Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За избора на председател на СОС

Първата сесия на СОС беше малко смешна, малко тъжна и малко нетрадиционна. Започна се с клетва на общинските съветници, която повтаряхме след председателката на Общинската избирателна комисия Диана Зулчева. Продължи с клетва на кмета на София, после на районните кметове, със станалите известни вече викове „Горчиво“, когато една запалена симпатизантка на около 60 години разцелува Бойко Борисов и му подари гербер. После ми каза, че всъщност била от БСП и даже работела за кандидатурата на червен кмет в родната й Враца, ама сега не искала и да ги чуе. Защо, не разбрах, пък и не настоявах- не ми се навлиза в дебрите на врачанската политика. Стига ми жена ми от Видин, та и Враца…

После минахме през тропането по банката и подвикванията на Мартин Заимов, както и упреците му към Диана Зулчева, че го било срам да е общински съветник при толкова лошо проведени избори. Дори и да има право, едва ли викове „у-у-у“ и тропане по банките са адекватното поведение. Пък и като толкова го е срам, защо става общински съветник в края на краищата?

Последва избор на председател на СОС. Първо прочетоха двете предложения. Едното беше на БСП, за мен, обявихме го преди дни, нищо ново. Предложението на ГЕРБ, както предполагах и написах в предната си статия в този блог, бе за бивш служител на МВР. Не е трудно за прогноза, то май в ГЕРБ други няма. Казва се Андрей Иванов, бивш заместник-директор на Национална служба „Полиция“, после чух, че бил и бивш началник на Цветан Цветанов.

За моя голяма изненада направо се оказахме колеги- в периода 1999-2001 след напускането на МВР е бил зам.директор на Главна данъчна дирекция /ГДД/. Как така полицай става зам. главен данъчен директор за мен е загадка. Или е бил на двойно подчинение и със специални задачи, или е номенклатура на СДС, на която „по заслуги“ са търсели работа. В онези години всички служители на ГДД, особено на високите нива, са СДС номенклатура. Като почнете от Дора Андреева, минете през Мария Мургина и т.н. Масова чистка на кадри. През 1998 в централно управление на ГДД имате 120 % подмяна на състава, т.е. дори и някой от назначените тази година са били подменени. Разбира се, кадърните данъчни първи са се махнали от тази дивотия и днес са най-добрите данъчни консултанти, а държавата изнемогва от липса на капацитет.

И така, отиваме да гласуваме. Изборът е таен. На масата има две бюлетини, на едната името на Андрей Иванов, на другата моето. Взимате бюлетината на избрания от вас кандидат, слагате я в плик и я пускате в кутията. Нямата право да подчертавата, пишете, сгъвате или да слагате и двете бюлетини, това прави вотът невалиден.

45 минути по-късно имаме и резултат: Андрей Иванов е взел 34 гласа- 33 от ГЕРБ и 1 външен. За мен 16 гласа, от които 12 БСП и 4 външни. СДС и ДСБ се въздържат. Като се има предвид, че НДСВ и Атака имат точно 5 гласа, явно там съотношението е 4:1, но нямам идея кой как е гласувал. 2 недействителни бюлетини, в които е подчертано моето име, но както обясних по-горе, нямате право да пишете нищо на бюлетината.

Очакван резултат, никога не сме си правили илюзията, че ГЕРБ ще се разцепи още на първото гласуване. Въпросът беше БСП да се обозначи като алтернатива и да не допусне служебна победа на ГЕРБ при наличие само на един кандидат.

После дойде гласуването за заместник-председатели на СОС. Там сценарият е подобен на този в парламента- всички политически групи /а за да си такъв трябва да имаш над 5 съветника/ имат право на един заместник-председател. ГЕРБ първо нямаше решение кого да издигне и се наложи почивка, после издигна Орлин Иванов, бивш съветник от ССД на Софиянски и после отцепвал се 2-3 пъти. Изобщо, врял и кипял… и сменял цветове. Как да не гласуваш за него. Алианс за София издигна Мартин Заимов. Ние издигнахме Христофор Христов, общинският съветник с най-много стаж при нас. Настана малка конфузия, когато Владо Каролев издигна и мен. Направих си отвод, защото иначе БСП трябваше да има двама зам.председатели или пък да има състезание между мен и Христофор Христов, което да се решава от гласовете на ГЕРБ…
И така се сдобихме с управително тяло на СОС.
Сега ни чака следващата драма с разпределението на комисиите.

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*