Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Защо гласувах против изменения Общ Устройствен План на София?

Днес на заседание на СОС бяха гласувани изменения на Общия Устройствен План на столицата. Групата на БСП подкрепи идеята за необходимост от такива изменения предвид предизвикателствата пред града.

Предложих на колегите  гласуването да стане в идния понеделниек, когато така или иначе в 11:00 ще има тържествена сесия за встъпване в длъжност на г-жа Фандъкова. Аргументите са прости и ясни- за три дни няма нищо да му стане на плана, хубаво е да е на отделна сесия, за да не претупваме, и най-важното – новият кмет да си понесе отговорността от гласуването. Групата на ГЕРБ не коментира предложението, просто не го прие. Мотивацията никога няма да си признаят, но е ясна- ще има много критики по плана, те в кафяво, Фандъкова в бяло. Ни лук яла, ни лук мирисала, планът официално е приет без нейното мнение и преди тя да встъпи в длъжност. Само дето това никак, ама никак не кореспондира с изразената „твърдост“ на г-жа Фандъкова в няколко интервюта.

Направих второ предложение- да се допусне изказване на група екологични организации, които искаха всичко на всичко 3 минути. ГЕРБ отказаха с мотива „не е законосъобразно“. Което пък никак не кореспондира с „диалогичността“ на новия кмет- нали даже щеше да има обществен съвет и той да управлява с нея? Те тук 3 минути не им дадоха, та да управляват…

И така стигнахме до 4 предложения на БСП, за да подкрепи плана:

1. В Подробния устройствен план на „Студентски град“ да се предвидят особени зони, придаващи академичен характер. Това се прие с гласуване от всички и почти без недоволни, като изключим колегите от ДСБ.

2. Районът на „Софияленд“ да остане зона за спорт и развлечения, както е сега, а не зона за строителство. Тук групата на ГЕРБ йезуитски се въздържа, без да дава много обяснения. Единственото изключение бе общинската съветничка Поля Станчева, която заедно с нас гласува за зона за спорт и развлечения. И каза една истина- така общината храни алчните строители. Ето ви котараците, нали не знаехме къде са? Преди 10 години едни тарикати прибраха парка и направиха Софияленд, провалиха се, сега техните кредитори ще строят 30-етажни офиси. Щяло да има 40 % зеленина, представете си- и целувайте ръка, можеше и това да няма…  Чисто корупционна сделка, нахранихме котараците, къде е новия кмет?

3. Югозападната част на Западен парк, която се предвижда да стане зона със застрояване с 10 % плътност. Сега е земеделска земя и понеже общината няма пари да прави парк е решила да го прави хо този начин- т.е. строителите да застроят 10 %, останалото да облагородят. Което няма да стане, разбира се, пак общината ще го прави и пак ще вади пари. И не може липсата на идеи как да имаш пари да е мотив за повече строителство и по-малко паркове. Тогава просто не ти е мястото в общината. Поради което предложихме да остане парк, без строителство. ГЕРБ подкрепиха строителството.Останалите партии не ги броя, така или иначе са малки и не е ясно опозиция ли са или управление.

4. Искахме ново място на централните гробища, не в землището на Казичене, зад двореца Врана. Там водата е висока,  а и земята по-скоро става за  технологичен парк вместо Кремиковци. Да не говорим, че селото няма метър място къде да расте- от всички страни магистрали, жп линия и Натура 2000… Не се подкрепи, гласуваха пак един завъртян текст „при наличие на възможност да се търси друго място…“, което е ясно, че никога няма да стане.

Ето затова гласувах против. Лъжицата катран е достатъчна, за да развали кацата с меда.

Категория: Блог
 • Снежанка Димитрова казва:

  Така щеше да бъде и ако бяхте избран за кмет, всяко разумно предложение ще среща бетонна стена от бетонираните глави на герберите! Простете за грубия език, не ми е стил, но този устройствен план наистина е ужасен А И ВЕЧЕ ТРУДНО ПРИЛОЖИМ – при тази криза апетитие понамаляха и дано това да спаси София от безумното строителство ! Що се касае за предложеното 10 процентно застрояване на югозападната част на западен парк, според мен едно такова решение ще повлече претенции на всички собственици , чиито имоти попадат в други паркови зони и ще са в правото си да иската подобна екстра! Сега общината нито ги обезщетява, нито им позволява да ползуват имотите си !Отказа да се даде думата на еколозите не е фатален, според мен това съвсем не означава, че са им затворили устата, те ще прогласят правдивите си искания по всички други възможни начини и ще бъдат чути ! Без друго каквото и да бяха казали, нямаше да повлияе на резултата при гласуването.Много Ви моля да коментирате решението за повсеместно събиране на такси за паркиране и предварително благодаря.

 • Sylvia Gorova казва:

  Г-жа Фандъкова през цялото време на предизборната кампания се криеше от дебат с вас, нима очаквахте, че ще поеме някаква отговорност? Това прибързано гласуване е много съмнително.
  Според вас кои са хората, фирмите, или по-точно казано мошениците, които се облагодетелстват от този план? И дали европейските практики го допускат? Имаше ли становища на КАБ и САБ?

 • gkadiev казва:

  Нямам идея кои са фирмите и хората. Спомняте си как преди 10 години беше направено от част от Борисовата градина на територия за спорт и развлечение, сега с хиляди уж благовидни мотиви- на зона за строителство. Платили са си, някой в общината е прибрал много пари за тази сделка. И понеже ги е срам, го правят след Борисов и преди Фандъкова- и двамата ни лук яли, ни лук мирисали. Най-лесният начин да избягаш от отговорност.

 • gkadiev казва:

  Здравейте, ще напиша отделно нещо за събирането на такси за паркиране. Поздрави.

 • Малтя казва:

  Така си и знаех, уважаеми г-н Кадиев.
  Г-жа Фандъкова беше избрана по познатия начин – под строй и вкупом..Все си мисля, че тя наистина умишлено избягваше прекия дебат с Вас. А за това, което се случва и ЩЕ се случва в общината на сесиите ви, независимо от реакциите на читавите хора като Вас, -мога само да цитирам един приятел – текстописец..Боби Мирчев:
  “ Керванът си върви – кучетата му мълчат..“.

 • Снежанка Димитрова казва:

  Ако това Ваше мнение е вярно, още по-вярно е ,че съпартийците на г-жа Фандъкова са й направили мечешка услуга! Това, че я лишиха от възможността да участва при вземането на най-съдбовното решение за София, приемането на ОУП, само доказва каква е нейната роля в управлението и доколко тя се припокрива с кметските й правомощия ! Аз НЕ СЕ ОТКАЗВАМ от въпроса си, кой реши да превърне СОФИЯ в платен паркинг! В чия програма беше заложено това „мероприятие“ / на ВИС, на СИК /и защо не го прогласиха преди изборите? Това е темата на деня и предварително благодаря за готовността да го включите в отделна тема.

 • Sylvia Gorova казва:

  Е, вие прекалено снизходително се отнасяте към г-жа Фандъкова и ББ, г-н Кадиев. Според мен всичко става с тяхното съгласие.
  Можем ли нещо да направим при тази ситуация? Как да ви помогнем?
  Имат ли зелените някаква сила извън страната? А БСП?
  Аз не вярвам на българското законодателство и провосъдие по разбираеми причини. Но ако европейските институции своевременно бъдат алармирани, може би бихме успели да спрем поредната инициатива за намаляване на зелените площи и въздуха на софиянци.
  Съзнавате, че хората, които ни управляват в момента, мислят само за пари, но не и за бъдещето на децата на България.

 • gkadiev казва:

  Естествено, че става с тяхно съгласие. Нали ГЕРБ го предложиха и ГЕРБ го гласуваха, те прибраха и комисионните. Този подпис струва ужасно много пари. Спестиха на Фандъкова унижението да защитава това решение, но то така или иначе ще лепне на ГЕРБ и на нея лично- не може да се криеш от тежки решения с мотива „ами те го гласуваха преди да стана кмет“. Дали можем нещо да направим? Според мен единствено да се допитаме до юристи дали може по съдебен съд да се спрат тези изменения, т.е. да се обжалват. Ако познавате добри юристи, питайте и да внесем жалба, аз също ще се присъединя- може пък да успеем.

 • Снежанка Димитрова казва:

  Доколкото зная / не твърдя, че съм сигурна/ ОУП не подлежат на обжалване по съдебен ред, а само на обществено обсъждане.Единствен овъзможен вариант е , да се окаже обществен натиск върху МРРБ, С ОРГАНИЗИРАНИ ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ, и това не бива да се отлага във времето, защото влезе ли в заседание за разглеждане, гарантирано ще го приемат в този му вид! Една такава проява може да предизвика и евентуално повторно разглеждане в СОС ! Можем да организираме и протест в интернет пространството!

 • gkadiev казва:

  Според юристите, с които аз говорих може да се сезира областния управител. Което е безмислено донякъде, защото и той е от ГЕРБ и доскоро седеше в общинския съвет. Гражданските протести са задължителни.

 • 523 казва:

  Г-н Кадиев,
  Какво да направя? В събота (27.03.2010 г.) започнаха нов безумен строеж (за сега със сечене на дървета) до Търговския техникум в Лозенец. Полицията се отзова на моето повикване, но .. всички документи си бяха наред – от 2008 г. Нищо, никой в квартала не знаеше, а и новата сграда ще е на малко повече от два метра от старите. Трябва да може нещо да се направи и да се спре това …

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*