Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За избора на омбудсман

В БСП подценихме и пропуснахме да покажем позиция в един избор през изминалия четвъртък- на омбудсман. Мандатът на настоящия омбудсман Гиньо Ганев бе изтекъл още през май. Преди около 10 дни ГЕРБ издигнаха Константин Пенчев , вероятно за да го отстранят от мястото му като шеф на ВАС. ДПС моментално издигна екс-зам.министърката на правосъдието Сабрие Сапунджиева.

В тази ситуация БСП би трябвало веднага да прецени и вземе решение по въпроса. Подкрепя ли една от двете вече издигнати кандидатури, издига ли собствена? Проблемът бе поставен на масата с голямо закъснение- във вторник сутринта на Изпълнително бюро, при положение, че крайният срок за входиране на предложения бе сряда вечер, а самият избор в четвъртък /вчера/. За 5 минути не върви нито да измислиш предложение, нито да го обсъдиш с потенциалния кандидат, нито да го прокараш по установения ред. Решението бе оставено на парламентарната група за заседанието й във вторник вечер, откъдето излезе само новината, че „може и да се подкрепи Сабрие Сапунджиева“. Ама може и да не се подкрепи…

В крайна сметка се получи предсказуем резултат. Не успяхме да издигнем кандидат. Не показахме бърза реакция, добра база кадри. Най-важното, не показахме  способност да привлечем и допълнителни гласове над нашите 40 гласа в НС, да разширим влияние, да се отворим навън.

Категория: Блог
  • Христина казва:

    Дали Константин Пенчев ще мисли повече като омбудсман, а именно да е длъжностно лице, на което са възложени функции да контролира спазването на законните права и интереси на гражданите от органите на изпълнителната власт и от длъжностните лица…?!?

  • Malta_m2003 казва:

    Г-н Кадиев,

    Ако зависи от Вас лично, какво бихте предприели за да не се случват повече такива „пропуски“? Не мога да допусна, че не се мисли за издигане на кандидати на БСП за различни други позиции. Идва време за нови кметове, президент и пр..Значи ли това, че има проблем с кадрите и в БСП?

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*