Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За детските градини на София

Благодаря на колегите общински съветници Калоян Паргов и Бойко Маринков, че изровиха статистика за броя липсващи места за детски градини в София, съгласно информационната система на Столична община.

Ето и статистиката:

Родени 2009 г. – за ясла – Чакащи –  3 136 деца
Родени 2008 г. – за ясла – Чакащи –  5 182 деца
Родени 2007 г. -три годишни – Чакащи – 2 177 деца
Родени 2006 г. – четири годишни – Чакащи- 958 деца
Родени 2005 г. – пет годишни -Чакащи – 393 деца
Общ брой на чакащите – 11 846 деца
Свободни места – 648

Нещата са като с уличните кучета- всяка година бележим успех след успех и стават все повече и повече.

В предизборната си програма за изборите на 15 ноември 2009 г-жа Фандъкова избягваше всякакви конкретни числа, с изключение на едно- ще се построят 6,000 нови места за детски градини през 2010-2011. Тогава много спорихме дали са достатъчни- сега виждаме, че не са. Отделен въпрос е, че изпълнението до края на 2011 ще бъде около 3,000 места, т.е. 50 % от обещаното и 25 % от необходимото.

Всяко дете има право на място в детска градина. Това е началото на неговото обучение, не просто решаване на проблема на родителите. Неосигуряване на места е престъпление към децата, не към родителите. Затова, каквото и да струва, общината е длъжна да го осигури. Има неща, за които парите нямат значение, и това е едно от тях.

Вече знаем параметрите на проблема. Знаем, че настоящото управление на общината няма да го реши. Бих искал да чуя вашите идеи- но реалистични идеи- които да заложа в предизборната си програма. Нека помислим заедно.

Категория: Блог
 • Joe_mitchev казва:

  От 2011 г. от всяка продажба на общински имот в столицата да се заделят между 2 и 5 % целево във фонд, който да финансира строителството на детските градини. Да се проверят възможностите за финансиране по оперативната програма „Регионално развитие“ и да се кандидатства с проект, който до 4 години да реши изцяло проблема. Съфинансирането от Столична община ще дойде от събраните средства във фонда и от бюджета. Проблемът с терените не е маловажен и той е най-голям в гъсто застроените южни квартали на София, където родителите буквално се чудят какво да правят. Трябва да се направи внимателен преглед по квартали на всички общински терени и да се види кои са подходящи за такова строителство. Според мен все още има такива възможности. Ще дам един пример – МВР има огромен имот около стадион Раковски. Какъв е проблемът 5-6 декара от него да се деактуват и да се построи голяма детска градина?

 • Joe_mitchev казва:

  Друг пример – МВР има перфектна сграда за детска градина в Дианабад, до кръстовището със Студентски град. С малко средства може да бъде пригодена за детска градина. Сградата се използва от „Гражданска защита“. Би било добре да се провери с какви сгради разполага в момента „Гражданска защита“ и тел. 112 и дали може да се направи оптимизация. Убеден съм, че и щатът им е много раздут, и сградният фонд.

 • Gsimeonova казва:

  Има родители, които са решили да дадат детето си на градина, когато навърши 3, но го записват още на първо класиране – например, когато е на 2, за да му „се пази“ мястото. По този начин има много фиктвни, реално незаети бройки в яслите. Да се помисли за по-гъвкван начин за гарантиране на местата. Предполагам не е невъзможно да се прави планиране всяка година колко деца идват от яслите и колко още са класирани за градините.

 • flow казва:

  Решението е в публично-частните партньорства и държавната субсидия за родителските кооперативи, частните и корпоративни детски градини.
  http://www.capital.bg/light/neshta/2010/06/11/915397_hubava_rabota/
  Тази система функционира стройно в доста страни в Европа. При нея обществените средства се изразходват по-ефективно и прозрачно, родителите имат по-добър контрол върху функционирането на детските градини и възможности за инициатива, ако желаят сами да основат такова заведение, логистичните удобства са очевидни и качеството на обществената услуга се повишава. Защото и качеството на обществените градини е проблем, не е само количеството. Още и тук: http://www.facebook.com/group.php?gid=116139758409573

 • Ani казва:

  и аз тъкмо тази кауза,щях да метна за идея flow:))http://www.capital.bg/interaktiv/kauzi/920860_korporativni_detski_gradini_s_obshtestveno_finansirane/

  Все пак първо да ви приветствам,че сте се захванали с проблема г-н Кадиев:)

  Поздрави

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*