Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За един сблъсък с брюкселската бюрокрация

През август случайно станах свидетел на невероятна градушка, която в рамките на 10 минути смля четири видински села, като в най-тежко положение беше село Бело Поле. В селото нямаше нито един здрав покрив, къщите там са стари селски кирпичени къщи без гредоред, идвестни като „плетарки“. Живеещите са почти само пенсионери, вероятно на минимална пенсия, тъй като повечето са бивши селскостопански работници. Хората са ревали със сълзи, никой от тях няма никаква възможност да поправи щетите. Никой, разбира се, няма и застраховка.  Областната управа, доколкото разбрах от медиите, е обявила подкрепа за училището и дотам.

Поради това направих плах опит да се опитам да получа помощ от Брюксел, т.е. от нашия еврокомисар Кристалина Георгиева, която поне по официална визитка е Commissioner for International Cooperation, Humanitarian Aid and Crisis Response, т.е. комисар по международно сътрудничество, хуманитарната помощ и отговорите при кризи. Изпратих учтив имейл с молба за бърза помощ, защото хората всеки ден треперят дали ще могат да изкарат поредната нощ.Разбирам, че бедствието не е като в Пакистан или Хаити, но все пак всеки гледа от своята камбанария.

Г-жа Георгиева не отговори. Отговори нейният член на кабинета  г-жа Мариана Хрисчева, до неотдавна представител на министерство на финансите към мисията ни в Брюксел. Ето пълно копие на този типичен бюрократичен отговор:

Уважаеми г-н Кадиев,
От името на комисар Георгиева бих желала да Ви благодаря за електронното писмо, изпратено до нея на 17 август, във връзка с градушка във Видинска област.
Възможностите за използване на европейски средства за подпомагане на пострадалите от подобни природни бедствия са основно по линия на Фонда за солидарност на ЕС / в ресора на комисар Йоханес Хан/
Изпращам Ви директна връзка към съответната страница, където ще намерите и праговете за всяка държава-членка, над които може да бъде поискано активирането на Фонда. Моля не се колебайте да се обръщате към нас ако имате нужда от друга информация!
Мариана Хрисчева

Какво друго ми остава, освен да уведомя бабите във видинските села за „директната връзка към съответната страница“ и за комисар Йоханес Хан, пък те да се оправят?

Ако имате други идеи, пишете ми. Или пишете направо на г-жа Кристалина Георгиева.

Категория: Блог
 • Pemima1 казва:

  Povyrxnosno,neseriozno,prenebrejitelno otn6enie ot strana na kabineta na komisarkata(da ne i izbroyvam titlite)

 • Vardarova_2006 казва:

  Здравейте г- н Кадаиев, аз пък случайно попаднах на предаванаве на една от телевизийте за случилото се в Бяло поле. Какво да ви кажар хората бедни и нещастни, а освен това и объркани. Всички гласуваха за премиера Бойко Борисов, ама той сега пак отново ще се оправдае с ПСП.

  А що се отнася за г-жа Георгиева, ами не е трябвало да и пишете. Тази жена е марионетка на премиера за България, а естестествено ще гради имиджа си там, където бързо, бързо прие поста, а защо ли…………. Дерзайте, бъдете жив и здрав и отново ще гласуваме за Вас.

  Лили Николова – София

 • Avertas казва:

  По логиката на въпросните прагове България няма да получи никога помощ от ЕС след природни бедствия, освен ако цялата ни територия не пострада и всичките селища не бъдат сринати. Ето една конкпретна задача за нашите евродепутати – да поработят в интерес на малките държави и установените прагове за активиране на съществуващите хондове да бъдат по-гъвкави и грижата да бъде насочена към всеки гражданин на общността. Убедена съм, че начинанието ще бъде подкрепено и от други държави – членки. Важното е да представят аргументи за защита на гражданина на общността, а не брътвежи за макро рамки и глобални концепции.

 • Христина Иванкин казва:

  Тези отговори са типични за българските представители на властта на различни нива, като се тръгне от най-ниско, че чак до най-високо ниво … банални, от типа копи пейст, неадекватни, непрофесионални и т.н. Накратко това са личности, на които не им се работи, а искат само да си взимат заплатките, контактите и влиянията, които могат да придобият покрай поста и работното си място, което заемат…
  Това което ми прави още по-лошо впечатление е, че отговорите от институциите към Вас (Вие сте видна личност – Общински съветник към СОС от партия БСП) са същите щампи за отбиване на номера, както към мен и другите граждани в Република България!!!

 • Elrod казва:

  Нормално е да отговорят така, ако не е в техния ресор. Това което не е нормално е, че вместо да ви отговарят как Вие трябвало да се обърнете към г-н Хан можеха да го направят и те, а ако са толкова високи критериите за предоставяне на такава помощ да поработят по въпроса за снижаването им!

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*