Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За акцията около паметника на Съветската армия

Една акция около паметника на Съветската армия- изрисуването на съветски войници с образи на американски герои от комикси, изненада всички и повдигна много въпроси. Не защото друг път не са рисувани паметници. Напротив, последната година младежите на БСП са чистили този паметник тъкмо 6 пъти, като в някои от тях и аз участвах. А защото този път беше направено с хумор, весело, със закачка.

Ние не знаем автора. Може би са петнайсетгодишни хлапаци, на които им е скучно. Може би е форма на протест срещу нравите в обществото. Може би е естетическа форма на Уикилийкс- пробив в защитата на една историческа памет, символизирана от този паметник. Може би е символ на смяната на поколения- едно, израснало с руска култура се сменя с друго, израснало с Роналд Макдоналд и Батман.

Основната цел на уличното изкуство е да отправя послания към тези, които могат и искат да ги чуят. Друг въпрос е дали това трябва да става върху паметници на хора дали живота си във войната срещи фашизма. Все едно танцуваш върху гроба на някого…Симпатичен, но откровен акт на вандализъм. Сега ние боядисваме паметници на герои отпреди 65 години. След 65 години някой ще боядисва ли паметниците на героите от нашето поколение и ние как ще се чувстваме?

Ето затова искам да видя тези млади хора, занимаващи се с улично изкуство в София. Нека те кажат какво изпитват, какво искат, накъде отиват. Нека аз им кажа аз какво мисля и накъде отивам.

Нека си говорим. И тогава няма да има нужда от изрисуване на паметници, за да се чуваме един друг.

Категория: Блог
 • Добронамерен казва:

  Инициативата на г-н Кадиев е добра. Нека да я подкрепим !
  Не бива обаче в проблема да се намесва политика, защото за голяма част от българите паметника буди лоши спомени от детството и периода след това. Нашето Народно Събрание, така или иначе, обяви 9 септември 1944 г. и периода след това за варварски. С това  аз не съм съгласен,  но много други са съгласти.
  Затова нека политическото остане настрана.

 • Защо ? казва:

  Нека г-н Кадиев да не казва: 
  „Сега ние боядисваме паметници на герои отпреди 65 години“.
  Това е именно политика. Времето ще покаже дали склупторите в паметника на Съветската армия са герои или антигерои. Едно е ясно обаче – нашата нация претърпя сталиниски погром след 9 септември – отлъчване от българския народ  и официално признаване под въздействието на руското правителство на македонска нация, и фактическото унищожаване на старата интелигенция в България.
  Защо този акт пак се подхваща от политици. Имам чувството, че теискат да разделятнацията ни в този труден, съдбоносен момент. Малко ли са ни проблемите та този!
  Ужас !!!
  Г- н Кадиев, не бъдете от разделителите а от обединителите.
  Горния ваш цитат не биваше да е във възванието ви.

 • Diana Ivanova казва:

  Хубаво е ,че виждате нещата от различни страни и се опитвате да разберете защо е направено.Но за мен е вандалщина и оскверняване паметта на руските войници.Живея във Виена.Тук има огромен паметник в сърцето на Виена на Руския воин.Всички туристи от цял свят му отдават почит и слагат цветя.Така се уважава историята и паметта на загиналите.В Берлин има Трептоф парк също в чест на загиналите руски воини.За мен това е култура и възпитание.За съжаление децата са огледало на обществото което сме им създали.Вие политиците и ние родителите сма виновни ,че ги лишихме от нормално детство и  ги оставихме без изход в живота.
  Мисля,че трябва да се направи една оценка на близкото историческо минало,да се покажат недостатъците,но и положителното и това да залегне в програмите в училище и всички некъдърни политици  да се махнат от политическия живот на България.

 • Да на инициативата, но ... казва:

  Нашето Народно Събрание, така или иначе, обяви 9 септември 1944 г. и периода след това за варварски. С това  аз не съм съгласен,  но много други са съгласти.Оценка госпожо има, въпреки че аз не я споделям

 • Victor казва:

  Да- паметниците вече направени трябва да се запазят като част от историята. Не съм чувал да има паметници на Наполеон,Хитлер някъде из Европа, но в БГ имаше такива на Сталин и Ленин, дори и Варна стана Сталин, по тази логика чудно ми е защо не сме издигнали паметници на Сюлейман паша, Баядзид и други „строители“ на Турската  империя?

  Елементарен исторически факт е ,че БГ не е обявявала война на СССР нито има битки и загинали червеноармейци на наша територия и не останал един германски войник у нас през септ44, докато Румъния и Унгария участват на източният фронт с/у СССР с десетки дивизии. Просто Сталин,Рузвелт и Чърчил решават БГ да бъде дадена на СССР като протекторат.
  Не съм още сигурен дали г-н Кадиев е русофил или съветофил но двете са несъвместими- добре, ако паметника на Царя Освободител Александър II беше осквернен предполагам това щеше да бъде порицано от всички българи !

 • Благовест Илиев казва:

  Господи, виж кво си написал драги “ Може би е естетическа форма на Уикилийкс- пробив в защитата на една
  историческа памет, символизирана от този паметник. Може би е символ на
  смяната на поколения- едно, израснало с руска култура се сменя с друго,
  израснало с Роналд Макдоналд и Батман“.
  Защо ПРОБИВ бе Жоро, не сме забравили десетките хиляди избити от ВАС, стотиците  хиляди интернирани из села и паланки хора, ЗАРАДИ Вашите „Сияйни върхове на комунизма“?
  Хей така за протоколооо:
  -СССР обявява война на България и Я окупирва, и ХОП паметник на ОКУПАТОРА … въпросчета драги ???
  -Обявявяме ВОЙНА на Англия и САЩ и КВООООООО, че тоя гнил капитализъм в ГФР , пиянства с КОКА-КОЛА???
  Мъка драги…
  Кибик Блаже

 • Знаещ казва:

  Бай Илиев,Блажен да си,но май си още млад и зелен
  С минимални знания по история на съвременна България .
  „Обявявяме ВОЙНА на Англия и САЩ и КВООООООО………..“
  Как кво-питай старите софиянци,ама кореняци, от центъра на София,как не е останала кооперация без съборени тавански и последните етажи.А в тях май са живеели и хора,ако не се лъжа.
  И ХОП сега паметник на ЛЕТЕЦА-УБИЕЦ в Южният парк.
  Боже колко е къса човешката памет,Боже.Прости им,те не знаят какво говорят.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*