Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Данък кола – в цената на бензина?

Местният годишен данък върху автомобилите да отпадне в сегашния му вид, но да се калкулира в цената на горивата. Такава поправка между първо и второ четене на промените в Закона за местните данъци и такси обмислят депутати от БСП, начело с Георги Кадиев.

Очаква се днес парламентът да гласува на първо четене спорни изменения за облекченията в данъка според екологичността на колата. Досега при декларирани сертификати от евро 2 до 5 имаше 50% облекчение. Промените предвиждат отпадане на отстъпката за евро 2, само 30% по-нисък данък за евро 3 и 4 , и запазване на 50% намаление при кола с евро 5.

Идеята на Кадиев е данъкът за автомобили да се калкулира както в Холандия – да е част от цената на горивата. По думите му това е по-справедливо – налогът ще зависи от това кой колко шофира и колко мощна е колата му. Събираемостта, която сега е около 70% в София, ще се повиши, защото НАП ще взема парите директно от бензиностанции и доставчици на гориво, според продажбите. Идеята е парите да се събират в национален фонд и да се разпределят на общините по алгоритъм, отчитащ броя на регистрираните във всяка от тях коли, обясни депутатът пред „Труд“.

Статия в. Труд

Категория: Новини

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*