Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За Илиян Михов

Жалко за Илиян Михов. Бяхме състуденти първи курс в тогавашния ВИИ „Карл Маркс“. После заминах да уча в Москва, той малко след промените за САЩ да довърши обучението си. Последно обменяхме имейли преди няколко години, когато и аз имах възможност да отида да работя в Сингапур и поисках мнението му за живота там.

Илиян е класа като икономист. Такива хора трябва да се пазят и ценят. Нещо, което не видях сега.

Разсъжденията му за модифициране на борда, т.е. допускане на БНБ да стерилизира външни капитали, като задържи част от тях и ги върне в чужбина под формата на валутни резерви е теоретически силна. Неправилно беше преведена като разхлабване на борда, може би заради даване на правомощията на БНБ да води някакъв  вид на парична политика. Но в крайна сметка целта е натиск върху инфлацията и оттам влизане в еврозоната, което е естественият изход за нашия  борд.

Мисля, че проблемът изобщо не е в идеите на Илиян Михов за борда. Те са теоретични и са правени от него като икономист, не като вицепремиер. Проблемът е, че ДСБ и СДС искат да демонстрират налагане на воля над Борисов над терена на икономиката. Михов наистина стана топката в мача. Въпросът е защо и той, и Борисов го допуснаха?

Първо, защото не му беше намерено точното място. При първото обявяване щеше да отговаря за еврофондовете. Което звучи абсурдно- той последните 20 години почти не е живял в Европа, какви еврофондове? Да отговаряш пък само за еврозоната е прекалено малко за вицепремиер- вижте другият вицепремиер Дянков за какво отговаря- огромното по задачи и администрация министерство на финансите /с всичките му агенции има около 15 000 души персонал/ плюс цялата икономическа политика. За мен истинкото място на Илиян е в централната банка, там е  силата му. Да го викаш за еврофондовете е все едно да викаш Бербатов в националния отбор по баскетбол- или го викаш при футболистите, или изобщо не го викаш.

Второ, защото Борисов не го защити. Което остави неприятен вкус в устата. Не може Мартин Димитров да говори на гърба на бъдещия ти вицепремиер с думите, че „обслужва интересите на олигарсите“ и ти да мълчиш. Не може Костов да го напада, че си играел с валутния курс- което е невярно, и ти пак да мълчиш.

Както често става, и боя ще изядем, и солта, и ще си платим. Загубихме Михов, спечелихме – кой мислите?- Парамов. Който откровено иска девалвация на лева, при това не в проценти, а в пъти.

От което започват леко да ме побиват тръпки. Дали на премиера наистина не му се върти в главата някакво предоговаряне на курса?

От което става още по-жалко за Михов. Той поне разбира какво би означавало това.

Категория: Блог
 • Sofia Evtimova казва:

  Kolko ste prav, g-n. Kadiev… Premierat tryabvashe da zashtiti g. Il. Mihov! Da, B. Borisov pokazva neposledovatelnost i koleblivi zigzagi kato politik… Jalko za Mihov, no nie koga li sme umeeli da cenim i pazim kadarnite si hora!?

 • blag009 казва:

  Споко чадо и Прамов го няма! Но бъди честен, таваришчЪЪЪ Станишева, МОЖЕЛИ да имо поведението на бат Бойко? Дори и върнатия Закон за митингите, не намали рейтинга на бат Бойко. Пробва чиляка, не минава здраве да е … „ОБЕЩАХ и СЛУШАМ ХОРАТА“!!!!! Хитро нали др.Кадиев, нещо не понятно за чистият комунист „Не бих заслужил чест такава, дори на храчките честа“!!!!! Господи Кадиев, стихчето е писано през 1929 г., престави си колко трябва да си мъдър, за да прозреш ква е КОМ. ПАРТИЯТА ви, и „Кво тук значи, накаква си личност“!!! Но акъл за ТВОЯТА партия не давам, защото е безмислено, пък и виж Овчаров, кви ги реди!?!?!? Спасението е във Вашите ръце, ние народо сме били и ШЪ бъдеме много време преди и след като Вас няма да Ви има.
  Кибик Блаже

 • Гост казва:

  Г-н Благ, като ти чета излиянията направо не ми се мисли какво ще се получи, ако някой трябва да взима акъл от теб. С тези твои мъдрост, интелигентност, ерудиция и хуманизъм ще се върнем най-малко 1929 години назад. Боже пази България от такива умници и хитреци, за да пребъде още 1929 години.

 • blag009 казва:

  Драги „гост“, и да искам, не ИСКАМ да поучавам ПАРТИЯТА!!!! Чети чадо и САМ си вади изводите!!!!! Но, на истина върни се чадо през 1929 г., след взривяването на църквата „Св.Неделя“, след глада в Подвложието на Съветска Русия и САМ си прави изводите за геноцида през 09.09.44 г.
  Какъв акъл да Ви давам, че сега заради БАНДИТСКИТЕ заменки Европата, ШЪ ни глобява като заначало, с някакави си стотина милиона евро? За спрените милиарди евро от евросъюза? Амче,чадо бъди благодарен, че ГО няма чичо ДЖО…иначе и БОЛШЕВИШКИ ГЛАВИ щяха да хвърчат!!!!
  Станишката нямал да дава министрите си на „вълците“, лелееее колко е велик … !!!! И слава богу, че Бушчето, наистина не хареса твоя вожд за зетче!?!?!? :)))
  Но другарююю ГОСТ, как мислиш, ако Джордж Буш беше дал катър- бланш на Серегейчо „Абе зетко, чисти тая ГАД, както навремето бащати Я чистеше при чичо ДЖО“. Как мислиш, това 44 г. ще ни изглеждаше ЛИ като пролетна разпявка?
  Това, че съм тъп, клавишоблъскащ и т.н. е вярно иии … за МЕН ще е обида , да давам акъл на ВАШАТА партия!!!! Няма ГО Кремъл и щиковете, ШЪ ви търпиме и ШЪ гледкаме, как комунисти строят КАПИТАЛИЗЪМ! :)))
  Со кротце и с БЕЗРАЗЛИЧИЕ!!!!:(((
  Кибик Блаже

 • pppapppa казва:

  Михов е уникално силен за България. Тва е проблемът. Силно очуден че и Кадиев го е вденал. Ако работиш в Сингапур, какъв ще го дириш тук?

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*