Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Девети септември на 21 век

Станах член на БСП през 2005. В този смисъл съм социалист от и на 21 век. И днес, ден преди празнуването на 66-годишнината от 9 септември 1944 си зададох въпроса каква е оценката ми на тази дата от гледната точка на този век. Не историческа оценка, нямам образованието за това. А като послания, минали през десетилетията на годините.

Девети септември ни учи на солидарност, съпротива, морал и готовност за риск за идеите ни, визия за изграждане на едно бъдеще. Девети септември създаде нова държава и ново общество. В което раснаха и израснаха поколения българи.

Вярно е, този тип държава и този строй  претърпяха крах. Но необходимостта от същите неща: солидарност, съпротива, морал и визия е същата и днес.

Солидарност да разбереш социалните нужди на обществото в нашата относително бедна държава. Съпротива да се бориш за предоляване на тези недостатъци, често с цена на загуба на лична кариера, възможности, здраве. Морал да не се предаваш и продаваш, да си готов на саможертва. И визия как искаш да изглежда партията ти, обществото ти, държавата ти, която ще оставим на нашите деца.

Всеки може да се поучи от това. Независимо дали комунист, социалист, демократ или убеден анти-комунист. Защото това са универсални човешки ценности. Нужни в 21 век не по-малко, отколкото тогава. На онзи Девети септември.

Категория: Блог
 • Svetla_sister казва:

  Хареса ми Вашето Девети септември на 21 век!!Много истинско и правдиво!

 • Mi7008ro казва:

  Не мисля че 9 септември трябва да бъде отбелязван като празник – като важна историческа дата , като събитие – да , но не споделям показното отбелязване на 9 септември което се прави от БСП .Поднасяне на цветя , почерпки и т.н. Това е дата която разделя обществото – има много други поводи за осмисляне и споделяне на ценностите за които г-н Кадиев говори – например 1 май или 9 май . .Аз също съм член на БСП , но мисля че трябва да се обърнем повече към бъдещето , а не към миналото .

 • Камен Ангелов казва:

  Това е деня в който дългогодишната борба на поколения смели мъже и жени водиха за истинска свобода Не свобода която днес платени журналисти политици и филосови с неистови повтаряния внушават че слугата имал права пред господаря ,че бедния имал права колкото богатия На този ден тези който творят благата на живота получиха и социалната правда за разлика от днешните свободи ,на това да си без работа и да трепереш пред чорбаджията да не ти духне под опашката ако нещо не си му угодил Тук в коментариите се лансира идеята че този ден разделил обществото Обществото го разделиха още с войнишкото въстание с избитите през 23 год на 9 юни на 23 септември Разделиха го когато натовариха 2хил българи в шлепа иги удавиха в Дунава За тези деяния нямаше Държава съд да накаже убиците Така доиде атентата 25 год в черквата св. Неделя кат възмездие за тези които пазеха убицйците на народа тези който го извръшиха не виждаха друг начин за възмездие

 • Марин казва:

  … солидарност, съпротива, морал и визия …

  Като се сети човек за Т. Живков и види горните термини, разбира каква бъркотия има в главите на някои хора.

 • Ivanova казва:

  Девети септември е едно ново начало ,което е извоювано с много саможертва и вяра, вяра ,която е карала нашите майки бащи да създават без да търсят облаги.Жалко,че младите знаят толкова малко за това време.Можехме да отстраним недостатъците и надстроим над това,което имахме ,а не да разрушим всичко постигнато с много труд и пот.Всички говорим ,но малко даваме.

 • slavov казва:

  Острото противопоставяне на големи обществени групи в България в периода от Войнишкото въстание 1918 до екзекуцията на последните горяни 1954 г. беше обусловено от вътрешни икономически и политически причини, както и то външнополитически-двете световни войни, които изчерпаха ресурсите на българската икономика и обрекоха на глад хиляди хора, а в същото време притежателите на по-големи материални активи, т.нар. богаташи не отстъпваха и най-малка част от имуществото си за социални нужди. От 1918 г- до 1954 г. взаимно се избиха доста хора. От 60-те години на миналия век в България се създаде едно що годе нормално, добре организирано общество, където солидарнистта се прилагаше напълно. С годините държавно-плановата икономика изгуби конкуренцията с пазарната и това предизвика политическата промяна. Демократизацията започнала след 1990 г. е за добро само ако посочените принципи се преследват в политиките на управляващите субекти. В протвен случай, този на който покривът е съборен от градушка и получава пенсия от 100 лв., с която не може да си купи керемиди няма как да повярва в демокрацията, ако в същото време вижда как други придобиват луксозни имоти, които в никакъв случай, не са им необходими. Нека гледаме към бъдещето.

 • Babati казва:

  ГЛУПАВО! СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКО! МЕКИЧАРСКО!
  Ти имаш правото да говориш за Девети толкова, колкото Иван Костов за Октомврийската революция!!!
  Социалдемократите участваха в правителствата и през 1923-та и през 1925-та година. В същите правителства, които избиваха и плащаха за избиването на комунистите и земеделците.
  Това са Социалдемократите, на които вие се кланяте!
  Мръсотията има име – БСП! Разпадайте се по-бързо, че пречите на хората!

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*