Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Алексей Петров за шеф на Егида? И той не е осъден…

Някой общински съветник от ГЕРБ в Столичния общински съвет е направил корупционна схема, предлагайки на днешната сесия две компрометирани имена за членове на съвета на директорите на Топлофикация-София. Не знам кой е той и дали е само един. Нека разследват. Не знам за ролята на кмета Фандъкова. Нека разследват.

Знам каква е идеята- да ги сложим, нищо че са участвали в нагласяване на обществени поръчки или в непрофесионални действия, и да влачим колкото можем в оставащата една година. Знам, че лично предупредих Фандъкова и ръководни общински съветници от ГЕРБ час преди разискването в зала. Отговорът беше „Това е политическо решение“.

Не споря, че е политическо. От дружеството зависи отоплението на най-големия град в България, в който живеят около 25 % от населението. Годишният му оборот е 500 млн лева. То обслужва над 400 хил. абонати. Негов фалит означава моментално потъване на НЕК, Булгаргаз, безчет доставчици на услуги и малки ремонтни фирми. А, и да не забравя кумеца на Цветан Цветанов…

ГЕРБ спечелиха изборите. Хорате искат те да управляват.  Затова си подадох и оставката от съвета на директорите на дружеството 5 дни след изборите на 5 юли 2009. Такива са правилата- печелиш, управляваш. Което обаче в никакъв случай не означава, че трябва да сложиш компрометирани хора да управляват структуроопределящо дружество, за да откраднеш.

Нека видим как се стигна до там:

От 2 месеца държавата е дарила акциите си в дружеството на общината. Общината ги е приела с решение на СОС. В същото време няма гласуван устав, защото няма гласуван съвет на директорите. Съответно няма вписване в Агенцията по вписвания. Съответно ако в момента попитате чия собственост е Топлофикация- София, никой не знае.

В 11:00 вчера най-после лобитата в ГЕРБ се разбират някакси и предлагат трима нови членове на Съвета на директорите. Председателят на СОС Андрей Иванов вика настоящия изп. директор Петко Милевски и му съобщава, че има политическо решение да бъде освободен. Тук припомням, че Петко Милевски е член на БСП, но назначен с конкурс през 2006 /когато общината е мажоритарен собственик с 58 % от капитала/ и тогава силно хвален и подкрепян от тогавашния кмет на София Бойко Борисов.

Предложенията са следните:

– Богомил Николов, когото не познавам и за когото бяхме уведомени единствено, че е завършил и работил в САЩ. Нито като общински съветници имаме негова автобиография, нито е изслушван, нито предложението е обсъждано по комисии освен една- стопанска. Изобщо прозрачност без граници.

– Петър Димитров. Нормалните хора може и да не знаят кой е, но аз по стечение на обстоятелствата знам. Ръководител на ТЕЦ- Изток в Топлофикация- София. Известен най-вече с гафа от газовата криза през януари 2009, когато само неговият ТЕЦ се оказа без алтернативно мазутно гориво, поради което топлоподаването в източните райони на София се забави с 2-3 дни след останалите, в най-големия студ. Известен и с най-големите си ремонтни разходи спрямо останалите ТЕЦ-ове. След доклади на инспектората на министерство на икономиката и на самата Топлофикация-София предложен за уволнение. Спасен от синдикатите на дружеството- същите, които по думите на Андрей Иванов сега го предложили за поста.

– Петър Илиев. Работил 14 години в Топлофикация- София, последно като заместник-директор при Рогачев. Известно време продължава работа като заместник на Милевски, след което през 2007 е освободен. Премества се в НЕК в дирекция „Възобновяеми енергийни източници“.  През юли 2007 става началник на управление „Техническа експлоатация“ на Булгартрансгаз ЕАД /дружество от състава на БЕХ/.  В одитен доклад на вътрешния одитор на Булгартрансгаз ЕАД от 14.04.2010 е записано буквално следното:

1. По случай с доставка на тръби от Македония: „С неправомерни действия началникът на управление „техническа експлоатация“ е поставил в невъзможност ръковоството да се възползва от клауза за непредвидени условия“

2. По случай на нарушаване на процедура по ЗОП за доставки в Силистра: „Председателят на комисията- началник на управление „Техн. експлоатация“ е взел еднолично решение да не се изпраща оценителен доклад, с което грубо се нарушава процедурата… и проекта е поставен под риск“

3. По рамково споразумение с производител на газотурбинни двигатели от гр. Самара, Русия: „Рамковото споразумение е неподновено по вина на ръководството на управление „Техн. експлоатация“… не са предприети мерки за ползване на митнически облекчения и възстановяване на митни сборове … с последното са причинени финансови вреди на дружеството в размер на 120 000 лева“.

4. И последно- договор с Джайден Юнайтед Корпорейшън, базирана в държавата Белиз /офшорна зона/ за доставка на украински газотурбинен двигател: „Порочните практики на техн. експлоатация и поддръжка са продължили… на 10 април 2009е сключен неизгоден договор с Джайден Юнайтед Корпорейшън на сума от 1 408 000 евро за доставка на украински газотурбинен двигател, който в момента е дефектирал. Фирмата от Белиз на практика няма никаква свързаност с производството и доставката и се явява само посредник с неясни финансови и технически отговорности“

Къде намериха такива кадри общинарите от ГЕРБ, умът ми не го побира. Никого ли не питаха, никого ли не провериха? Все пак става въпрос за дружество, което определя как живеем в София.

Останах удивен от мълчанието на общинските съветници от ГЕРБ. Никой дума не обели. В играта ли са или нямат представа кои са тези хора и какво всъщност правят? Останах удивен от мълчанието на кмета Фандъкова. В играта ли е  или представа няма кои са тези хора? И най-удивен останах от изказването на председателя на СОС Андрей Иванов. „Той не е осъден, всички са невинни до доказване на противното“.

По принцип е така. Но неизвестно защо това се отнася само до предложенията на ГЕРБ. А останалите са „на колене“ и „абсолютни престъпници“.

И се сетих, че следващата точка в дневния ред е избор на съвет на директорите на общинската охранителна фирма Егида.

Защо да не направим Алексей Петров? И той не е осъден, нали?

Категория: Блог
  • Христина казва:

    Наистина това е добра идея, Г-н Алексей Петров да е Директор на Общинска охранителна фирма „Егида“, т.като той е доста добре запознат (да не кажа един от най-запознатите) по въпроси свързани със сигурността, та нали беше консултант в ДАНС!!! Няма къде да намери „Егида“ по-проверен човек от него, нали?!?
    Относно мълчанието на Г-жа Фандъкова – то е обяснимо – няма какво да каже, т.като нито може да репликира, нито да се защити и да замаже положението….
    :):):)

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*