Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За данъка върху хазарта

Когато някъде през септември 2006 Васил Божков неочаквано и без предупреждение влезе в кабинета ми в министерство на финансите му обясних, че предложената от мен ставка от 10 % върху оборота на хазарта не е наказателна акция срещу него или когото и да е, а правене на логична данъчна политика. Надявам се времето на наказателни акции през данъчна политика или данъчни и митнически органи да е отминало безвъзвратно.

След като без никаква логика имаше две коренно различни ставки за сходна дейност – 8 % за тото и Еврофутбол и 12 % за държавната лотария и бингозалите, нормалното е да се направи една ставка. Няма значение каква е тя. 10 % бе избрана просто за да няма загуба за бюджета, не за да стимулира бингозалите пред Еврофутбол.

Днес така и никой няма да ви отговори на въпроса защо дотогава тотото бе на 8 %, а лотарията на 12 %. Теорията на конспирациите говори, че някъде през 1998 някой е искал да фалира лотарията с високи данъци и да я приватизира, но кой, как и защо- мога само да гадая.

Предложението за 10 % мина през Министерски съвет и влезе в парламента. Малко след това Орешарски написа писмо до тогавашния председател на бюджетна комисия Петър Димитров, в което направи пълен завой в позицията на министерството и поиска оставане на стария режим от 8 % и 12 % от оборота.

В резултат приемането на Закон за корпоративно подоходно облагане зацикли с цели пет месеца. Изтървахме всички срокове по споразумението с МВФ, да не говорим, че бизнесът буквално до Коледа 2006 не знаеше по какъв закон ще се облага от 1 януари 2007.

Спомням си думите на Милен Велчев, че увеличаване на данъка на хазарта е увеличение на пряк данък и нарушава коалиционното споразумение, поради което НДСВ не го подкрепя. Технически погледнато е вярно, макар че се съмнявам дали това е истинския мотив на Велчев. Спомням си и думите на Йордан Цонев защо да променяме един режим, който прекрасно работел от 1998 насам. Технически погледнато отново е вярно, но отново се съмнявам в истинността на мотива.

В крайна сметка в парламента групата на БСП плюс опозицията повишиха ставката, като огромната заслуга за позицията на БСП е на Петър Димитров и Румен Овчаров.

Днес дебатът отново е дали да намалим данъчната тежест върху хазарта на хазарта. Явно е приоритет за министър Орешарски, след като упорито го предлага за втора поредна година. Този път по друга формула, чрез намаляване на данъчната основа.

Ако през 2007 хазартната дейност се облагаше с 10 % и 12 % от приходите, сега предложението е за преминаване към режим, при който с 10 % се облагат приходите минус изплатените печалби. Мотивът? Цитирам официалната обосновка на министерство на финансите: “Определената по този начин данъчна основа ще се доближава до реализирания финансов резултат от организаторите на хазартна дейност, което ще доведе до по-справедливо данъчно облагане.”

Мотивът е очевидно изсмукан от пръстите. Целта на нито една данъчна ставка не е да е справедлива. Кое например му е справедливото на плосък данък без необлагаем минимум, та точно към хазарта да сме справедливи.

Данъците са инструмент за правене на политика. Искате да увеличите разполагаемите доходи на населението- намалявате ставката на данъците на физическите лица. Искате да подпомогнете бизнеса- намалявате корпоративния данък. Искате да направите от България втори Лас Вегас – намалявате ставката на хазарта. Нямам нищо против, но да е ясно заявена и обоснована политика на държавата.

Не може един бизнесмен да влезе при министъра на финансите и 15 минути по-късно министерството коренно да промени позицията си по данък хазарт. Това демотивира целия състав надолу, работил по този закон. Или правите държава и институции, или защитавате корпоративни интереси. Среден път няма.

Министър Орешарски може би разбира пораженията, които подобно поведение нанася. Предполагам, не му е оставен друг избор.

БСП обаче има избор. Оттук нататък гарантирам на всички депутати на соцпартията, че на абсолютно всяко събрание и среща ще ни питат защо оправихме хазарта и това ли ни е най-големия проблем. НДСВ е пътник, избирателите на ДПС не се интересуват, Орешарски няма да ходи на избори. Но вие ще ходите.

Няма основателна причина да се променя каквото и да е по данъка на хазарта. Това за данъчната справедливост е откровено недомислие.

Не е вярно, че така се оправят заплатите на работещите в Българския Спортен Тотализатор. Каквото държавата вземе като данък от тотализатора го връща като субсидия към ДАМС, едно към едно. Проблемите в тотото са съвсем други.

Не мисля, че данъкът се отразява чак толкова на Еврофутбол. Ръстът на приходите през тази година в целия сектор, включително Еврофутбол, се очертава над 30 %.

Не е вярно твърдението на министър Орешарски, че с новата ставка ще нараснат приходите от хазарт в бюджета. В Еврофутбол и бинго залите през 2007 ще има приходи от около 600 милиона лева, следователно държавата тази година ще събере от тях данък от около 60 милиона лева.

По данни на самите хазартни оператори, изплатените печалби към играчи са 80 % от приходите. Т.е. ако се приеме новото предложение на облагане и се запази същото ниво на обороти в сектора, през 2008 държавата вече ще събере 10 % от 120 милиона лева (600 – 80 % от 600), или едва 12 милиона лева. Това не е никакво увеличение на приходите, а пряка загуба за бюджета от 48 милиона лева.

Вероятно министър Орешарски има предвид, че при ниския данък ще се вдигнат оборотите. Но за да събере през 2008 държавата тазгодишните 60 милиона, обортът на Еврофутбол и бингозалите трябва да стигне 3 милиарда лева, т.е. да нарасне 5 пъти от днешното си ниво в рамките на една година. Не ми звучи вероятно, а и едва ли това е приоритетът на икономиката ни.

Не се хващайте на тезата на Йордан Цонев да се върви към общо облагане с корпоративен данък на хазарта, но с по-висока ставка. Това е възможно най-лошия вариант за държавата и най-добрия за хазартните оператори. Няма никаква система за контрол на изплатените печалби. Те не се декларират от играчите, нито се облагат. Какво ви гарантира, че само след година няма да се окаже, че изплатените печалби са 99 % от приходите? Тогава и с 80 % корпоративен данък да облагате, както е в Германия, полза никаква.

Господа депутати, просто не правете нищо. В данъчната сфера има далеч по-належащи и важни неща. Игнорирайте всякакви предложения за промяна в начина на облагане на хазарта или за промяна в ставката. Спестете тези 40-50 милиона лева на бюджета.

Ако се чудите какво да ги правите, ето няколко идеи:

– разходите по семейното подоходно облагане за 2007 са 50 милиона лева. Със спестеното от хазарта можете да ги увеличете двойно. Ще подпомогнете стотици хиляди работещи родители.

– детските надбавки от 18 или 20 лева на месец се получават от 900 000 деца. Със спестеното от хазарта можете да ги увеличите с 5 лева на месец.

– използвайте ги, за да въведете необлагаем минимум при данъка на физическите лица. Така ще компенсирате тези с ниски заплати. Разбира се, там сумата е значителна и трябва и друг ресурс.

-събраните патентни данъци за 2007 ще са около 30 милиона лева. Със спестеното от хазарта можете да ги намалите или направо да ги премахнете.

И т.н., и т.н., и т.н. Сигурен съм, че всеки от нас има десетки идеи какво да направи с тези пари. Освен ако, разбира се, хазартът не е приоритет № 1 и за вас.

*Статията е публикувана във в. „24 Часа“ на 27.11.2007.

Категория: Блог
 • Mrasnika казва:

  Мисля, че може би намерих една малка грешка:

  Днес дебатът отново е дали да намалим данъчната тежест върху хазарта на хазарта.

 • Десен казва:

  Поздравявам ви за откритата позиция!

  И как така Васил Божков си влиза при вас когато си поиска?

  • Georgi Kadiev казва:

   Десен, объркали сте човека. Васил Божков влизаше при Орешарски когато си иска. При мен е влизал само веднъж, просто от кабинета на Орешарски се качи три етажа по-нагоре, защото бях спънката за намаляване на данък върху хазарта, за което той се беше разбрал вече с тогавашния министър на финансите. Бях загубил надежда, но моите колеги от парламентарната група на БСП ме подкрепиха и в крайна сметка вдигнахме данъка от 8 % на 10 % от оборота /не го бъркайте с данък печалба, в хазарта се облага оборота, независимо от изплатените печалби/. Сега Дянков го вдига на 12 %, което за мен значи 2 неща- че МФ имат нужда от пари и че Васил Божков вече не влиза толкова често в министерството.

 • gkadiev казва:

  Десен, объркали сте човека. Васил Божков влизаше при Орешарски когато си иска. При мен е влизал само веднъж, просто от кабинета на Орешарски се качи три етажа по-нагоре, защото бях спънката за намаляване на данък върху хазарта, за което той се беше разбрал вече с тогавашния министър на финансите. Бях загубил надежда, но моите колеги от парламентарната група на БСП ме подкрепиха и в крайна сметка вдигнахме данъка от 8 % на 10 % от оборота /не го бъркайте с данък печалба, в хазарта се облага оборота, независимо от изплатените печалби/. Сега Дянков го вдига на 12 %, което за мен значи 2 неща- че МФ имат нужда от пари и че Васил Божков вече не влиза толкова често в министерството.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*