Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Защо няма да съм кандидат за председател на БСП през октомври

На заседание на НС на БСП днес бе гласуван дневен ред за конгреса на 16 октомври 2010. Очакваната интрига  бе ще има ли точка за избор на нов председател и нов национален съвет. Също както на заседанието на изпълнителното бюро миналия четвъртък изложих следните аргументи:

– в партията няма настроение за отчетно-изборна кампания сега. Тя ще трае поне 4-5 месеца и по-важното ще размести пластовете, а повечето местни лидери вече са си нагласили нещата кой за кмет, кой за общински съветник и нямат желание за резки движения

– и в националния съвет, и сред обикновените членове има настроения в различни посоки, които ще продължат да пречат на сегашното ръководство да работи. Поради което не приемам логиката да отложим всичко за след избори’2011.

-в създадената ситуация считам за най-удачен вариант избор на нов национален съвет и председател на БСП на предстоящото заседание на конгреса. Мисля, че това би дало енергия, мотивация и тласък за промяна. Нови лица, нови послания и надежда за нова политика.

В резултат на дебатите бе предложен дневен ред без избор на председател и нов национален съвет. 82 членове на НС  гласуваха „за“ и 16 се въздържаха, сред които и аз.

В залата бе споменато, че в деня на конгреса отново може да се повдигне въпроса и пак да се постави в дневния ред. Нещо, което веднъж вече направихме на 18 октомври 2009. Нямам никакво желание да бягам между редовете и да събирам 50 подписа, за да ме номинират. Нямам никакво желание за 5 минути да убеждавам делегатите какъв красавец съм.

Сериозният избор е предизборна кампания от няколко месеца, обиколки по страната, платформите и идеите на масата и общ вътрешнопартиен избор. Както го правят във Великобритания, където в момента тече кампания на 5 кандидати, а в края на септември ще обявят победителя, надделял в гласовете на 4 милиона британци. Това е тежка победа, даваща самочувствие на бъдещия председател да прави сериозните промени, необходими на БСП. Разбирам, че партията може би не е готова за вътрешнопартиен избор. Но можеше да има поне нормална предизборна кампания и избор от конгрес.

Ето затова няма да съм кандидат на 16 октомври. Надявам се, разбирате ме.

Категория: Блог
 • Elena казва:

  Ми супер! Поне ще спрете да се дерзаете г-н Кадиев! Така или иначе нямахте шанс за председател на тази партия и вие най-добре знаете това. Причината не е във вас, а в партията.. и нейният живот. Представете си, че не ви изберат за председател октомври? Тогава как с какви очи ще търсите подкрепа и от кого за кмет на София? На кого ще сте кандидат тогава? На периферията? На десните.. Нещо е сбъркано. Така ще по-спокойно. Доста истерична ви е реакцията. Това само може да ви помогне да си съсредоточите усилията към реалната номинация за кмет. И без това нямахте шанс за друго….

 • R_nikolov казва:

  Решението на пленума на БСП, на конгреса през есента, да не се сменя Станишев, направо ми скапа настроението. В ръководството на партията се води окопна война, което е пагубно за левицата. Какво ще правим тогава на този конгрес? Защо го свикваме изобщо? Защо трябва да харчим партийни пари?

 • slavov казва:

  Това, което ми прави впечатление в лагера на соцалистите е, че някои функционери лаят срещу властта, без да предлагат нищо разумно като алтернатива. Имам чувството, че това са хора , които са изгубили някакви лични изгоди, които са имали при управлението на тройната коалиция. Бойко Борисов имал тоталитарен стил. Вярно е има, но това носи някаква полза в момента – внася респект сред бандитите, успява понякога да улови своите корумпирани подчинени – депутати, министри, когато се опитват да вкарат лобистки закони и т.н. Г-н Кадиев, много бих се радвал да се издигнете над тези хора в БСП, които подхождат към политиката само от личните си интереси . Нека гледаме към бъдещето. Нацията има нужда от силни политици, които да поемат държавното кормило, когато това е необходимо. Управляващите, колкото и да се харесват на обществото, рано или късно ще се износят от към идеи, ще се поддадат на изкушенията, които предлага властта, ще затънат в блатото на тази власт. Това е реалността на демокрацията. Ако сегашните управляващи нямат алтернатива, каквато е ситуацията сега, ще бъде тежко на всички нас – на цялото население на тази хубава страна България. Не се хабете силите в борба със сенки. Пожелавам ви смелост, здраве и щастие в семейството!

 • Dimo Gospodinov казва:

  Istinata e, che, dokato BSP ne se izchisti ot starite komprometirani mutri, nikoi nishto ne moje da napravi – nito nova politika, nito novo mislene, oshte po-malko vuzvrushtane na narodnoto doverie. Vsichko e obrecheno, ako nqma smqna gore

 • mila казва:

  Разбирам Ви, но по същата логика и на кметски избори за София можеше да не се кандидатирате…
  Жалко. БСП има нужда от хора като Вас, а не от тези, които са там без и те самите да знаят какво правят в Партията. И какво оттук нататък? Имам предвид бъдещето на БСП. Надявам се, че няма да се откажете.
  Успех!

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*