Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Да четат ли наши политици лекции в Харвард?

Това е анализ, който написах на 04.02.09 за вече несъществуващия Градски вестник. Дано все още става за четене.

––––––––––––––––––––––-
Ако трябва да дам съвет на български политик за Харвард, това е да четем лекции там колкото може по-често. Ние сме толкова малка страна в световния политически океан, че всяка лекция в един от най-добрите университети в света е безценна реклама за страната ни.
Затова бях неприятно изненадан от канселираната лекция там на кмета и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Поканата бе от Kennedy School of Government, със съдействието на Kokkalis Foundation, което е фондация на гръцкия магнат Сократес Кокалис.
Вярно, срещата щеше е малка. По обявата на сайта на университета, тя трябваше да е на 2 февруари в Nye ABC, Taubman Building. Таубман Билдинг е една от 4-те свързани една с друга сгради на Kennedy School. Не познавам тази зала, съдейки по името й, вероятно е кръстена на бившия ректор на университета Джоузеф Най, понастоящем преподавател там. По мое време Най беше действащ ректор и нямаше зала на неговото име. Такива срещи винаги са малки, обикновено до 20-30 човека. Просто хората в Харвард, които се интересуват от Европа, в частност от Източна Европа и в още по-голяма частност от България се броят на пръсти. Големи срещи правят американските политици или шоумени, и ги правят в основната зала, наречена the Roman Forum в Littauer Center. Големи срещи правят арабски и израелски политици. Истински големи срещи в Harvard Yard правят единици- например хиляди се събраха през 1999 на награждаването на Нелсън Мандела с д-р хонорис кауза. Тогава организаторите до последния момент не знаеха дали той ще приеме- все пак в годините на апартейда инвестиционния фонд на Harvard University бе един от най-активните инвеститори в ЮАР и се отказа да оттегли инвестициите си от страната, както в знак на протест направи например Columbia University. Мнозина и до днес приемат това като срамна страница в историята на университета.
Вярно, срещата бе съорганизирана от фондацията на Кокалис. За която фондация аз мога да кажа само хубави думи- през 1998 те инвестираха над 100 хиляди долара в образованието ми в Харвард наред с още четирима други източноевропейци. Правят го всяка година оттогава насам. Българите, минали по тази програма и защитили магистърска степен вече са около десет, а тези по кратки програми са над тридесет. Това, че си стипендиант на фондацията, не те прави автоматично проводник на интересите на Кокалис в България. Кокалис например има 49 % от Еврофутбол, което не ми попречи да направя всичко възможно да се стопират интересите на Еврофутбол за намаляване на данъка върху хазарта. Обучението и познанствата са едно, интересите на държавата- съвсем друго, и между двете има огромна стена. Ако нашите политици не го разбират, нямат място в политиката. В интерес на истината, Кокалис нито веднъж не направи и опит да лобира пред някогашния си стипендиант, въпреки личното познанство. Затова няма никаква причина Борисов да пропуска лекцията само заради това, освен собствените ни комплекси.
Вярно, в Харвард се говори английски. Незнаенето на този език от страна на лектора е голям недостатък. Но Борисов да се оправя, тук никой не може да му помогне. Предполагам 90 % от участниците ще са българи, така или иначе.
Вярно, сега е трудно време за общината. Току-що се приеха тежки увеличения на данъците и таксите на софиянци. Предстои приемане на бюджет 2009. Има голям риск от 1 април пет района в София да останат заринати в боклуци- просто старият концесионен договор изтече, новият се обжалва в съда, а общината не си мърда пръста за резервен вариант, освен да плаче пред досегашните концесионери от Новера.
В цялото говорене ще ходи ли, няма ли, поканен ли бил, приел ли или не всъщност настрана остава най-важното – какво щеше да каже? Ситуацията ми прилича на снимките му с Ангела Меркел. Хубаво, че ги има, но разбра ли поне малко от мерките, които Германия предприема срещу финансовата криза и кое би могло да се направи у нас? Хубаво, че ГЕРБ се изявява по въпроса за собствеността на Газпром по газопреносните системи на Балканите, но разбраха ли мерките на Русия срещу кризата? Това, че намалиха данък печалба с 4 %, че увеличиха амортизацията от 20 % на 30 % на година, че увеличиха капитала на 4 държавни банки?
Темата на лекцията бе “България утре: моята визия”. Хубава тема, по-хубава от “София днес: моята несвършена работа”. В Харвард винаги са били тактични.
Любопитен съм каква е визията на Борисов за утре. Например още ли счита възродителния процес за правилен като идея и това ли е визията му? Наистина ли ще кръщаваме децата само с “български” имена, както било в САЩ? Което е напълно невярно, разбира се. Как ще се бори с корупцията и защо трябва да му вярвам, след като в ГЕРБ си имат и митнически измамници, и биячи на полицаи, и бракониери по Дунава? Каква е визията му за крадците на ДДС и НАП например, които са събрали едва 82.4 % от плана по ДДС през 2008? Колко магистрали ще построи, като 2 километра от бул. “Цар Борис III” не можем да оправим? Как ще преструктурира държавната администрация, като кметската е до кривата круша- един от отделите там например се занимава с “контрол на корабоплаването”, ако се вярва на официалното му име. Вярно, че “Цариградско море”, ама пък цял отдел…
Чух различни версии защо не отишъл. Според официалната версия причината е била спешна конфиденциална среща в Брюксел на 2 февруари. Неофициалните ги оставям настрана, не са важни.
И все пак, връщам се на тезата си. Важно е да се ходи в Харвард и в другите световни университети, важно е да се четат лекции там, важно е да се чуват проблемите на България. Важно е политиците ни да поемат ангажименти на международна арена и светът да знае какви са тези ангажименти. В деня на лекцията на Борисов има още 3 лекции. Никой там няма особено да се трогне от една пропаднала лекция. От липсата на наши политици там губим само ние.

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*