Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Защо Софийска вода използва свързана фирма за проектантски услуги, графичен дизайн и оформление за намаляване загубите във водопреносната мрежа

Във връзка с последните изявления на ръководството на Софийска вода АД, че водата в София е евтина и на цена колкото два килограма свинско месо, прилагам няколко анекса към договор между Софийска вода и Уотър Индъстри Съпорт енд Едюкейшън – дъщерна фирма със собственици, собствениците на Софийска вода, адрес на управление на 5 етаж в сградата на Софийска вода, и с изпълнителен директор – бивш директор на Софийска вода.

Договорът е сключен на 28.03.2006г. и е за проектантски услуги. След това са сключени 5 анекса към него, включващи услуги за графичен дизайн на рекламни материали, оформление на доклади и документи, както и за изплащане на разходи за наем на автомобили, за таксита, за възможност за избиране на подизпълнители на подизпълнителя, каквато се явява свързана фирма, както и за повишаване цените на услугите, сключени в договора. Последният анекс по договора е от 28.07.2008г. при кмета Бойко Борисов.

На 1 април 2012г се сключва нов договор със същото съдържание между същите компании, но вече при новия собственик, а анексите са вече част от договора. Договорът е за 2 години и все още тече. Ако никоя от страните не реши да го прекрати, той се подновява автоматично за нови две години.

Чрез тези договори разходите за рекламни материали, за автомобили и транспорт се включват към инвестиционната програма на Софийска вода. Всяка година от дружеството искат увеличаване цената на водата именно с аргумента, че не могат да извършат планираните инвестиции с приходите на дружеството. Според договора за проектантски услуги за всеки проектиран метър за водоснабдяване се заплаща до 18,5лв за водопровод с диаметър над 3м и до 44лв за всеки проектиран метър канализация с диаметър над 10м (чл.7 и чл.8 от договора).

Това крие риск от неправомерно завишаване на разходите за инвестиции и дава възможност за трансферно ценообразуване и генериране на неправомерно високи печалби чрез свързани дружества. По никакъв начин не гарантира по-високо качество на услугата, но крие рискове като инвестиции да се записват технически и други разходи, които по никакъв начин не допринасят за качеството на предоставяната от Софийска вода услуга, не намаляват цената на водата, нито загубите по водопреносната мрежа.

Категория: Блог
  • Лиляна Варкова казва:

    Какви са сумите, изплатени по тези договори?
    Как се извършва възлагането и отчитането?
    Кои проекти са изпълнени от 2006г до сега?
    Неграмотни ли са служителите в Софийска вода, та имат нужда някой да им оформя документите?

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*