Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За демокрацията и ареста на Алексей Петров

В цялата шумотевица около Алексей Петров ще запомня едно признание на една съдийка:  „Няма достатъчно доказателства, но поради високия обществен интерес го оставяме в ареста“.

Признанието е уникално. Показва в няколко думи защо прекомерната политическа власт е опасна за демокрацията. ГЕРБ има цялата власт в държавата сега. Има законодателната власт, има изпълнителната власт, има четвъртата власт, има слаба опозиция. Оказва постоянен натиск върху съдебната власт, било чрез медии, чрез обществено мнение или директно.

Замислете се за това, когато гласувате следващия път. Преяждането с власт може да е също толкова опасно, колкото и липсата на власт. Като че ли много бързо свикнахме на демокрация, забравихме какво е да те е страх да си изкажеш мнението. А тя е крехка, не е много трудно да я смачкаш.

В нормална държава съдът съди безпристрастно и при наличие на доказателства. Високият обществен интерес не е критерий. Тук не си играем на „ние ги хващаме, те ги пускат“. Тук става въпрос за основни човешки права.

Ако се колебаете, помнете- следващият път „високият“ обществен интерес може да е срещу вас. Защото той е контролируем, за разлика от доказателствата. И може вие да сте целта, без значение от вината ви.

Ето това не трябва да се допуска, на каквато и да е цена. Защото демокрацията е по-важна от високия обществен интерес.

Категория: Блог
 • anna_dotzeva казва:

  Този коментар на съдийката беше потресаващ. Къде остана презумцията за невинност? А ако утре това се случи на нас…..?

 • blag009 казва:

  Какво значи дезинформация г-н Кадиев? Написах следният Ваш пасаж :
  -„Няма достатъчно доказателства, но поради високия обществен интерес го оставяме в ареста““ в гуглето и излезна САМО вашата статийка:
  – „За демокрацията и ареста на Алексей Петров“!
  Защо ли не Ви вервам драги?
  Колкото до съдО, шопа го е окнал най-добре:
  -Ама гусин Съдия, тва което ГО знае селОто го нема в ДЕЛОТО!!!!!!
  Така и с родното правораздаване. На всеки ВТОРИ пасаж от докладите на Брюксел ни окат:
  -ОПРАВЕТЕ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!!!!
  Бъдете здрав
  Кибик Блаже

 • slavov казва:

  Da mihi factum dabo tibi ius

  Нито защитавам, нито обвинявам Алексей Петров, защото нито съм прокурор запознат с фактите, нито съм пострадал лично от негово престъпно деяние. Но г-н Кадиев е прав, че всеки от нас може да бъде жертва на „високият“ обществен интерес. Заради „високия“ обществен интерес е бил отнет животът на интелектуалеца Гео Милев, на политика Никола Петков, на комуниста Трайчо Костов, на писателя Георги Марков и на много още знайни и незнайни хора с демократично мислене.

 • Gorata казва:

  Интересно, ако не се открият доказателства, Цветанов ще седне ли на подсъдимата скамейка за клевета?
  Ако това се случи, ще се окаже че сме правова държава.

 • Тодоров казва:

  В тази връзка си спомням един цитат на мотивите на съда от новините. Според него общественият интерес и сигурност са над личностните свободи и, забележете, дори НАД презумцията за невинност…
  Това е защита на конституционните права…

 • thegost казва:

  Драги Кибик Блаже,това че има само една статия говори лошо,много лошо.Говори най-малко за страх,за снишаване пред опасността утре истински демократично мислещите хора да се окажат в същото положение.Само защото не са на същото мнение като поредния Месия.Като пишеме мъдрости и аз ще кажа една:“Преклонена главица сабя не я сече“.
  Ако си такъв демократ,на какъвто се пишеш,трябва да ти светне червената(или твоята е синя) лампа за опасността за правата и свободите на гражданите.Или си пишман демократ,който тълкува нещата само както и когато му изнасят.
  А що се отнася за липсата на явните неща между кориците на делото-пропуските и вината не са на съдиите.
  Празнотите се запълват от други служители-дознатели,
  следователи,прокурори.
  И Съдията решава въз основа на събраните годни доказателства.
  Някои не си вършат компетентно и професионално,според длъжностната си характеристика, работата и после най-лесното оправдание е ние ги хващаме,те ги пускат.
  Българина винаги за всичко се оправдава и все някой друг му е виновен(не случайно за това има толкова поговорки-да не ги цитирам.Въпреки,че си обикновен човек…огняр,предполагам че и ти ги знаеш).
  Затова и аз не Ви вервам,но все пак бъдете здрав.

 • blag009 казва:

  Драги thegost [Moderator] , охо ква чест драги модератор, защо не повторихте моя опит с „гуглето“ и да се убедите , че съм прав. Да се показва САМО един изсточник и той да е на г-н Кадиев … резонното е да съм ревизиран. В интерес на истината , тъпо ми се видя самият арест на Ал.Петров, за МЕН това е избиване на комплекси.
  Но, тук видях една моя любима поговорка „Преклонена главица, сабия не я сече“!
  Та бихте ли ми казали господин модератор, когато пишехте Вашият отговор към мен, в какво положение беше Вашата глава…леко наведена или ГОРДО изправена? Е, не може цял ден да ореш със Сивчо и през цялото време да си с ГОРДО изправена глава драги. Виж ако си ХЪШ и т.н. след третата чаша … мозе и главата ти да иде в облаците … нали? :)
  Колкото до червената, синята и т.н. лампички, то света е хубав че е шарен.
  И опряхме до СЪДА !!!!! Наистина е независим, непукиски и т.н. СЪД!!!
  Не може за 20 год. да се ОГРАБИ тотално държавата и СЪДА да е НЕЗАВИСИМ??? Че кой го храни тоя съд драги модератор?
  Не може КОМИСАРИТЕ от Брюксел да СПИРАТ парите по разни там батко, братко, спонсори на партии и СЪДА да е независим!!!!
  Виж, АКО комисарите БЯХА от Кремъл, СЪДА става „народен“ иии…касапницата не ни се размина!!!!! Чети историята драги.
  Огняр съм и се гордея с моята професия, знам много поговорки и най ми харесват шопските!!!!
  Как ЩЕ ми разталкувате следната:
  -Я не искам да съм добре, искам Геле да е зле?
  Не бързай като ЦАРА да ни сменяваш „чипа“, ЗАЩОТО ако идеш в СЕЛОТО и попиташ кой е Геле, ШЪ ти окнат … месната МУТРА!!!! Така, че АЗЪ-БЛАЖЕ съм горд, че съм БЪЛГАРИН , и не съжалявам за моят живот до сега.
  И все пак драги, ВСЕКИ доклад който идва от Брюксел започва с ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНАТА СИСТЕМА ! Това е, наистина е прав адв.Василев, който каза на бат Бойко “ Ако Вие г-н Гл.Секретар, хванете Бен Ладен, аз ще ГО освободя“!!!! Но преди да се изкефите на адв.Василев помислете ДАЛИ и в СЪДА няма нещо гнило!!!! Самият адв.Василев и казвал КАК, да се оправат нещата , ноооо … политичска класа … „целофан“, по израза на бат Бойко и т.н.
  Бъдете здрав!
  Кибик Блаже

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*