Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Доклад за отстраняване на шефа на Топлофикация – София

ДОКЛАД

ОТНОСНО: Обявяване на публичен подбор за избор на членове на съвета на директорите на “Топлофикация – София” ЕАД
УВАЖАЕМИ Г-Н ГЕРДЖИКОВ,

Топлофикация София е едно от най-проблемните общински дружества, което от години изпитва трудности да постигне стабилни финансови резултати и да намери мястото си като общинско или държавно дружество.

Въпреки това настоящото ръководство на дружеството от декември 2010г. дойде с амбицията да оздрави дружеството, да се справи с нарастващата задлъжнялост и да върне доверието на гражданите към Топлофикация. Повече от 2 години по-късно г-н Стоян Цветанов все още е изпълнителен директор, който не е избран с конкурс, а резултатите са повече от спорни.

Към 9-месечието на 2012г. Топлофикация е натрупала с 33,6 млн лв задължения повече спрямо септември 2011г. и задълженията на дружеството трайно надхвърлят половин милиард лева. Ръководството на дружеството не се справя и със събираемостта като за една година вземанията на Топлофикация са нараснали с 72,4 млн лв. Задълженията натрупани за над 3 години са почти 97 млн лв и ръководството позволи техния ръст като те са вече почти 50% от всички задължения на абонати към дружеството. По мнението на експерти ръководството на Топлофикация е можело да оспорва решението за 3-годината изискуемост на задълженията към дружеството и чрез пропускането на тази възможност сега се стига до искането на кмета г-жа Фандъкова да бъдат отписани 80 млн лв задължения на Топлофикация, което е пряко ощетяване на дружеството в особено големи размери.

Изпълнителният директор и неговият екип не завършиха и информационната система на Топлофикация – София, която трябваше да стартира още през 2010г и забавянето ѝ е потенциално ощетяване на клиентите на Топлофикация с по-некачествено обслужване и невъзможност да осигуряване на пълна прозрачност и интегриране на информацията.

Освен множеството слабости на сегашното ръководство на Топлофикация София, изпълнителният директор не е формално избран след конкурс, а от 2010г. той е изпълняващ тази длъжност, без да е определен след състезателно начало. Последният конкурс за изпълнителен директор на Топлофикация е от 2007г. и след избора на г-жа Фандъкова за кмет на София, след последното прехвърляне на собствеността на Топлофикация не е провеждан избор за нов изпълнителен директор.

Всичко това дава достатъчно основание да бъде освободен г-н Стоян Цветанов като изпълняващ длъжността изпълнителен директор на Топлофикация и член на съвета на директорите на дружеството и в 6-месечен срок да бъде проведен конкурс за избор на нов изпълнителен директор на Топлофикация. Това е нужно в най-голяма степен като първа стъпка за връщането на доверието на гражданите към това дружество, което беше допълнително компрометирано след резките и необясними скокове в сметките на гражданите през м. февруари 2012г. и месец януари 2013г, когато именно г-н Цветанов ръководеше дружеството.

Вносители:

………………………

Георги Кадиев

……………………..

Жельо Бойчев

……………………..

Георги Свиленски

………………………

Альоша Даков

……………………..

Борислав Борисов

……………………..

Калоян Паргов

……………………..

Анна Славова

…………………….

Милка Христова

……………………..

Владимир Данев

……………………..

Росен Малинов

……………………….

Орлин Ваташки

……………………..

Иван Мечков

……………………..

Борис Цветков

……………………..

Румен Георгиев

……………………..

Панайот Бончев

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*