Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За данъка върху доходите на физическите лица и колко от него да остава за София

И настоящият кмет, и заместник-кметът му по финансовата част обичат доста популистки да се оплакват как министерство на финансите, респективно правителството изземват данъци от бюджета на общината. Бойко Борисов казва „Върнете ми данъците“. Минко Герджиков е малко по-обтекаем, ето ви цитат от днес: „Конкретно за столицата учителите биха могли да вземат тройно по-големи заплати, ако държавата не ни връщаше 25% от събраните данъци, а по-голям процент”. Правителството виновно, разбира се.
От тяхната камбанария може и да имат право. Данъкът върху доходите на физическите лица би трябвало да отива в бюджета на съответната община и те си го искат. Само че един политик не може да гледа толкова тесногръдо.
Ето ви описание на проблема в детайли, и вие си направете изводите.
До 2001 Столична община получаваше 50 % от събраните приходи от данък общ доход на столичани. След това започна децентрализацията, въведоха се стандарти за издръжка на делегирани дейности, а от 2006 и единен стандарт за издръжка в образованието.
Делегираните дейности са: администрация на общината, отбрана /доколкото все още има остатъци в някои общини/, образование, здравеопазване, социални дейности /но без социалните помощи/, култура, спорт.
Въз основа на стандарти за тези делегирани дейности и на брой администрация, брой ученици, брой болници и медицински състав и т.н., държавата определя колко средства се полагат на съответната община. Ако тя събира повече данък общ доход, отколкото й се полага, получава само полагаемото. Ако събира по-малко, получава обща допълваща субсидия.
От 264 общини в България само 28 получават по-малко от 100 % от събрания данък общ доход в съответната община. Те на практика субсидират останалите общини. Всички други общини не събират достатъчно данък, за да покриват делегираните си дейности и получават обща допълваща субсидия.
През 2007 София получава обратно 25.4 % от събраните данъци на физически лица. Като помислим, че през 2001 е получавала 50 %, е малко. Като помислим, че стотици общини получават 100 % и дори допълваща субсидия, направо да ти се доплаче.
Но толкова се полага по стандартите. Например единният стандарт в образованието разделя общините на 4 групи, като в най-долната група на ученик се полагат 796 лева, в най-горната- 1 151 лева. София е в най-долната група, тук училищата са най-пълни и съответно разходите на ученик са най-ниски. В най-горната група са малките общини с големи разходи за поддържане на училище. Някои от тях дори не трябва да са общини- по закон трябва да имат 6 000 жители, а община Антон например има около 1 200, но това е друга тема.
Сега нека си представим, че София и останалите 27 общини – отличници получат всичките 100 % от събраните данъци върху доходи на физически лица, и да видим какво се случва:
а. приходите на тези общини и най-вече на София рязко скачат и примерно вдигат заплатите на учители 3 пъти, на лекарите 4 пъти, оправят всички улици и осветлението, и т.н.
б. държавата спира общата допълваща субсидия за останалите 236 общини, затварят училища, детски градини и болници в тях, спират ремонти, рязко затягат коланите, пред колапс са
в. община Перник веднага си иска от София събраните данъци на примерно 50 000 перничани, работещи в столицата. Същото правят и десетки други общини. София не им ги дава. Следват скандали.
г. учители, здравни работници и други загубили работа от общините-двойкаджии се запътват към София в търсене на работа
д. София става примерно 4 милиона души при общо население от 8 милиона. Градът не може да поеме такъв наплив, качеството на живот рязко се влошава. В задръстванията се виси с часове, въздухът е ужасен, кофите преливат.
В крайна сметка всички са на загуба, и софиянци, и малките общини.
Ето затова не трябва да гледаме само от собствената си камбанария.
Категория: Блог
  • Вени Г. казва:

    Обаче не учителите са виновни за това дередже. Правителството носи отговорността за териториалните диспропорции. казвам го, защото вашата партия обвинява учителите, че не искали реформи. Каква реформа предложихте вие, за да намалите тези диспропорции?
    Затова спрете поне вие да обвинявате учителите за нещата, които не свършихне като управленци.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*