Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Доклад за отмяна на таксите въведени от Общинска банка при заплащане на местни данъци и такси в София

ДОКЛАД

 

ОТНОСНО: ОТМЯНА ТАКСИТЕ ВЪВЕДЕНИ ОТ „ОБЩИНСКА БАНКА” АД ПРИ ЗАПЛАЩАНЕ НА МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ НА КАСИТЕ НА БАНКАТА

УВАЖАЕМИ Г-Н ГЕРДЖИКОВ,

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Една от основните идеи на съществуването на Общинска банка като банка с предимно публичен капитал е да подпомага работата на Общината и гражданите на София, да осигурява изгодни условия за общинската администрация и общинските фирми, както и да осигурява удобство и достъпност за софиянци. В тази връзка основна функция на Общинска банка е да дава възможности за удобно плащане на местните данъци и такси на софиянци. Те именно като косвени акционери, изплащайки задълженията си към мажоритарния собственик на банката е недопустимо да бъдат принуждавани да плащат допълнителни такси и в общинската банка.

В условията на икономическа криза, при ръст на безработицата и намаляване на реалните доходи на гражданите, трябва да им се осигури възможност да заплащат задълженията си без допълнителни скрити такси за допълнителна капитализация на Общинска банка. До тази година не са изисквани такси за плащането на местните данъци и такси в клоновете на банката, а едва 2013г. се изисква такса от 3 лв за заплащането на местните задължения от касите на Общинска банка. Припомням, че през м. октомври 2012г. г-н Орлин Алексиев заяви, че банката за 9-месечието на 2012г. има 3 млн лв печалба и съответно не се нуждае от тези допълнителни приходи, за да поддържа финансовото си състояние. Недопустимо е докато банката беше контролирана от миноритарните частни акционери тя да осигурява повече свободни общински услуги от периода, след като контролът беше върнат в публични ръце.

В допълнение смятам, че в случай на установена финансова загуба, банката следва да потърси възможности за оптимизиране на свои несвойствени разходи преди да въведе такси за изпълняване на основните си функции като банка с публичен капитал.

В тази връзка е необходимо Столичният общински съвет като мажоритарен собственик на дружеството и г-жа Фандъкова като кмет на Столична община да поемем отговорността си и да защитим обществения интерес като задължим Общинска банка да отмени таксите при заплащане на касите на банката на местните данъци и такси и да даде възможност гражданите свободно да използват общинската банка за общински дела.

Вносител:     ……………………..

/Георги Кадиев/

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*