Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Заражда ли се етнически конфликт у нас

Вчера писах за трите престъпления на ГЕРБ и премиера Борисов.

Най-опасното от тези престъпления е безпрецедентното създаване на условия за етнически конфликти и религиозен екстремизъм, каквито нито един премиер досега не е създал от 10 ноември насам.

Защото Сидеров може и да е прав за клетките ислямски фанатизъм, възникващи в България. Но кой да каже, като специалните служби май се занимават повече със следене, подслушване и компромати на политици. Така им нареди премиерът…  Цитирам Борисов в БТВ от 11 януари 2011: „Какво лошо има да се подслушват министри, заместник-министри или шефове на агенции?“

Въпросът е как се борим с този религиозен фанатизъм, от който до тероризма е една крачка. И искам да предложа едно решение.

Климчетата на тротоара пред Баня Башъ не са случайни. Те демонстрират , че джамията е малка за желаещите да се молят. Тоест, разрешете ни да построим втора джамия в София.

От 2006 в Столична община има няколко молби на Главно мюфтийство за втора джамия. Оттогава досега общината не заема никаква позиция.

Мисля, че спокойно можем да толерираме строителството на втора джамия в София. Не виждам проблем с това. Напротив, религиозната толерантност е част от демократизма на едно общество.

Нека купят терен и да строят, при едно условие- никакви високоговорители и никакви хора с килимчета по тротоарите извън джамията.

Наредбата за обществения ред на СТолична община е пределно ясна:

Чл. 2 /1/ На обществени места и в частни имоти, находящи се на територията на СО, се забранява викането, шумния говор, пеенето, свиренето и създаването на неестествен шум, използването на озвучителни системи и други електронни устройства, нарушаващи обществения ред и спокойствието на гражданите, включително и за религиозни, политически и търговски цели.

И тук се връщам към престъплението на Борисов в София, продължено от сегашния кмет. Липсата на мерки за спазване на собствените наредби на общината създаде условията за този екстремизъм на Атака. Поведението на общинската администрация и г-жа Фандъкова е не „мекушаво“, както го описа Иван Костов, а фриволно и безотговорно. Като на хора, случайно преминаващи и седнали на кафе. И нито разбират, нито ги интересува в какъв пожар могат да ни вкарат, давайки шанс за радикализация.

Ето затова искам да ги сменим.

Категория: Блог
 • Gsgbg казва:

  купили са терен  за нова джамия още преди 5-6 години

 • Az казва:

  Абе ти малоумен ли си, или си прост по природа?
  НАРЕДБА № 1за обществения ред на територията на Столична община
  (Приета с Решение № 152 по Протокол № 35 от 12.03.2009; отменена в цялост
  с Решение № 9 от 07.01.2010 по адм. дело № 2397/2009 на Административен
  съд – София град, потвърдено с Решение № 13574 от 12.11.2010 по адм.
  дело № 3632/2010 на Върховния административен съд)
  едходните алинеи.Глава втораОсигуряване и опазване на обществения ред
  Чл. 2. (1) На обществени места и в частни имоти, находящи се  на територията на  СО,
  се забранява викането, шумният говор, пеенето, свиренето и създаването
  на неестествен шум, използването на озвучителни системи и други електронни устройства,
  нарушаващи обществения ред и спокойствието на гражданите, включително и
  за религиозни, политически и търговски цели .

  В МОМЕНТА ДЕЙСТВА ТАЗИ:
  Глава втораОсигуряване и опазване на обществения ред
  Чл. 2. (1) Забранява се викането, пеенето и шумния говор и използването на озвучителни системи на обществени места.

 • Ти казва:

  Съдържателна разлика аз не виждам

 • Георги Николов казва:

  Господин Кадиев,                                                                                             
  ще взема отношение по въпроса за новата джамия. Ето цитирам думите Ви:“Нека купят терен и да строят (джамия- авт.), при едно условие – никакви високоговорители и никакви хора с килимчета по тротоарите извън джамията.“Г-н Кадиев, това е лошо и неприемливо, защото пеенето на ходжата е част от мюсюлманския религиозен ритуал. Второ: всеизвестно е, че ако ходжа пее от минарето, то гласът му ще се чува по- надалеч отколкото ако има високоговорител. незнам дали знаете,, но това е факт. Просто акустиката на гласа е такава, че отива по- далеч от  записаното пеене на ходжата пуснато по високоговорител. Дълбоко Ви уважавам като човек, икономист и политик, но поне имайте ВЕЩИ съветници по някои въпросии, които Вие не разбирате. Това ще Ви помогне в кметските избори. Успех в тях.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*