Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Защо поисках оставка на Минко Герджиков

На сесия днес поисках оставката на заместник-кмета по финансите Минко Герджиков.Не заради лично отношение. А като символ на крайно лошо свършена работа през 2009 по отношение на събираемост на бюджетните приходи.

Собствените приходи на Столична община за 2009 не са изпълнени със 130 милиона лева. Изпълнението е едва 78 % от заложеното в бюджета. Данък недвижими имоти е изпълнен на 92 %, данък при възмездно придобиване на имущество на 44 %, патентен данък 94 %, глоби и санкции 43 %, такса за притежаване на куче 65 % и данък наследство едва 4 %. От неданъчните приходи при продажба на стоки и услуги изпълнението е 58 %, приходи от наеми и имущество е 83 %, от наеми на земя е 95 %. такса за етхнически услуги има „добро изпълнение“ от 76 %, според доклада на администрацията. Постъпленията от продажба на нефинансови активи са на 35 % от плана, от продажба на сгради- 62 % от плана, от продажба на земя- 34 % от плана.

Не коментирам доколко са реални самите планове. От глоби и санкции например са събрани едва 3.3 млн лева. Което на фона на липсата на спазване на правила е капка в морето. От външна реклама – 2.9 млн лева, което при нацвъканите билбордове и незаконни заграждения на заведения е втора капка в морето. При патентния данък още през 2007 ТД на НАП София събра 7 млн лева. Преместиха го като изпълнение в общината- сега събираме 3.9 млн лева. Къде са другите? Такса за притежание на кучи- събрани 13 053 лева. Като имате предвид, че таксата е 24 лева на куче, това са точно 543.8 кучета. Толкова ли са кучетата в София? И т.н., и т.н.

Като резултат, София е със 130 милиона лева по-бедна. За тези пари можехме да направим един завод за боклук. Или да решим проблема с бездомните кучета, които по случайност изядоха животните в зоопарка, а не човек. Или да построим общински жилища. Или най-после да завършим тези пробиви в транспортната мрежа, които стоят всяка година в бюджета и никога не им идва реда. Или да направим още една спортна зала с 15 000 места. Или още много, много други неща.

В такива случаи някой поема политическата отговорност.  И тук никой не е виновен на ГЕРБ. Те управляват града от 4 години, те имат пълно мнозинство в СОС, те си правят бюджета, те си го гласуват. Не аз, не ти, не Доган или тройната коалиция.

И така, ГЕРБ- чакам отговора. 130 млн лева ги няма. Това са ужасно много пари. Кой ще плати сметката?

Категория: Блог
 • Христина казва:

  Много добре!!!
  То за този период и лично към мен не си е свършил работата, (във функцията си като Кмет на Столицата по онова време), още си чакам отговора на писмото (жалба с множество неизпълнени точки)…
  Дано го дочакам … имам време, та нали съм още на 25 години?!?
  Ако не от него, може би от сегашният кмет Г-жа Фандъкова!!!
  Времето ще покаже…:)

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*