Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За заплатите на общинските съветници

Аз и колеги бивши общински съветници в София внесохме законопроект, който ще промени методологията за изчисляване заплащането на общинските съветници, като се предвижда то да стане максимум 70% от заплатата на председателя на общинския съвет.
Знам, че да предлагаш увеличение на заплати на администрация е непопулярно. Все едно да искаш да вдигнеш заплатата на митничар- общата презумпция е, че те и сами си “взимат” достатъчно.
Но в момента един общински съветник в София получава 194.25 лв на месец. В останалите общини сумите са по-малки, стигат дори до 120 лева.
Тези пари вероятно са дори необосновано много за общински съветници, които единствено гласуват като машини всеки предложен от администрацията доклад. Без да го четат, без да взимат отношение, без да правят свои предложения, без да отправят питания за нередности.
Качествена работа в общинския съвет обаче отнема по поне 15-20 часа седмично, най-вече в работно време – участие в заседания, в комисии, подготовка по предложените точки в дневния ред, подготвяне на питания и собствени предложения за промени в начина, по който работи общината. И със 194.25 лв трудно можем да накараме сериозни експерти и мотивирани хора да вършат качествена работа в общинския съвет, без да бъдат изкушавани да влизат в корупционни и непрозрачни схеми.
Ако искаме да стимулираме качествена работа в общинските съвети и да разчитаме, че ще се взимат най-добрите решения, трябва да създадем условия за това. Именно затова, вече като бивши общинари, с моите колеги предложихме промяна в заплащането на съветниците, на база участието им в заседанията и комисиите на съвета. Отговорността за получаваните точни суми зависи от всяка отделна община, но с цел да се избегнат злоупотреби сме заложили таван от 70% от заплатата на председателя на общинския съвет.

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*