Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Зам. кмета на София Любомир Христов е прескочил директора на ЦГМ и е поискал в ЦГМ да нагодят лихвите към Карат-С да бъдат „около 3 200 000 лв“

В Обяснение от зам. директора на Центъра за градска мобилност Николай Костов по случая Карат С той пише:
„В първата десетдневка на месец юли 2012 година г-н Методи Аврамов ми докладва, че г-н Л.Христов му е възложил задача да се изготви справка за дължимата главница към 30.06.2012 година по сключените договори с Карат-С АД и за какъв период при олихвяване на задълженията им със законовата лихва ще се достигне дължима лихва в размер на около 3 200 000 лв.“
Ясно се вижда, че отговорността за сделката и за размер на лихвата се носи от зам. кмета на София Л. Христов, който е и един от вносителите на доклада до Общинския съвет за прекратяване на договора. Това е скандален опит да се налагат суми за плащане от страна на администрацията в СО към фирми като г-н Христов е задал не само задачата да се изготви справка, но и е определил желания резултат от нея.
Очевидната намеса на зам. кмета на София, който се опита да ощети Столична община с 2,65 млн лв, не може да се измие и потули с уволнение на пионки в ЦГМ и трябва да се поеме отговорност от зам. кмета Л. Христов, както и от съвносителя на доклада г-н Д. Барбалов и от г-жа Фандъкова, която няма как да не е в течение със случая.

Припомням, че зам. кметовете на Столична община Л. Христов и Д. Барбалов предложиха за прекратяване на договора с Карат С АД да бъдат изплатени на фирмата 10 млн лв задължения към фирмата и 3.3 млн лв лихва за период от 6 месеца. След мое питане по въпроса, в което посочвам явни несъответствия кметът Фандъкова предложи спиране на доклада и повторна проверка показа, че дължимата лихва е в размер на 632 хил лв. Така зам. кметовете Барбалов и Христов се опитаха да ощетят СО с 2,65 млн лв. По случая сезирах Софийска градска прокуратура, чието произнасяне по случая става още по-наложително.
Г-жа Фандъкова се опита да си измие ръцете и да спаси зам. кметовете си като поиска оставките на зам. директора на ЦГМ Николай Костов, както и на Методи Аврамов, ръководител направление „Икономическо и АСТП“ в ЦМГ, на когото г-н Христов лично е възложил да нагоди лихвата към Карат-С да се получи „около 3 200 000 лв“. Аз призовах всички, на които са посикали оставките да не ги подават и ако бъдат уволнени да потърсят правата си в съда, като аз ще поема разходите по делото им.

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*