Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Защо гласувах против отчетно-изборна кампания

На току-що отминалия конгрес на БСП се повдигна въпроса за предизвикване на отчетно-изборна кампания, която да доведе до нов редовен конгрес, с нови делегати, които избират ново ръководство.

28 делегати подкрепиха идеята, останалите бяха против. Предполагам някой са против заради това, че съвместяват партиен пост и депутатство, а отчетно-изборна кампания активира поправка в устава, която забранява това. Други са против, защото вече са планирали кандидатските си листи за общински съветници и кметове и своето участие там, а ново ръководство би разбъркало схемата кой знае как. Трети просто от леност- организирането на такава кампания изисква доста време и средства.

Надявам се все пак основната маса да са гласували против поради аргументите, заради които и аз гласувах против. Вече чувам обвинения, че са ме „купили“ и затворили устата с кандидат-кметското място. Все едно са ми предложили посланически пост в Париж…  а всъщност е тежък тренировъчен режим, завършващ със състезание с неизвестен край.

Ето аргументите ми накратко:

Станишев трябваше да подаде оставка в нощта на изборите през юли 2009  и изобщо да не се кандидатира, за да се отпуши партията. Както го направиха във Великобритания, Германия, Чехия. Така се поема политическа отговорност. Това не се случи.

Последният възможен момент да вървим към избори на ново ръководство бе с решение на националния съвет през юли, за да може август и септември да има кампания и на този конгрес да има избори. И това не се случи.

Оттук нататък да обявяваш отчетно-изборна кампания означава 6 месеца разправии, караници кой какво да оглави, сделки и лобизъм. И някъде юли месец евентуално нов председател на БСП, който за 3 месеца до изборите естествено нищо не може да направи. И накрая цялата вина ще се хвърли върху него, т.е. ще го бламираме преди още да сме му дали шанс нещо да промени.

Затова предпочитам сега да спрем да се занимаваме със себе си и да се занимаваме с изграждане на алтернатива за управление на държава, общини и населени места.

Нека се концентрираме върху изборите. И след тях да вървим към вътрешнопратиен избор на председател, с максимална демократичност и участие на всички членове на БСП.

Защото тези избори не са просто състезание кой да е пръв, кой да е кмет и кой председател на общински съвет.

Те са цивилизационен избор. За командно-репресивно-рекетьорски тип държава, налагана от ГЕРБ или демократична държава с европейски ценности и поведение, каквато искаме всички ние.За обществото, в което искаме да живеем. За образованието, което искаме.  За здравеопазването, което искаме. За социалната държава. За екологията, технологиите, работните места, инвестициите.

И ако загубим тези избори, какво значение кой ще е председател на БСП? Нас просто няма да ни има.

Категория: Блог
 • Diana Ivanova казва:

  Вие мислите много разумно.Не обръщайте внимание на думите около Вас.Вие сте една много добра кандитатура както за София така и за БСП.Желая Ви от сърце да продължите и постигнете целта,която не е само Ваша.

 • Tsvetest казва:

  Аз знам само едно: С този Председател БСП НЯМА ДА СПЕЧЕЛИ НИКОГА!!! Кътайте си го по някакви причини, вие си знаете защо, но Партията си отива. Ако Първанов не успее да предприеме нещо……Левицата си отива…за огромно съжаление!

 • Malta казва:

  Бях и аз на конгреса и чух аргументите Ви, не само Вашите, но и на останалите делегати. Харесва ми, че така точно сте ги отразили и тук.

  Прав сте, а и не само Вие, г-н Кадиев! Наблюдавах реакцията на поддръжниците на едната и на другата теза. Със съжаление трябва да призная, че „старите“ не допускат все още партията да се реформира под един или друг предлог, а това в сегашната ситуация е пагубно..

  Как БСП ще спечели идващите избори – е въпрос с повишена трудност. Зная само, че Вашата кандидатура за кмет е чудесна, допада ми позицията, която заемате при гласуване на един или друг въпрос в общинския съвет. Искрено Ви желая успех и бих искала да помогна с каквото мога и аз.

 • Gost казва:

  Аз също съм на мнение, че би трябвало да има евентуални промени в ръководството на БСП, но след изборите. Премине ли се към отчетно-изборна кампания, ще настане един страшен хаос и работата за изборите-конкретно местните, ще започне от нулата. Да, промени трябва да има, но след изборите- какъвто и да е резултатът от тях.

 • Gost казва:

  Не говорим ЗА или ПРОТИВ Станишев, а за това, че има хора, които вършат работа, и такива, които не вършат. Станишев има необходимото образование, авторитет, но не и лидерски качества.

 • TodorA казва:

  ччч

 • TodorA казва:

  Ценя Георги Кадиев за сподобността му

  Уви, конгресът беше наливане от пусто в празно.Занима се с перспективите пред България през следващите 10 години, а остана глух и сляп пред факта, че тя, затисната от полицейско-мафиотския ботуш, потъва пред очите ни в момента. Говори с плам за изборите догодина, а нема доблестта да назове причините за провала на миналогодишните. Тези, които в изборите тогава всъщност бяха шумно отречени от обществото, сега демонстрират алогичната вяра, че същото това общество ще им се довери. В името на какво? Да са показали способност за откровен и задълбочен самоанализ, или кураж за честно назоваване на проблемите и на собствената им вина за тях , или трезва поука от това, което са вършили и още повече не са вършили. Нищо подобно не се видя и чу на конгра, с което той лиши БСП от всякакви шансове в близкото бъдеще. Удивен съм, че хората от сегашното й ръководство и най-вече председателят Сергей Станишев, поотделно може би не лишени от качества, но събрани заедно като колектив, не могат да проумеят,че, криво или право, в съзнанието на обществото те са бламирани, а несъобразяването с блама като демонстрация на незачитане на общественото мнение хвърля плътна сянка върху цялата партия. Единственият изход е тяхната подмяна с хора, необременени от техните несполуки. Общественото съзнание е консервативно и трудно променя преценката си за лицата, на които е оказало веднъж недоверие. Не смятам, че това е спаведливо, но е факт, определящ в политиката, който не може да се пренебрегва.Падащият рейтинг на БСП след миналогодишните избори е красноречиво доказателство за неговото въздействеите. Този конгрес за жалост се размина с тези проблеми и потребности на БСП. Дано това не се окаже фатално за нея.

 • slavov казва:

  Отново Георги Кадиев е точен и аргументиран. Промяната в ръководството трябваше да стане веднага след парламентарните избори. Сега е късно. Лично аз ценя интелектуалните качества на Сергей Станишев. Като човек той даже ми е симпатичен, за разлика от други ръководни дейци в БСП, които са ми антипатични. Той обаче не спази европейската и демократична практика, да се подава оставка след голям провал на избори, което означава, че не става за лидер. Сега е важно в оставащите месеци до местните избори какви позиции ще вземе социалистическата партия по болезнени въпроси като осигуряване на нормално здравеопазване, недопускане на вдигане на пенсионната възраст от 63 на 65 години/Вижте французите, те са много по-запазени в здравно отношение от нас, но стачкуват за да не допуснат възрастта да се вдигне от 60 години на 63 г., а ние и на 70 да ни пенсионират, пак ще си траем. Има от къде държавата да попълни пенсионния фонд. В България има хора с имущества и доходи на стойност милиони левове. Стига са трупали, нека сега да започнат да дават. Решаването на тези въпроси не е от правомощията на местната власт, но позицията по тези въпроси ще бъде лакмус за хората с ниски и средни доходи дали БСП изразява техните интереси за да я подкрепят на кметските избори.

 • TodorA казва:

  Въпреки че Сергей Станишев никога не е отговарял на моята представа за председателя,който заслужава БСП, към личността му съм се отнасял с уважение. Той е млад, образован, възпитан, достойнства, които го отличават от зверилницата, завладяла нашата политическа сцена. Но тези качества, колкото и ценни сами по себе си, далеч не са достатъчни за един партиен и държавен ръководитл. Нужни са още широк хоризонт, концептуално мислини, реторични умения и воля, енергия, принципност. Тъкмо тях не прояви Станишев и позволи явления и процеси , които засенчиха в съзнанието на обществото постигнатото от неговото правителство,макар и умерено като обем, но все пак полезно като насока. Той допусна три непростими провала, които и досега звънтят оглушително в общественото съзнание. Първият и фатален беше спирането на еврофондовете – наказателна мярка, каквато в историята на Европейския съюз не е прилагана към нито една друга страна. Тя отприщи остър негативизъм в страната и небивала критичност на европейския печат, които превърнаха управлението му в синоним на некомпетентност, корупция, безчестие. Вторият провал бяха прословутите, вършени с мълчаливото му съгласие , заменки , които, както и да ги погледнем, си бяха чист пладнешки грабеж, дълбоко раздразнил обеднения ни народ. И третият провал, макар и не лично негов, но хвърлил сянка и върху него, тъй като не го порица, беше предизвикателното изказване на Ахмет Доган, че той държи в ръцете си и разпределя финасовите ресурси на държавата. Тук в скоби ще кажа, че това изказване, направено от турчин, макар и български гражданин, нямаше как да не събуди дремещия във всяко българско съзнание исторически спомен за турското владичество и резултатът не закъсня – надигна се невиждана антитурска вълна, която засегна и БСП като коалиционен пъртньор на ДПС. Не улеснен, а ощастливен от тези три провала, Бойко Борисов не се нуждаеше от сложни идейни и проектни конструкции, на каквито, междувпрочем, той и не е способен,за да се представи пред избирателите в благоприятна светлина,а трябваше към всичко това само да се отнесе с обратен знак, което и направи. Тезите му бяха прости, но предметни и затова ефектни: еврофондовете на тях им спряха , аз ще ги възвърна; заменките те ги направиха, аз ще ги анулирам и виновните за тях ще накажа; Доган се разпорежда самоволно с парите ви, аз ще го отстраня от тях. Това очакваха хората, за него те жадуваха, и той им го обеща, с което ги спечели. Ако тези три гряха на Станишев и правителството му не бяха се случили, Борисов нямаше с какво да се представи пред избирателите, в този смисъл може да се каже, че не друг, а Тройната коалиция му поднесе на тепсия властта. Вината за всичко това, което доведеп БСП до изборния крах и непрекъснато спадащия досега неин рейтинг, е като дамга върху челото на Сергей Станишев. Може и да не е съвсем справедливо, но е така в политиката и затова ръководителите на левите, а и на десните, партии в Европа при изборна загуба си подават веднага оставките. Това не е ритуал или етикеция, а нов шанс за партиите им. Само преди време така постъпи лейбъристакат партия в Англия, чийто стар ръководител се оттегли, за да даде възможност тя да излезе пред хората с ново лице. БСП с претенцията да е социалистическа партия от европейски тип не може да стои в страни от тази практика.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*