Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Защо не подкрепих мораториума за продажба на земя

Тъй като бях един от четиримата депутати на БСП, които гласуваха против мораториума за продажба на земя на граждани на ЕС, искам да обясня позицията си:
1. Правото да се купува земя се отнася само до граждани на ЕС. И след 1 януари 2014 граждани извън ЕС /от които са основните опасения/ няма да могат да купуват.
2. И в момента юридически лица, собственост на чужди граждани купуват земя. Най-големият собственик на земя в България след държавата е румънски инвестиционен фонд. Ако чужд гражданин толкова държи да купи наша земя, просто ще направи фирма с капитал 2 лева.
3. Дори земята да е собственост на чужд гражданин, тя остава неизменна част от територията на България. Тя не може да бъде експортирана, нито да се превърне в анклав на чуждо влияние.
4. Никой не ни задължава да продаваме земите си. Ако моето мислене е толкова грешно и обществото е толкова против, тогава просто никой българин не би продал земята си на чужденец.
5. Мораториумът противоречи на Договора за присъединяване, който има примат при противоречие с национално законодателство, вкл. Конституцията на Р България. При сезиране на Конституционния съд, мораториумът неминуемо ще падне.

Вчерашното ни гласуване показа няколко неприемливи неща за политическите ни партии, вкл. и моята партия:
– договорите са, за да се спазват. Когато си поел ангажимент, особено толкова сериозен, го спазваш.
– никога не гласуваш толкова важно решение с аргумента „то така или иначе ще мине с гласовете на Атака и ГЕРБ“. Задачата на политиците е да са лидери на общественото мнение, да защитават принципни позиции, не да вървят по течението.
– никога не се поддаваш на популизъм. Каузата на БСП е да е про-европейска, предвидима партия, дори когато това носи временни електорални негативи.
– винаги имаш ясна позиция, която открито излагаш и защитаваш. 59 от колегите от групата на БСП подкрепиха мораториума, 4 против, останалите въздържали се. Сред четиримата против са председателят на БСП и председателя на парламента. Очевиден разнобой в групата ни, и тук отговорността е изцяло на ръководството за слабо менажиране на процеса за изработване на позиция на БСП.
– никога не подценяваш проблеми, които очевидно са от обществена важност. Атака от 2 седмици говори за мораториум. ГЕРБ от седмица твърди, че подкрепя. Защо парламентарната група на БСП се събра за половин час 15 минути преди гласуването, при това в отсъствие на половината ръководство?
Следващият подобен проблем е позицията ни по бежанците. И се надявам, че този път ще сме готови.

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*