Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Едно предложение за такса битови отпадъци в София

До Г-Н АНДРЕЙ ИВАНОВ,

ПРЕДСЕДАТЕЛ СОС

ОТНОСНО: ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРОМЕНИ В СТАВКА НА ТАКСА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ


УВАЖАЕМИ Г-Н ИВАНОВ,

Предлагам ставката за такса битови отпадъци на физически лица да бъде намалена от 1.6 промила на 1.4 промила. При планирани 175 млн лева през 2011, това би довело до отрицателен фискален ефект от около 21 млн лева.

Предлагам да отпадне предложеното от групата на ГЕРБ намаление на ставката за такса битови отпадъци за нежилищни имоти на предприятия от 12 промила на 10 промила, като очакваната загуба за бюджета е 20 млн лева. Това би компенсирало загубите от намалената ставка на такса битови отпадъци за физически лица.

Считам, че в състояние на ръст на цени, замразяване на доходи и инфлация по-правилно е да се облекчава населението. Също така огромната част от фирмите плащат 12 промила върху отчетната стойност на имота, която често е десетки пъти под данъчната оценка.

Като пример давам имоти, собственост на общинското дружество Пазари- Изток ЕАД. Бях информиран за 6 имота, всеки представляващ жилищна сграда с РЗП около 1000 кв.м. , т.е. приблизително във всеки има по 10 апартамента. На всеки един от тях отчетната стойност е между 600 и 1000 /!!!/ лева. Такса битови отпадъци, които плаща всяка сграда в момента е около 12 /!/ лева на година, като ние сме на път да го свалим на 10 лева на година.

С уважение,

Георги Кадиев

Категория: Блог
 • Христина казва:

  Не смятам за редно СО да иска гражданите (физическите лица) да плащат и за фирмите…
  Г-н Кадиев, предложението Ви ми звучи логично, смислено и на място в условия на кризата и скъсаните ни джобове!!!
  Надявам се това предложение да влее поне малко разум у управниците ни…

 • Tanyaiva16 казва:

  Правилният подход към таксата за битови отпадъци е върху брой на обитателите в жилището, а не досегашната практика. По отношение на фирмите е добре да се разработи различна методика и да се почерпи от чуждия опит.

 • Славов казва:

  Това предложение е целесъобразно. Това е една малка мярка за облекчаване на гражданите в условия на икономическа криза. Сигурен съм, че правителството няма да приеме предложението на КНСБ за увеличение на минималната работна заплата с цел компенсиране на голямата инфлация, за това намаляването на разходите за такса смет на столичани е глътка въздух за семейните им бюджети. В същото време увеличението за фирмите няма да се отрази съществено на финансовото им състояние.

 • Dima_todorov казва:

  Чувал съм, че в някои европейски страни такса смет се събира според количеството изразходвана вода, измерено по водомер. Според мен това е най-справедливият начин. Броят на обитателите не винаги може да се отчете.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*