Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За един софийски подлез

През изминалата седмица при мен достигна подписка на 500 софийски жители, силно притеснени и уплашени от случващото се в подлеза на кръстовището на бул. Княгиня Мария Луиза и ул. Опълченска. Общинска охрана липсва. Осветлението постоянно се чупи. В запустели бивши магазини живеят клошари. Постоянен тормоз, побои и грабежи над преминаващи граждани. Според оплакващите се от подлеза дори веднъж е изваден и труп.

Писмото е изпратено на кмета на София г-жа Фандъкова.  Отговор- нула. Реакция- никаква.

След това получих и копие на второ писмо, подписано от шефа на „Национална компания железопътна инфраструктура“, чийто централен офис е на това кръстовище и неговите служители са от най-пострадалите. Изпратено отново до кмета на София в края на септември. Отговор- не е известно да има. Реакция- със сигурност няма. Странното е, че председател на УС на НКЖИ е общински съветник от ГЕРБ. Той поне би трябвало да се погрижи за това.

След това видях, че и бТВ правят репортаж по случая. Реакция- нула.

Гражданите искат едно просто нещо- след като подлезът не може да се обезопаси, което е задължение на общината, поне да се напави отгоре пешеходен светофар и пътека или още по-добре надлез.

Изпратих писмо до Радослав Тошев, общински съветник от ГЕРБ и председател на Комисия по транспорт. Говорих и с общинския съветник от ГЕРБ, председател на УС на НКЖИ. Вдигна се шум, вероятно нещо ще направи общината.

Въпросът не е само в този подлез, а във всички. Мръсни, неосветени, неохранявани, опасни, отвратителни.

Всеки подлез трябва да отговаря на минимални качества- осветление, охрана, рампа за детски колички. Всички останали подлези трябва да се затворят и над тях да се направят надлези. Няма друг начин, ако не искаме да вадим още трупове.

Ето и копие от писмото ми до Радослав Тошев. Очаквам дап видим какво ще се случи:

Уважаеми г-н Тошев,

На 8 ноември 2010 при кмета на София г-жа Фандъкова е входирано писмо от г-жа Мила Николова, вх.номер 94-М-676/ 08.11.2010. Копие от писмото е изпратено и на г-н Тодор Кръстев, кмет на р-н Сердика.

Писмото е подкрепено с подписка от 500 граждани.

В писмото са описани зачестили криминални посегателства върху граждани в подлеза на кръстовището на бул. Княгиня Мария Луиза и ул. Опълченска. Според сигнала на г-жа Николова подлезът е без охрана от Егида, свърталище на наркомани и клошари, като там са извършвани многобройни нападения и обири над жени и деца.

Подобен сигнал до г-жа Фандъкова на 24 септември 2010 е изпратил и инж. Милчо Ламбрев, генерален директор на ДП “Национална Компания Железопътна Инфраструктура”. Председател на Съвета на директорите на НКЖИ е г-н Орлин Алексиев, общински съветник. Централната сграда на компанията е в близост до това кръстовище и голяма част от служителите се ползват от него. Според писмото на г-н Ламбрев служителите на НКЖИ са “обект на криминални постъпки, нанасяне на материални щети и средни телесни повреди”. Копие от писмото е пратено на зам.кмет Л. Христов.

УВАЖАЕМИ Г-Н ТОШЕВ,

Проблемът очевидно е наболял и сериозен, след като се е стигнало до средни телесни повреди, грабежи и обири и до писмо, подписано от 500 души. Не мисля, че трябва да чакаме да се стигне до тежки телесни повреди или смъртни случаи, за да вземем адекватни мерки.

Очевидно е, че Столична община в момента не е в състояние да поддържа безопасността на подлеза.

Моля комисията по транспорт към СОС спешно да разгледа възможността за изграждане на пешеходен надлез на кръстовището или поставяне на пешеходни пътеки и пешеходен светофар.

С уважение,

Георги Кадиев

Общински съветник

Категория: Блог
 • Vekra2 казва:

  Уважаеми др. Кадиев,

  Аз работя на 25 м. от подлеза (в ДКЦ VІІ имам медицинска книжарница) и случващото се става пред мен. ВСЕКИ БОЖИ ДЕН В ПОДЛЕЗА ОБИРАТ ХОРА!!! Клошарите и наркоманите се крият в тъмното и нападат обикновено жените! Много жени си носят фенерчета! Смях през сълзи!!! Мнозина пресичат опълченска и М. Луиза с риск за живота си. Лично аз като шофьор всеки ден псувам пресичащите баби и жени, макар, че ги оправдавам. Направето нещо. Като съветник от БСП елате ни вижте и направете нещо защото ГЕРБ повече го вълнува да спаси Цветанов и Иванов, а не проблемите на хората. Красимир Иванов

 • Kalina_didi казва:

  Живея на въпросното място и описанието ви за него е доста ласкаво. Всъшност освен всичко изброено този подлез се обитава от плъхове по- големи от котки, а миризмата на урина и фекалии е потресаваща сетивата. Аз живея точно до входа на подлеза в посока 5та гр. болница и съжалявам , че не разполагам с камера , но на дали някой би се трогнал дори да го покажат в национален ефир. Минавайки тичешком между колите които префучават по булеварда само се молим да не се намерим под гумите им. С уважение: Ваша почитателка

 • Мила Николова казва:

  Г-н Кадиев,
  Много благодаря за подкрепата.

 • Кристиян Янудов казва:

  Снощи ме обраха в подлез точно до Софийският университет и не е приятно но естествено това не се случва на политици и оправляващи или пък на децата им и докато не им се случи няма да бъдат взети никакви мерки а вероятността да им се случи е никаква

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*