 60 % софийски. За 2008 тази дирекция е събрала 693 млн лева данък печалба и 421 млн лева данък общ доход, или общо 1.114 млрд лева. Ако половината от тях са на софийски фирми, това са 557 млн лева. Ако 50 % от тях трябва да се върнат на общината, това са 278 млн лева.

Или цялата сметка прави общо 978 млн лева. Тях би трябвало да получи Столична община от бюджета, ако премиерът спазва обещанията си. Тъй като данните ми са от 2008, а очакваното изпълнение за 2009 е с около 10.5 % надолу сравнено с предната година, ще направя тази корекция и в очакванията ми към т-н Борисов. Очаквам 875 млн лева.

Вместо това съгласно чл. 10 от проекто-бюджета Столична община получава 258 милиона лева! От тях 239 млн лева обща субсидия за делегирани от държавата дейности, изравнителна субсидия от 16 млн лева и целева субсидия за капиталови разходи от 2.7 млн лева.

С други думи, от обещаното липсват 617 млн лева.

Не че е правилно да ги дава- ако дадеш на София, взимаш от всички останали. И ставаме като Гърция, богата столица с 5-милионно население и бедна провинция.

Но като си казал “а”, казваш и “б”. Да си мислил по-рано. Избирателят помни. И пита- къде са ни 617-е милиона лева, г-н Борисов?

Имате време да се поправите- предстои второ четене на бюджета. Чакаме с нетърпение.

Категория: Блог
 • thegost казва:

  Много е лесно е да се обещава.От личен опит знам, че даването не е като взимането-лесно се взима но трудно се дава.Но няма какво да се чудим – в безпристрастната чужда преса непосредствено преди изборите се писа, че в България следващия премиер, който се готви да управлява, ще е популист. Така че нищо ново под слънцето-тоя филм вече съм го гледал от 2005 година само в София, от 2009 година вече и в цяла България.

 • Georgi Varzonovtsev казва:

  Цитат от пресконференцията на ГЕРБ:
  „Въпрос: Ще искате ли смяна на управител на БНБ? Казвахте дълги години, че 50% от данък общ доход, който се събира от софиянци, трябва да остане за София, ще въведете ли специален закон за това нещо?

  Бойко Борисов: 50% трябва да се връща в града. Това е справедливо. 50% е предостатъчно за солидарността на София към останалите градове. В същото време два милиона души работят, плащат си данъците тука. Нормално е да се върнат в града за техните удобства. Те са си техни. „

  Т.е. ББ е говорил за 50% от ДОД. Т.е. 50% от 421 млн (според вашите данни за 2008). Което е 210 млн. Вие пишете, че през 2010 общината ще получи 258 млн. лева от държавата. А 258 млн. лева са повече от 210 (и още повече от прогнозните за 2009-та година 190 млн.).

  Правилно ли съм разбрал сметките ви? Според мен от всички цифри, които цитирате не може да се заключи еднозначно дали ББ лъже и не изпълнява обещанията си.

 • Снежанка Димитрова казва:

  Имаше един виц за свадбарите, всеки обещва какво ще даде, един от тях като разбрал , че сега само се общева, дарил на младоженците каруцата барабар с биволите! Така става и по време на избори и всеки път! Разбира се, че тези пари няма да влезат в бюджета на София и както отбелязва г-н Кадиев – и не е редно! Не е редно да обещаваш неизпълними неща, но както всички навярно вече се убедихме, ББ ни казва това, което ни се иска да чуем!Е ,за някои неща не ни излъга – едно от тях е , чрез кой ще управлява София!

 • gkadiev казва:

  През цялата 2008 и 2009 и Бойко, и Минко говореха как държавата прибира парите на софиянци и им връща едва 22 % от тях и колко е лошо правителството. Вие казвате трябва да гледаме само ДОД от ТД НАП- София. През 2008 събрани 421 млн лева и 50 % наистина са 210 млн лева. Сега нека видим бюджет 2008, http://www.minfin.bg/bg/page/236 . Според него Столична община е получила 208.5 млн лева, т.е. 49.5 %. От какво тогава се оплакват Бойко и Минко? Нали разбирате, че не може тогава с един аршин, а днес с друг. Парите на софиянци са данъците на физическите лица /които не са 2 милиона, както казва Борисов на пресконференцията/ плюс корпоративен данък на софийските фирми.

 • разведчик казва:

  Че ББ лъже като дърт фашист, това е ясно. Но как да се противодейства ?
  Какви са отговорностите и задълженията на премиера когато говори публично? Какви са текстовете в НК , под които да бъде подведен ? Няма ли в БСП компетентни юристи да заведат дело , за злупотреба с власт, за фабрикуване на омраза и сатанизиране чрез медии, за заблуждаване на голяма маса от хора?
  Например за прословутия доклад на Данс, самия ББ свика пресконференция и повдигна въпроса, с което и фабрикува публичен скандал, и насочи общественото внимание към текста на доклада, публикуван два дена след това анонимно в интернет. Само че ако някой просто публикува някъв си доклад в интернет, никой няма да го прочете? Или да кажем 100 човека ще го прочетат.
  Но чрез рекламата от страна на ББ, вече е прочетен от над 50 хиляди души. Ето че ББ е основен съучастник в оповестяване на класифицирана информация. И как изобщо съвпаднаха по време пресконференцията и два дена след това публикуване на доклад, който бил “ изчезнал“ преди 1 година? В крайна сметка прокуратурата започва разследване срещу Станишев, вместо срещу ББ. Това си е нагла фашистка постановка.
  Има и още примери. Според мен БСП не може да се противопостави, няма компетентни кадри , защото е безволева и безхарактерна буржоазна партия. А фашизма си е рожба на капитализма и буржоазията.
  Колкото и да ги дъвчете тия бюджети и числа, кво казал ББ и кво излъгал , не виждам смисъл от това. Какво като е излъгал? Ами осъдете го бе другари!
  Или БСП ще застане на страната на пролетарията , срещу дивия капитализъм ( фашизъм) или ще си бъде в съглашателство с фашизма, както е по удобно и за червенените олигараси всъщност. Друг път няма.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*