Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За зам.председателското място в СОС

На сесия на СОС на 14 юни групата на БСП би трябвало да направи предложение за зам.председател на СОС. Вече е в дневния ред, ясно е и кое ще е предложението.

Какво ще се случи в крайна сметка, ще видим. Но искам да обясня как стигнахме дотук, какво се случи на дискусията по този въпрос на първото заседание на ГС на БСП на 12 юни и какви са моите прогнози занапред.

Всяка политическа група в СОС има право на заместник-председател. Винаги това се е приемало безрезервно от останалите партии като право на съответната група. Самата позиция е чисто представителна, не дава никакви облаги освен куртоазната привилегия да седиш на трибуната до Фандъкова и да участваш в Председателския съвет на СОС, който определя дневния ред на заседанията.

Веднага след кметските избори през октомври 2011 спечелих вътрешно тайно гласуване в групата на БСП да бъда нашето предложение за зам.председател на СОС. Опонент ми беше Росен Малинов, гласовете бяха 9:5 в моя полза, като аз умишлено не участвах в гласуването.

На последвалото заседание на СОС ГЕРБ направи нещо безпрецедентно, анти-правилата и анти-политическо. Блокира кандидатурата ми с абсурдния аргумент, че съм бил обидил СОС, като съм го нарекъл “казионна организация”, а гражданите на София били истинският общински съвет. Подозирам, че същинските аргументи са, че Фандъкова и Андрей Иванов не искаха конкурентът им по време на избори да седи до тях и да гледа какво правят.

На следващото заседание кандидатурата ми отново бе издигната и отхвърлена, като председателката на групата на ГЕРБ Малина Едрева каза “Приемаме правото на БСП да има зам. председател, всеки друг, но не Кадиев”.

Оттук нататък групата на БСП имаше два варианта на действие – или на всяко заседание предлага кандидатурата ми и бие ГЕРБ, че няма те да да ни определят кандидатите. Или оттегля моята кандидатура и предлага друг.

Десет месеца нито едното се случи, нито другото. Умишлено не се намесвах, въпреки многото въпроси към мен. От градското ръководство десет месеца никой дума не обели.

Накрая, след като минаха всякакви конференции и конгреси и за да излезем от тази безумна ситуация оттеглих кандидатурата си и предложих Росен Малинов.

Нямам никаква причина да предлагам точно Росен, който каза тежки думи срещу мен относно изборите за кмет. Само че винаги съм мислил, че в политиката трябва да има правила.

Когато имаш кандидат за кмет, той е водач на листата за общински съветници. Когато е водач на листата, той е председател на групата. Това е правило. Когато ръководството на БСП в София предложи друг за председател на групата, то наруши правилата – грубо и без мотивация.

Сега просто искам да върна БСП към правилата. Няма значение дали харесвам Росен Малинов или не. След като той е бил кандидатът срещу мен, и след като аз не ставам – той е нашият кандидат. И ако някой има забележки към него по други поводи е свободен да ги каже.

Групата на БСП в СОС прие да издигне кандидатурата на Росен Малинов. Гласуването беше явно, нямаше алтернативни кандидати и Росен събра всички гласове с изключение на един.

Решението трябваше да се препотвърди от ГС на БСП на 12 юни. Междувременно стана ясно, че ГЕРБ няма да приемат и тази кандидатура. На заседанието на 12 юни имаше изказвания в различни посоки, но надделя предложението на Румен Овчаров да оттеглим точката, докато новото ръководство на БСП- София не направи консултации с ГЕРБ- София.

За мен това решение е напълно грешно. То показва слабост. Показва подвита опашка. Подчертавам, ние вече поискахме тази точка, тя вече е в дневния ред, ясна е кандидатурата ни. Ясно ще е и защо я оттегляме.

Преди месец написах, че нещо се е счупило в духа на тази партия, след като от 30 кандидати за председател 28 се отказват, за да не “изгорят”.

Нещо се е счупило и в БСП – София, след като председателят на ГЕРБ – София Андрей Иванов ще ни одобрява кандидатурата.

Политиката е битка за твоята правота, защото даром нищо не идва. Едва след това компромис. И никога сделка, защото тогава си продал избирателите си.

На мен това поведение на БСП- София не ми прилича на готовност за битка. Не това е поведението, което искам да виждам и в което искам да участвам.

Идват избори…

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*