Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За бомбите пред следващия кмет на София

Днес пред офисите на РЗС и ДСБ гръмнаха реални взривни устройста. Аз обаче искам да ви покажа едно виртуално взривно устройство, една бомба пред следващия кмет, наречена общински дружества в София.

София не е беден град. Тя има бюджет от 1.3 млрд лева, над два пъти повече от 2005 година. Но София е мръсен град. И в буквалния, и в преносния смисъл. Мръсен, защото не се чисти, защото въздухът е прашен, защото бездомни кучета се разхождат на воля. И мръсен, защото е пропит от корупция, некомпетентност и умишлена злонамереност.

Погледнете този въпрос по-долу, който задавам на г-жа Фандъкова. Вгледайте се в числата.

Софийските общински дружества имат общи неразплатени задължения към доставчици на горива, резервни части и услуги в размер на 707 милиона лева! Това е повече от собствените приходи, които Столична община получава за година от данъци и такси. И тези задължения ще легнат на следващия кмет. Вижте и как нарастват те само за три месеца- от 594 милиона лева на 707 милиона лева. И си представете какво ще ни оставят Фандъкова и ГЕРБ до октомври.

След това вижте и вземанията, които имат да получават- общо 546 милиона лева. Голяма част от тях са кухи и несъбираеми.

След това вижте и бройката общински дружества, работещи на загуба- 24 от общо 64.

Всичко това означава само едно- голяма част от тези дружества, и то от най-важните за живота в града са в технически фалит. Имат да дават повече, отколкото имат и могат да съберат.

Ето затова искам и ще направя проект за бюджет на София още през септември. За да е ясно какво се случва през 2012, ако и когато спечелим изборите. За да няма набързо приватизирани общински дружества, създаващи основни услуги за града. За да може общината да прави политика през своите дружества, не да трупа загуби. За да може София да изглежда различно.

……………………………………………………………………………….

ДО Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА-

КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

ПИТАНЕ

От  Георги Кадиев- общински съветник

Относно: Действия на общинската администрация, касаещи финансовото състояние на общинските търговски дружества за първо тримесечие на 2011 година

УВАЖАЕМА Г-ЖО ФАНДЪКОВА,

С писмо изх. Номер 2600-196/13.01.2011 дирекция “Общинска икономика” изисква от общинските търговски дружества да предоставят месечни и тримесечни финансови отчети.

Отчетените резултати за първо тримесечие на 2011 показват резултати, които повдигат сериозни въпроси. От общо 64 общински дружества, 24 приключват на загуба. Сред губещите дружества освен 18 лечебни заведения са дружества като Столичен Автотранспорт ЕАД, ВиК ЕАД, Озеленяване, Егида- София ЕАД, Лозана ЕАД и Галатея- 2002 ЕАД.

Нарастват задълженията на Топлофикация- София ЕАД- на 483 млн лева при 471 млн лева за предходното тримесечие, ЦГМ – 74.5 млн лева при 31.6 млн лева за предходното тримесечие, Метрополитен- 61 млн лева при 18 млн лева за предходното тримесечие, Столичен автотранспорт- 41.5 млн лева при 38.5 млн лева за предходното тримесечие, Столичен електротранспорт- 36 млн лева при 21 млн лева за предходното тримесечие.

Сред лечебните заведения по-сериозни задължения имат Първа МБАЛ с 6.6 млн лева, Втора МБАЛ с 2.2 млн лева, Пета МБАЛ с 4.3 млн лева, Първа СГАБЛ с 1.1 млн лева и ДКЦ- ХХХ с 0.5 млн лева.

В същото време горепосочените дружества имат големи вземания, например Топлофикация- София от 400 млн лева,  ЦГМ- 78 млн лева, Метрополитен- 14 млн лева, Столичен автотранспорт- 9 млн лева и Столичен електротранспорт- 17 млн лева.

Общият размер на задълженията на общинските дружества към края на 2010 е 594 млн лева, към края на първо тримесечие на 2011 вече е 707 млн лева. Общият размер на вземанията им към края на 2010 е 449 млн лева, към първо тримесечие на 2011 вече е 547 млн лева.

Моля да отговорите на следните въпроси:

–         какви мерки приема администрацията на СО и Вие лично за непозволяване на 24 общински дружества да работят на загуба?

–         какви мерки приема администрацията на СО и Вие лично за намаляване на размера на задълженията на общинските дружества, който възлиза на 707 млн лева към 31 март 2011?

–         Какъв е общият размер на задължения към 30 юни 2011?

–         какви мерки приема администрацията на СО и Вие лично за събиране на вземанията общинските дружества, възлизащи на 547 млн лева към 31 март 2011?

–         Какъв е общият размер на тези вземания към 30 юни?

С  уважение,

Георги Кадиев:

Категория: Блог
 • Ipentium казва:

  Паркинги и гаражи са най-бандитската общинска фирма, ама никой не смее да я закача. Досега не съм чул нито един от кандидатите за кметове на столицата да закача тая фирма, в която реално потъват десетки хиляди лева.

 • Столичанин казва:

  Дълбоко вярвам, че Георги е по- добър администратор и бизнесмен от Фандъкова. Въпросът е обаче доколко той ще се противопостави на кражби и замитания от страна на ръководни БеСеПари и сие, участващи в ожалените по- горе фирми.
  Това е въпросна който господинът трябва да отговори.

 • Pdonov казва:

  Всичко идва от некомпетентното управление и корупцията .22 години само кражби ,золуми и  шуробаджанашки истории и работа на парче с две думи грабеж. Пожелавам успех на г-н Кадиев в борбота с столичната мафия.

 • Ivan Mitev казва:

  Проблемът през годините преход към пазарна
  икономика в столицата София е подобен на този в Р. България.

  Същият е, че живеем при наличие на катастрофална
  държавна финансова грешка, поради която съответно правителство е
  обречено на управленски провал.

  При продължаване на разкритата държавна финансова непълноценност, всяко правителство колкото повече работи – толкова по-лоши управленски резултати постига и това се отразява на живота в столицата.Заради
  тази управленска неразвитост – българските правителства са с държавен
  бюджет с налични ненужни завишени държавни разходи и ограничени бюджетни
  приходи….Именно наличието на тази (доскоро неизвестна)
  държавна финансова „Грешка на Джон Лоу“ е особено важната причина за
  стопанска криза и подсигурява провал на съответно правителство.Реално
  Виденов, Костов и т. н., в т. ч. и Бойко Борисов са жертви на
  разкритата държавна финансова грешка, заради която се развива стопанска
  криза.За „Преход в условия на грешка“http://ivanmitev.blogspot.​com/2011/05/blog-post_14.h​tml

  Иван Митев – икономист

 • Ваня Божинова казва:

  Г-н Кадиев,
  Питанията Ви към г-жа Фандъкова за задълженията на общинските дружества биха били основателни, особено в частта към Топлофикация София, ако първо бяхте задали въпроса защо потребителите не плащат и дълговете ескалиращо растат. Отговорът е еднозначен – защото хората, потребители на топлинна енергия, са в ефективен фалит и не са в състояние да балансират семейния си бюджет в полза на топлофикация. Крайно време е топлофикация да направи опит да осъвремени и постави на технически модерна  основа, при минимални технологични разходи, производството на енергия в максимално потребителска полза. За да не растат дълговете на това неефективно към момента дружество, работещо основно на принципа на принудата да ползваш техния продукт независимо от желанието ти, просто трябва ТО да освободи закрепостените си 420000 потребители и да установи колко са реалните платежоспособни потребители и да прецени дали не е по-целесъобразно неоползотворената произведена топлина да използва за други нужди. Ако Топлофикация не преструктурира модела на отношение към потреблението на нейния продукт, е най-целесъобразно да фалира, за да не фалират окончателно гражданите на България.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*