Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Доклад за безплатно паркиране на паркингите на метрото

ДОКЛАД

ОТНОСНО: ИЗМЕНЕНИЯ В НАРЕДБА ЗА ПРЕВОЗ НА ПЪТНИЦИ И УСЛОВИЯ ЗА ПЪТУВАНЕ С МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ПО ПОСОКА БЕЗПЛАТНО ПАРКИРАНЕ В ПАРКИНГИТЕ ПРИ МЕТРОСТАНЦИИТЕ ПРИ ПЪТУВАНЕ С ВАЛИДНА АБОНАМЕНТНА КАРТА

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ГЕРДЖИКОВ,

След разширяването на първия и пускането на втория метродиаметър се увеличи броят на пътуващите в метрото граждани и включително на тези, които предпочитат да пътуват до метростанциите с автомобилите си и да използват метрото след това. За съжаление обаче използването на специализираните паркинги на метростанциите не е достатъчно популярно и те са със слаба натовареност. По думите на г-жа Фандъкова най-големият паркинг – този при Цариградско шосе с 1300 места, се използва от максимум няколкостотин автомобила. Същевременно граждани и представители на бизнеса около метростанциите изразяват недоволството си от рязко увеличеното нерегламентирано паркиране около метростанциите, включително там, където има изградени паркинги. Използващи метрото граждани оставят автомобилите си на паркинги към бизнес сгради като така затрудняват работещите в тях и клиентите им или паркират по тротоарите и в зелените площи.

Една от причините за това, редом с необходимостта да се популяризират допълнително паркингите, е, че ежедневното им използване за пътуване преди и след работния ден, заедно с цената на билета, струва около 120-180 лв на месец, по около 6 лв на ден заедно с цената на билетите. При това положение повечето граждани предпочитат да паркират около паркингите, където не им се налага да плащат и сумата от 50ст на час след първите 2 часа.

За да преодолеем тези проблеми и да увеличим популярността на буферните паркинги, следва да стимулираме редовните пътници в Метрополитен да оставят автомобилите си на паркинг безплатно като същевременно се внимава да се ограничат злоупотребите.

Това може да осъществи като се промени Наредбата за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община и специализираните паркинги на метростанциите се ползват безплатно за целия ден от пътници с редовни абонаментни карти, включващи придвижване с метро – месечни, тримесечни, шестмесечни и едногодишни абонаментни карти за метро и за всички линии. За да се избегнат злоупотреби, безплатното паркиране следва да важи само за един автомобил на всяка абонаментна карта и да е безплатно в рамките на деня – до затварянето на метролинията вечерта.

Това решение ще облекчи районите около метростанциите с буферни паркинги от паркирани автомобили в съседни безплатни паркинги, улични платна, тротоари и зелени площи. Безплатното използване на паркингите ще ги популяризира и при интензивното им използване в бъдеще тази мярка може да се преосмисли, но на този етап е необходимо да са стимулират гражданите да използват специализираните паркинги, както и да осъзнаят ползите от използването на абонаменти карти за метро, които след повишаването на цената си не са рентабилни за граждани използващи единия метродиаметър само през работните дни.

Вносител:      ……………………..

/Георги Кадиев/

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*