Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За гнева на министър Младенов

Бях силно впечатлен от „гнева“ на външния министър Младенов от наличието на много посланици с досиета във външно министерство. Впечатлен не от бройката им- защото ако бръкнете на по-долните нива, ще намерите още повече такива служители. А от безочието на Младенов, сам дете на такива служители, гребал с пълни шепи от благата на социализма, когато ние не помирисвахме западна държава.

Завършил съм дипломация в Москва. Започнах преди промените, завърших след тях. Като такъв ми е пределно ясно, че съм бил проверяван и под наблюдение. Знам, че за мен и за състудентите ми е и донасяно, въпреки че попитах Комисията по досиетата и официалният им отговор беше, че за мен не са открити данни за наличие на досие.

Онази власт действаше методично и не подценяваше нищо. Всички в онзи московски институт сме били под особен контрол и наблюдение. Нормално е- във всяка една държава дипломати, военни и служители на служби са обект на специално внимание.

Част от хората с досиета във Външно министерство са кадрови служители на ДС и военно разузнаване. Други са агенти, трети явочници. Смисълът на закона би трябвало да бъде да отсее тези, служили за държавата от тези, донасяли за свои конкуренти в личен кариеристичен план.

Колкото и нелоялен да е  Божидар Димитров към собствената си и моя партия, ако цената на преснимане на български документи във Ватикана е била негово досие в ДС, това не може да е повод за уволнение.

Два пъти съм искал оставката на Минко Герджиков заради хронично неизпълнение на бюджета на Столична община през 2009 и 2010. Но негова оставка заради това, че е бил разузнавач в Гърция и е служил на държавата си е предателско поведение от страна на същата тази държава.

Тотална лустрация всъщност е всеобща вина за различен вид деяния. Може би в началото на 90-е това бе вариант на бързо решение, както направиха много държави от Източния блок. Днес вече не. Трябва да се гледа и решава човек по човек, случай по случай.

Един гневен министър е добре. Едно гневно и разделено общество е проблем.

Категория: Блог
 • Йордан Спасов казва:

  Какво да кажем тогава за явочниците при Вас – Христофор Христов и Росен Малинов? Или и те са офицери?

 • Cvetatd казва:

  Съгласна съм че трябва да се подходи индивидуално и да се разграничат разузнавачите от доносниците и явочниците!Колкото по бързо стане е по добре за България!Трябва да спре спекулацията с тези досиета и мисла че сега е момента!

 • Tanyaiva16 казва:

  Само тъпоглавци разкриват разузнавачите си – независимо от обратите в държавата. Защо обаче доносниците не ги разобличават като такива? А да се възмущаваме от еничарчета като министър Младенов, не си заслужава – историята им е отредила незавидна ниша сред нищожествата. Или може би така се гради актив на васал, когато е сменен господарят …

 • Гост казва:

  Господи Кадиев…помисли за следното. След десети, група … е някаква група каму“ниска“ отиват при Цола и Я питат как е било преди ДЕВЕТИ … бабката се засмяла и ИМ рекла…“ЕЕЕ не е като след ДЕВЕТИ“ … така че… „Не бойте МУ се деца за утрешният ден“(до такъв извод стигнах когато разбрах за срещата, за която прочетох във весниците… на времето)!!!!!
  Колкото до „гнева“ Младенов, чекай чекай малко , АМА КОЙ МЛАДЕНОВ??? …леле ама то било за Никито … прав си … единият е ТАНКИСТА … другия … ЕЗИКА … , но винаги има едно НО , ами ако беше гуджа Желева … ААААА … всичко на ЖЕЛЕ щеше да стане…
  За мен Никито си е един подлизурко и БЪЗЛИВЕЧ, обграден от „каки“ и има една поговорка „Кима като кон на празни ясли“!!!!!
  Доколкото знам, в разните декларации, резолюции и т.н. се говори за МОРАЛА на бившите агенти(виж по-горе какви ги редеше Цола) , е там в ЧЕТВОРКАТА бяха по-радикални, ние по-МЕКИ и си носиме последиците.
  Кибик Блаже

 • Славов казва:

  Всяка разузнавателна служба, независимо от формата на държавно управление и вида икономика на съответната държава, възлага разузнавателни функции на част от своите дипломатически представители, поради простия факт, че тези служители са на територията на разузнаваната държава. Както американските дипломати в България преди 1990 г. са изпълнявали функции на ЦРУ, така и нашите са изпълнявали функции на Първо управление на Държавна сигурност. Е, вярно е че правото е на страната на победителите. Тоталитарните държави бяха победени от западните демокрации, но това не означава, че постсоциалистическите държави трябва да унизяват тези служители на бившия режим, които са изпълнявали честно своите държавни задачи и във всичките си действия са се ръководили от интересите на родината, а не от собствените си частни интереси. Впрочем много от сега действащите полтици, служители и тайни сътрудници на специалните служби би трябвало да се придържат към същите ценности – в работата си да изхождат винаги от интересите на държавата, а не от личните си интереси.

 • Venci_varna казва:

  Г-н Кадиев, Вие чували ли сте от историци, че еничарите са били по-жестоки от турците. Не е ли министър Николай Младенов еничар? Аз мислв, че е.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*