Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Защо не се разбрахме с ГЕРБ за председателство на комисии

Герб предложи на опозицията в лицето на БСП и Алианс за София да имат председатели на 6 комисии от общо 14, без да уточняват кои комисии. Три за нас, три за Алианс за София. Десните отказаха, не знам с какъв мотив, предполагам, за да демонстрират опозиционност. Пък и вероятно не са знаели как да разделят три комисии на две – между СДС и ДСБ.

За БСП решението не бе леко. Поемане на председателство на комисии означава споделяне на отговорност, на практика е близко до правене на коалиция /макар и в по-рудаментарна форма/. София е умален модел на държавата, на тази квази-коалиция щеше да се гледа като модел за работа в национален мащаб. Поради което се реши да се направи пленум на Градския съвет на БСП, на който да се определи поведението на групата общински съветници на БСП.

Пленумът бе направен, взе се решение да се приеме председателство по принцип, като се даде мандат на ръководството на групата да преговаря за конкретните позиции. В края на краищата, след като поемаш ангажимент да споделяш отговорност, искаш да е достатъчно сериозен, не комисия по етика, при цялото ми уважение към нея. Освен това е нормално да искаш и тези комисии, в които имаш компетентни кадри.

На първия кръг от преговори ръководството на групата поиска 4 комисии, от които Герб трябваше да избере кои три да ни даде:

– комисия по финанси и бюджет /с кандидатура на Георги Кадиев/
– комисия по образование, наука, култура и вероизповедания /с кандидатура на Бойко Маринков/
– комисия по инженерна инфраструктура, водоснабдяване и енергийно планиране /с кандидатура на Петър Курумбашев, който се оказа инженер по образование/
– комисия по обществен ред и сигурност /с кандидатура на Росен Малинов/

Герб прие да даде последните две комисии, но не се съгласи на нито една от първите две, които всъщност са по-важните и тежки комисии.

Доколкото разбрах, забележките към мен били, че съм с ляво мислене – все едно очакват да съм десен? И че не съм се отнасял добре към икономическата им програма- какво да направя, като е пълен популизъм? И като основният автор на програмата Стоян Мавродиев успя да защити като хората само една точка от нея, тази за частните здравни каси. Всичко останало е или недомислено, или невъзможно от фискална гледна точка. Комисията по образование пък не искали да дадат, защото там претенциите били на председателката на групата им Малина Едрева.

Преговорите не успяха. Герб гордо пое председателството на всичките 14 комисии.

По принцип са прави да твърдят, че избирателят в София им е гласувал пълно доверие с абсолютно мнозинство и иска Герб да управлява. Ние можехме да поемем председателски места в името на повече експертност, но може би Герб имат по-добри експерти от нас в Общинския съвет, да видим.

Впрочем, за председател на комисията по финанси и бюджет избрахме Орлин Алексиев, доколкото разбирам, собственик на автокъща. Какво да правиш, глас народен, глас божи. Софиянци така са гласували, това е положението.

Все пак, както изисква етиката, да им дадем 100 дни…

Категория: Блог
  • Essme казва:

    Пишете по-често в блога си! :) Вчера интервюто ви в „На 4 очи“ беше добро, но както винаги Цветанка Ризова не Lи остави да си развиете тезите. Жалко!
    Успех!

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*