Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Да се върнем на дебата за София

Това, че обидите на Бойко Борисов и нашият отговор било дирижиран скандал е в сферата на фантастикага. Напротив, имаше достатъчно натиск от достатъчно високи места да не говорим повече по случая, т.е. да се оставим да ни наричат кретени. Не сме чак толкова обидчиви, можеше и да не реагираме. Лошото е, че днес нас наричат кретени, утре вас, накрая всички ще живеем в държава, управлявана от самовлюбени генерали, за които останалото население е от полу-идиоти.
Но да приключваме с тая тема. Да се върнем на дебата за София, което е истинското предизвикателство.
А дебатът за София неминуемо минава през стачката на учителите. 75 % от училищата в България са общински, получават бюджет въз основа на бройката ученици, и оттам нататък е решение на общинския съвет дали да делегира този бюджет на училището и то само да се оправя, или общинският съвет и кметът да определят какъв щат и какви заплати да имат учителите.
Само че както виждате в целия този дебат общините ги няма. Там са учители, синдикати, правителство, но общини- не. Просто има избори и никой кмет не иска да пипа тази тема.
Продължавам да считам, че е абсурдно правителството да действа под натиск и да вдига заплати централизирано и с много. Вдигане на заплати от 1 октомври 2007 не е много като пари за тази година, около 30 милиона лева, а само от инфлация ще имате поне 300 милиона лева преизпълнение на ДДС /всеки пункт инфлация е равен на около 100 милиона лева допълнително ДДС, ако НАП го събере, разбира се/ Проблемът е, че това вдига базата за 2008 и тогава сметката вече излиза на 600 милиона лева допълнително. Затова по-разумно е да им дадат 14,15 и 20 заплата ако трябва, но като бонус, за да не влиза в базата.
Учителите не приемат такъв вариант и стачката се затегна, допълнително затормозена от едни известни реплики. Учебната година едва ли е толкова заплашена все още- спомнете си, че преди 10 ноември ходехме по 1 месец на бригади и пак се справяхме. Но малко по малко времето изтича.
Затова считам, че и двете страни трябва да направят крачка към средата. Учителите да намалят исканията. Министерство на финансите да приеме известно увеличение на заплати от 1 октомври, примерно 5 % плюс 14 заплата. И после увеличението от 32.25 % за 2008.
И най-важното- най-сетне това да стимулира реформи. Всъщност това е, което липсва и върху което трябва да се съсредоточи правителството. Учителите сами не могат да направят реформи, общините не искат. А все някой трябва да го свърши.

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*