Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Защо БСП – София има нужда от промяна

На заседание на пленума на Градския Съвет на БСП на 30 ноември Румен Овчаров потвърди оставката си. Ще има нов пленум, на който да се приеме процедура за провеждане на нов избор. Идеята е този пленум да е януари, а самият избор- през март или април. Дотогава Овчаров остава председател в оставка, като в своето изказване спомена, че запазва възможността да изтегли оставката, ако „някои хора пипат с мръсни ръце в избора“.

Оставката бе категорично дадена и трябва да остане категорична. Изтеглянето й би било стъпка назад, която един политик не бива да си позволява. Единствено екстремни обстоятелства могат да я отложат с месец-два, но дори и тогава не бих го препоръчал. Има две години до следващите избори и това е периодът, в който БСП София трябва да намери и затвърди ново ръководство. Както БСП има нужда от реформа, така и БСП София има нужда от реформа. Консолидация на ядрото, смяна на кръвта, отваряне към нови слоеве от обществото. Няма друг шанс, защото София по принцип не е ляв град и единствената възможност за успех е дългосрочно изграждане на облик на модерна лява партия, скъсала напълно с пост-комунистическото си минало.

В моето слово пред пленума заявих, че не съм кандидат за този пост. Прекаленото концентриране на власт и ресурс в едни ръце е грешно. Важно е разширяване на палитрата от силни кадри на софийската организация- и като народни представители, общински съветници, членове на ИБ, но и като нова фигура за председател на градската организация. Важно е градската организация да остане коректив на Позитано 20, в добрия смисъл на думата.

Надявам се, че този път ще направим процедура по вътрешнопартиен избор, която не успяхме да направим за кандидат за кмет на София. Всеки избор може да се лобира и манипулира, но по-лесно е, когато се прави на градска конференция с петстотин участници. Друго е, когато трябва да спечелиш гласа на 20 хиляди членове на БСП в София. Знам, че трудно се организира. Знам, че част от тези членове са фиктивни и трудно ще се накарат 50 % от тях да гласуват, за да е валиден изборът. Но сега е шансът за преброяване, пречистване, смяна на кръвта и мотивиране на тези, които искат да работят.

Категория: Блог
  • Valdion казва:

    Г-н Кадиев, напълно съм съгласен с вашата позиция отностно предстоящият избор, но нека да не се залъгваме, че всеки член на партията има право да се кандидатира. Много добре знаем порочната практика в БСП да си тика само тези, които им изнасят, и които са им удобни! Безкрайно много уважавам личността ви, но ми се струва, че постоянно бягате от отговорност. Защо не желаете да се изявите като реален кандидат за постта, понеже ако не друго хората ще припознаят една различна кандидатура, различна от тези на чичковците от преди 1989?

  • Атанас Темелков казва:

    Аз пък си помислих, че ще намеря отговор на въпроса в заглавието! Идентификацията на причините за нужда от промяна трябва да са приоритет на партията като цяло не само на Софийската организация. Вие как мислите г-н Кадиев – не трябва ли БСП да се реформира така че да постигне едно модерно мислене на социал-демократическа партия от Европа?

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*