Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Закон за КТБ

Това е последния вариант на Закон за преструктуриране на КТБ, който се разглежда в бюджетна комисия. На пръв прочит открих странни детайли.
1. В срок от 20 дни от влизане на закона в сила, квесторите ще направят оценка на капиталовата адекватност. Аз мислеч, че вече я има? Те досега какво правят?
2. Списъкът с активите на КТБ се утвърждава от Управителния съвет на БНБ и винистъра на финансите. А къде е управителя на БНБ? Или търсим колективна безотговорност?
3. Всички влогове се прехвърлят в Креди Агрикол, със структура, валута и условия към момента на прехвърлянето. Всички влогове се изплащат, макар и под различни условия. Тези до 100 000 евро до 30 дни, останалите до 6 месеца.
4. Държавата финансира това с капиталов трансфер от 2.2 млрд лева. За целта емитира ДЦК. Увеличаваме размера на максималния размер на дълга с тези 2.2 млрд лева. След това тези пари не са дължими обратно.
5. Правомощията на синдик се изпълняват от НАП?
6. Променя се Закона за БНБ, чл.20, ал. 3 и ал.4, с което се премахва самостоятелност и независимост на подуправителя по банков надзор.
7. Очевидно ще се върви към отнемане на лиценза на КТБ, защото в ЗКИ се създава специален чл. 151а, съгласно който ако отнемането на лиценза бъде отменено от съда, то „банката не възстановява дейността си, а се открива производство по ликвидация“.
Сигурен съм, че има и по-добре четящи от мен юристи и банкери, ще се радвам да коментирате.

 

Целият текст на закона можете да видите тук:

Zakon KTB

  • Иван Петров казва:

    Целта е да се извлекат най-много средства по възможно най-безболезненият начин!!!

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*