Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За кандидата на БСП за президент

На пленум на НС на БСП на 9 април бяха приети критерии за кандидат на БСП за президент. Бих искал да кажа моето мнение.

За мен най-важното в един избор не е „да не победи ГЕРБ“. Най-важното е да покажеш достойно поведение, да не се криеш, мишкуваш и играеш подло. Ясно да се идентифицираш, да имаш своя физиономия и поведение като политическа партия. Дори и да загубиш, направи го така, че да оставиш следа. Да изградиш основата да печелиш в бъдеще.

Поради това считам, че БСП трябва да издигне свой кандидат. Не е задължително да е член на БСП. Но трябва да е минал през ситото на партийните организации, да е спечелил доверието им.

Другата опция- кандидат, който „се идентифицира с левицата или поне би се приел добре от БСП“ ми звучи толкова безцветно и аморфно, че дори не мисля върху нея. Дано не стигнем дотам.

Сега да минем към самите критерии за „политически профил и личностни качества на кандидата“, както бяха приети от пленума.

Те изискват кандидатът да „олицетворява предстоящата загуба на днешните управляващи“. Да е основен носител на послание за нова политика, да не позволява ерозия на българската държавност, да продължи постигнатото от настоящия президент, да има популярност в средите и институциите на ЕС, да внася дух на спокойствие и разбирателство, да бъде в защита на толерантноста и мирното съжителство, да покаже висок професионализъм при изпълнението на функциите на президент, да има висок мажоритарен потенциал, да вдъхва доверие и подкрепа, да има безукорно политическо поведение, да излъчва самочувствие на победител, да отговаря с достойнство на нападките на опонентите и др.

Винаги съм си представял тези критерии като критериите на обява за работа. Вие какво искате от някой, когото наемате на работа? Да знае английски, да има предишен опит в подобна или същата сфера, да има потенциал за растеж, да е показал лоялност и умения за работа в екип.

Тук е малко по-сложно, но не чак толкова.

Президентът на страната е лицето на България пред света. Не искам да знае само македонски. Не искам да е завършил ВИФ задочно. Не искам да има неясно минало. Не искам да е създал машина за подслушване и компромати на политически противници. Не искам да е спирал проверки срещу контрабандисти.

Аз искам моят президент да олицетворява духа на нацията. Затова, ето моите критерии за кандидат за президент.

– да е демонстрирал пълна лоялност към държавата

– да има вътрешнополитически опит, показващ способност да взима политически решения, надскачащи тяснопартийни интереси

– да има външнополитически опит, показващ разбиране за мястото на България на международната политическа сцена.

– да има познания и виждане за задачите си като президент по отношение на националната сигурност

– да е демонстрирал непримиримост към прояви на корупция, вкл. в собствената си партия

– да е демонстрирал независимост във взимането на решения

– да е необвързан с корпоративни интереси

– да има политическо минало, показващо способност да бъде непримирим и безкомпромисен гарант на Конституцията на България и спазването на конституционните права на гражданите

– да е уважаван от политически последователи и противници, за да може да изпълни основна функция на президента- да обединява нацията

– да говори английски език

Вероятно и вие имате виждане за вашите критерии за президент. Пишете ми.

Категория: Блог
 • Maрko казва:

  Дано кандидата не е някой като теб дето докара теца до фалит а ерп-тата да си правят каквото си искат

 • Христина казва:

  Критериите Ви за Президент съвпадат изцяло с моите, а предполагам и на всички здравомислещи хора с чувство за отговорност.
  Това трябва да са критерии и за всички политици в БГ, заемащи държавни постове… Най-вече да гарант спазването на конституционните права на гражданите в Р.България, коевто за този момент не може да се каже!!!

 • Gosheto234 казва:

  Защо пък да говори английски. Обама или английската кралица да не би да знаят български?

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*