Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За голямата среща във ВИАС

Както може би вече сте прочели в пресата, на 16 октомври проведохме среща със столичния актив на БСП в залата на ВИАС. Голяма среща, с която да маркираме навлизането на кампанията в решителна фаза и да демонстрираме единството на БСП зад кандидата й за кмет и зад листата.

Защото няма нищо по-лошо от партия, която отива на такъв избор неубедена в собствените си кандидати. Присъстваха знакови фигури, които не винаги са били от една страна на барикадата, споменавам само Татяна Дончева и Румен Петков, Янаки Стоилов и Красимир Премянов, Сергей Станишев и Стефан Данаилов, и много други. Този път те са заедно.

Ето извадки от това, което казах пред присъстващите:

***********************************************************************************
Уважаеми дами и господа,
Събрали сме се днес, за да обсъдим хода на кампанията, да чуем вашите въпроси и коментари и да преценим в каква посока вървим.
В първата половина на кампанията направихме десетки срещи по райони, основно с партийния актив. Направени са плакати, видеоклипове и листовки, за да можем да ви захраним с информация при разговорите ви със съседи и познати.
В предстоящата решителна част на кампанията ще наблегнем основно на медийни изяви и изяви по районите вече със симпатизанти, не само актив.
Искаме да увеличим темпото на кампанията, да създадем настроение и мотивация за гласуване на твърдия ни електорат, на периферията от симпатизанти и да разширим навън към гласоподаватели, които гласуват неидеологически и според разбиранията си кой предлага по-добро управление на столицата.
Излишно е да ви казвам, че ситуацията ни не е лесна, най-малкото поради 2 фактора:
при всички местни избори има наказателен вот срещу управляващата партия. В случая ние търпим и наказателен вот заради други партии от управляващата коалиция
учителската стачка, която измести фокуса на дебата, по подобие на изборите за евродепутати. Тогава Азис и Топлофикация, сега учителска стачка, и отново дебатът за София липсва
Принудени сме да дозираме “веселите” прояви, въпреки че изборите са и шоу и бихме искали столичани и да се забавляват. Но не искаме упреци от рода “занимават се с глупости, докато хората са по площадите”.
Да се върнем на кампанията ни в оставащите решаващи 10 дни.
Първо, слушайте внимателно и запомнете това, което ще чуете тази вечер, и го разпространявайте максимално. Не е достатъчно само да се приберете вкъщи и да си легнете, вътрешно убеден колко добра е листата, програмата и кандидатът ни за кмет. Трябва да го споделите и убедите и тези около вас.
Второ, разговаряйте с максимален брой хора. Няма нищо по-хубаво от прекия контакт. Вместо да пускате листовките по кутиите, давайте ги на ръка. Говорете с тях. Говорете, докато ви заболи устата. На 28 октомври сутринта трябва да ви е омръзнало да говорите.
Трето, прочетете добре листовките, които ви даваме. Въоръжете се със знание какво предлагаме, от какво се опасяваме, за да сте убедителни, когато говорите. Накарайте събеседниците си да мислят, да погледнат в бъдещето, да преценят в каква България искат да живеят и според това да гласуват, не по емоция.

– Искат ли да бъдат наричани кретени и маймуни от тези, които ги управляват, както си позволи един столичен кмет и неформален лидер на ГЕРБ?
– Искат ли да живеят в България, в която са приватизирани всички болници, здравна каса, осигурителен институт, железопътен транспорт, и много други неща, както е в програмата на ГЕРБ?
– Искат ли пенсиите им да се заплащат от приходи от приватизация, както е записано в същата тази програма? И какво правим, ако приватизацията се забави по една или друга причина, или когато свършат предприятията за приватизиране?
– Искат ли да се вдигне пенсионната възраст, както е в същата програма на ГЕРБ?
– Искат ли едва 71 000 българи от 3.5 милиона трудещи се да плащат данък общ доход и как държавата ще прави социалната си политика при загуба на толкова приходи?
– Искат ли премахване на всички механизми за ценови контрол на държавата, и моментално поскъпване на парно, ток и вода?
– Искат ли премахване на минималната работна заплата и моментален спад в заплатите на онези, които не могат да се справят сами, не са образовани.
– Искате ли концесия на граничните контролно-пропусквателни пунктове и защо? За да се напълним с безмитни бензиностанции?
Задайте им тези въпроси. Обяснете им, че една модерна държава не може да се откаже от социална политика. Не може цялото внимание да е насочено само и единствено към стимулиране на капитала. Това има много сурова цена за онези, които са болни, стари, слаби и с ниски доходи, а в България такива са милиони.
Това, което ние искаме за столицата, а тя отразява разбиранията ни за цялата държава, е София да е красива и модерна. Да върнем тротоарите на пешеходците, като свалим колите от тях. Да осветим улици и квартали. Да окосим и оградим градинките. Да почистим боклуците. Да почистим града от кучета. Да имаме най-после завод за боклук.
София да е сигурна и спокойна. Да изградим 1 200 жилища за социално слаби. Да възстановим клубовете за пенсионери. Да направим системи за видеонаблюдение в училища, детски градини и детски площадки. Да построим 3 спортни зали. Да открием нови детски градини. Да направим пешеходна зона между бул. Витоша и пл. Славейков, без достъп на автомобили в нея.
София да е динамична и просперираща. Да направим ускорено построяване на метрото, като започнем и втория лъч. Да създадем вторични градски центрове. Да създадем нови индустриални зони. Да преразгледаме общинската икономика, като се освободим от излишни дейности и оптимизираме оставащите. Да ограничим корупцията в общината и районите.
Ето това говорете на вашите съседи и познати. Нека разберат това, което чуят. Нека разберат начина, по който им го кажете. Нека повярват, че може да бъде изпълнено от нас. Нека, гласувайки за предлаганата от нас визия как да изглежда бъдещето ни, гласуват за себе си.
***********************************************************************************

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*