Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Заради „пристрастие“ на прокуратурата БСП пак иска разследване на Фандъкова за кучетата

Пристрастни – като такива общински съветници от БСП определят доводите на Софийската градска прокуратура за отказ от разследване на кмета на София Йорданка Фандъкова заради смъртта на двама души, ухапани от бездомни кучета. През август прокурорът Петър Смолички обяви, че не може да започне досъдебно производство по първия сигнал на левицата, защото имало „не много на брой смъртни случаи“.

Сега съветниците Георги Кадиев, Жельо Бойчев, Калоян Паргов и Анна Славова обжалват пред шефа на Апелативната прокуратура Ангел Илиев решението на Смолички. Те искат повторна проверка
доколко действията и бездействието на кмета „се справя с проблема с безстопанствените кучета“.

Според тях има сериозни основания Фандъкова да носи отговорност за случаите на нападнати от кучета. Те припомнят, че от началото на годината има двама починали – проф. Ботьо Тачков през април и Христо Панков през юни. Съветниците от БСП са написали и за случай от февруари за нападната  в Южния парк бременна в деветия месец жена.

„Изхождайки от общото правило на чл.9 ал.1 Наказателния кодекс – престъпление е това обществено опасно деяние – действие или бездействие, което е извършено виновно и е обявено от закона за наказуемо“, мотивират се от БСП. Според тях поради тази причина отговорност на кмета може да се търси както по Закона за задълженията и договорите, така и по Наказателния кодекс.

„Задълженията и възможностите за действие на кмета по този проблем не се ограничават само до единичен акт на упражнен контрол над общинското предприятие „Екоравновесие“, както стана видно след двата смъртни случая през тази година, от когато започна да се налага по-регулярен контрол над дружеството“, пишат още от левицата в жалбата си.

От мерките, които досега бяха обещани от общината, в ход е строителството на нов приют за 2000 бездомни кучета. Цената на целия проект е за 2.6 млн. лв. Това стана възможно след промени в Наредба 41 към Закона за защита на животните, които позволиха по-облекчена процедура за постояването на приюти, което намали стойността на изграждането им.

Отделно общината организира кампания за осиновяване на изоставени кучета. В сила са облекченията, че при регистрация на домашно куче не се плаща такса за една година от 24 лева, а при кастрация – завинаги. Фандъкова предупреди и кметовете на съседните общини да спрат притока на безпризорни кучета оттам към София. Променена беше и структурата на „Екоравновесие“.

 dnevnik.bg 27,09,2012

Категория: Новини

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*