Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Доклад за частична промяна на ОУП и ПУП на жк Младост 1 за обособяване на парк Въртопо

До: г-жа Йорданка Фандъкова

Кмет на Столична община

Чрез: г-н Елен Герджиков

Председател на СОС

 

ДОКЛАД

 

ОТНОСНО: Частична промяна на ОУП и ПУП на жк Младост 1 за обособяване на парк Въртопо

 

Уважаема г-жо Фандъкова,

До мен достигна сигнал от Обществен съвет – Инициативен комитет за „Зелена Мусагеница”, в който граждани на квартала напомнят, че в югоизточната част на гр. София има недостиг на обособени и функциониращи паркове. В града има обособени Южен, Западен и Северен парк, но няма източен такъв. В тази връзка има различни планове за обособяване на парк „Въртопо” по поречието на Дървенишка река (от манастир Св. Илия до Цариградско шосе).

Според ОУП на Столична община части от горепосочената територия е предназначена за паркове и градини, но други части попадат като зони за обществено-обслужващи дейности и озеленяване 1 и 2, зони за спорт и атракции, зони за обществено обслужване, както и специални терени, жилищно-устройствени зони със средноетажно строителство, жилищно-устройствени зони с малкоетажно застрояване, жилищно-устройствени зони с малкоетажно застрояване в природна среда, жилищно-устройствени зони с малкоетажно застрояване със специфични изисквания към параметрите. В ПУП на ж.к. Мусагеница липсва западния бряг на реката, а в ПУП на Младост 1 също се предвижда застрояването, предвидено и в ОУП. В ПУП на Младост 2 е предвидено обособяването на парк „Въропа”.

В тази връзка предлагам частично изменение на ОУП, както и на ПУП Младост 1 за обособяване на парк по протежението на Дървенишка река от манастир Св. Илия до кръстовището на бул. Цариградско шосе и бул. Г.М. Димитров.

Приложение 1: Проект за решение за създаване на работна група за частична промяна на ОУП и ПУП Младост 1 за обособяване на парк „Въртопа”

 

    Вносител:            ……………………..

                       /Георги Кадиев/

Към доклада има и проекто-решение.

 • Веселин Обретенов казва:

  Здравейте,

  В момента отново има опит за промяна в ПУП на Мусагеница и то в посока, обратна на Вашето предложение. Жителите на квартала сме против него, но имаме нужда от подкрепа и в Общинския съвет. Моля вземете мерки да защитите обществения интерес и да запазим зеленината на квартала!

 • dimitrova казва:

  Отдавна отправяме запитвания за изграждане на парк Въртопа – важна връзка между няколко квартала (Младост, Студентски град, Малинова долина, Дървеница, Мусагеница) и необходимост за милиони жители на столицата от тези квартали. Той се явява и много добра пешеходна връзка между Цариградско шосе (до бъдещия Технопарк) и Околовръстното (до ИКЕА). В този район на София няма голям парк, а тази местност до реката ще се превърне в очарователен парк с места за плаж (басейни), разходки, спортуване. С изграждането и поддържането на парк Въртопа (алеи, осветление, наблюдение, охрана) ще се реши и един от най-големите проблеми на този район – проблема с глутниците улични кучета в тази част на града (отнеха дори човешки живот!). Време е за парк Въртопа!
  Писахме и до общината и до главния архитект, искахме да включат парк Въртопа в Интегрирания план, но не ни отговарят и не го включиха в зоните за въздействие. В Младост 2, от манастира до околовръстното, може много ледно да се изгради парк, а най-добре ще е да го продължат до Цариградско шосе.

 • Димитър казва:

  Аз съм от Младост 1 и също се интересувам от парка. Нека се обединим в някаква Facebook група, където да обсъждаме, как може да направим истински парк от него и да не допуснем застрояването му с още сгради, бизнес центрове и пренаселване с хора и автомобили. Пишете ми на vartopo@mladost.org

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*